Strooizout: dit moet je weten voor deze winter

Strooizout: dit moet je weten voor deze winter

 

De eerste sneeuw is gevallen, de winter staat nu écht voor de deur! En dan wordt er massaal strooizout ingeslagen. Maar moét je zout in huis hebben als er een nieuwe winterprik komt? En hoe ga je het best te werk?

Elke winter halen mensen weer het strooizout boven. Maar over het gebruik hiervan zijn er toch nog heel wat vragen. Wij zetten ze alvast op een rijtje:

Ben je verplicht om zelf te strooien voor je deur?

  • In het politiereglement van de meeste gemeentes staat niet dat je moét strooien, maar wel dat je verplicht bent om bij sneeuw en ijs je stoep of je oprit schoon te maken. Als je dat niet doet, riskeer je een GAS-boete tot 250 euro. Als iemand valt omdat jouw stukje stoep glad is, kun je aansprakelijk gesteld worden.
  • De meeste sneeuw kun je gewoon wegborstelen of scheppen, maar om harde ijsplekken te laten smelten is strooizout nodig. Om te vermijden dat plekken die al geruimd zijn opnieuw glad worden, kun je ook strooien met zand, zaagsel of fijne as.

Kun je keukenzout gebruiken?

  • Als je zonder strooizout zit, kun je inderdaad gewoon keukenzout gebruiken om te strooien. Het is zelfs een beetje goedkoper en je hebt iets minder nodig om hetzelfde resultaat te bereiken.
  • Toch is het beter om echt strooizout te gebruiken: dat is minder schadelijk voor het milieu en het is meer aangewezen bij hele lage temperaturen.
  • Je kunt keukenzout dus wel als strooizout gebruiken, maar andersom kan niet: strooizout is chemisch niet zuiver genoeg om ervan te eten.

Hoeveel moet je strooien?

  • Als je preventief strooit, enkele uren voor het gaat sneeuwen of ijzelen, heb je minder strooizout nodig dan wanneer het al glad is en je zones ijsvrij wilt maken.
  • Bij preventief strooien heb je zo’n 7 à 20 gram zout per vierkante meter nodig, bij sneeuw en ijs is dat 15 tot 50 gram. Eén handvol is ongeveer 7 gram.
  • Als je met de losse hand strooit is het moeilijk om te doseren en egaal te strooien, met een strooier heb je dus minder nodig voor een beter resultaat.

Hoe gevaarlijk is strooizout voor dieren?

  • Vogelbescherming Vlaanderen zegt dat bij een groot gebruik aan strooizout wilde vogels vergiftigd kunnen geraken. Door, meestal in de directe nabijheid van wegen die gestrooid zijn, water te drinken met een te hoge zoutconcentratie.
  • Ook spoel je best de poten van je hond af na een wandeling op bestrooide plaatsen. Want langdurig contact met strooizout kan voor irritaties en zelfs brandwonden zorgen.

Ons advies? Zoveel mogelijk borstelen en ruimen én als het moet preventief – en dus met minder zout – te werk gaan!

Ook interessant:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)