GettyImages

9 snelle bespaartips: alle kleine beetjes helpen

Eens uitpluizen wat je ziekenfonds terugbetaalt, je eigen take-away-coffee maken en gereedschap lenen: soms is besparen makkelijker dan je denkt.

Besparen: 9x tips

1. Plan je maaltijden

 • Hoe vaak koop jij ‘s middags een broodje en een snoepreep in de kantine, terwijl je thuis nog brood, beleg en chocolade in de kast hebt zitten? Door zelf een lunchpakket samen te stellen, bespaar je op een week tijd al snel meer dan tien euro.
 • Bereid verder tijdens het koken meteen een extra portie om in te vriezen. Zo heb je altijd iets lekkers én goedkoop in huis voor drukke dagen, waardoor je weer bespaart op afhaalmaaltijden.
 • En stel ieder weekend een weekmenu op, zo spaar je elke avond tijd uit en spring je slimmer om met het supermarktbudget.

2. Word een slimme shopper

 • Stel thuis een boodschappenlijstje op, zodat je kunt checken wat je nog in de kasten hebt staan. Zo bespaar je niet alleen op onnodige aankopen, je bent er ook zeker van dat je alles koopt wat je nodig hebt en je bij thuiskomst niet naar de dure nachtwinkel moet voor een fles olijfolie.
 • Ook tijdens het shoppen is er een truc om te besparen: hou de bovenste en onderste rekken in de gaten als je met je karretje door de gangen stapt. De duurste opties krijgen altijd de beste plek op het rek, precies op ooghoogte.

3. Haal alles uit je ziekenfonds

 • Niet alleen doktersbriefjes (die je bovendien tijdig moet binnenbrengen, want na twee jaar vervallen ze) brengen geld op. Afhankelijk van jouw ziekenfonds krijg je bijvoorbeeld een deel van het inschrijvingsgeld bij een sportclub, sportkampjes van de kinderen of slaaptherapie terugbetaald. Neem even rustig de tijd om jouw voordelen op een rijtje te zetten, vaak vind je online een mooi overzicht.
 • Ken je deze trouwens al?
  Op rechtenverkenner.be vind je een overzicht van alle premies en tegemoetkomingen waar jij, afhankelijk van jouw woonplaats, recht op hebt.

4. Kijk je verzekeringen na

 • Maak eens een overzicht van de verzekeringen die je hebt afgesloten: heb je deze allemaal nodig?
 • En misschien zijn er wel goedkopere verzekeringsmaatschappijen dan die van jou? Op spaargids.be kun je verschillende opties vergelijken.

5. Laat je woningkrediet herberekenen

En doe dat zowel bij jouw eigen bank als bij andere banken. Een paar (of véél) euro’s minder betalen per maand zorgt aan het einde van de rit voor een grote besparing.

6. Zet je eigen take-away-koffie

Ooit gehoord van de ‘Latte factor’? Met deze term omschrijft financieel onderzoeker David Bach hoe kleine uitgaven – zoals die voor jouw dagelijkse take-away cappuccino – heel snel een groot geheel vormen. Dus wat die koffie betreft: investeer in een goede koffiezetmachine, kwalitatieve koffie(bonen) én in een goede meeneembeker.

7. Doe de V-test

 • De V-test® vergelijkt objectief de elektriciteits- en aardgasproducten van alle energieleveranciers in Vlaanderen. Je vindt deze onlinetest op www.vreg.be/nl/.
 • Deze test berekent op basis van je jaarlijkse verbruik hoeveel je het komende jaar zou betalen als je een contract afsluit met een (andere) leverancier. Overstappen van energieleverancier is trouwens helemaal niet ingewikkeld én het is gratis, dus waarom zou je het níét doen?

8. Leen in plaats van koop

 • Hoelang is het geleden dat jij de plaatselijke bibliotheek binnenstapte? Nochtans vind je er een schat aan boeken, films en muziek en dat voor een appel en een ei.
 • Ook gereedschap en auto’s kun je lenen, via online platformen als peerby, Cambio of Drivy. Zo bespaar je niet alleen op de aankoopprijs, maar ook op onderhoud van heel wat dingen.

9. Shop in je eigen kleerkast

De beste manier om impulsaankopen te vermijden, is je kleerkast regelmatig opruimen en alles goed zichtbaar op te bergen. Iedereen is ooit weleens thuisgekomen met iets wat je eigenlijk al bleek te hebben, maar stomweg vergeten was omdat het verstopt lag achter die grote berg T-shirts of truien.

(Tekst: Kristel Bruynseels voor Libelle magazine)

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content