Feesttafel dekken: tien tips om te onthouden

Feesttafel dekken: tien tips om te onthouden
Getty Images

Ben je al bezig met hoe je feesttafel er straks zal uitzien? En wil je dat helemaal ‘comme il faut’ doen? Noteer dan alvast deze tips:

Feesttafel dekken: 10 cruciale tips

1. Stem kleur en stijl van je feesttafel op elkaar af. Rood, groen en goud zijn klassieke toppers met de feestdagen, wit is een veilige keuze voor elke gelegenheid.

2. Bij feest hoort tafellinnen. Volgens de regels van de kunst laat je je tafellaken rondom rond 30 à 40 cm afhangen.

3. Het hangt natuurlijk van de grootte van je tafel en het aantal gasten af, maar idealiter krijgt elke gast zo’n 70 à 80 cm tafelbreedte.

4. Zet je borden ongeveer een vingerbreedte van de tafelrand af. De feestperiode is hét moment om je ‘onderborden’ of sierborden uit de kast te halen.

5. Aan jou de keuze: zet je meteen alle borden op tafel, of dek je enkel een sierbord en hou je de andere borden in de keuken om te dresseren? Dat laatste is natuurlijk wel nodig als je de borden wilt voorverwarmen. Doe dat in de oven op 80 à 100°C. Je kunt ze ook wat nat maken en 15 seconden in de microgolfoven zetten, of ze even in heet water leggen.

6. Een broodbordje plaats je links boven het onderbord, met een mesje. Als je dingen serveert die met de handen gegeten worden, zet je vingerkommetjes op tafel met lauwwarm water en een schijfje citroen of een rozenblaadje.

Feesttafel dekken

7. Leg bij voorkeur van bij het begin alle bestek op tafel, van buiten naar binnen in volgorde van gebruik. De vorken liggen links, met de tanden naar boven, de messen rechts met de snijkant naar het bord gericht, daarnaast de soeplepel. Het bestek voor het dessert komt boven het bord. Leg eerst de dessertlepel met de steel naar rechts, daarboven dessertvorkje en mes, beide met de steel naar links.

Als je klaar bent met eten leg je mes en vork naast elkaar schuin over het bord aan de rechterkant. De vork onderaan met de tanden naar boven, daarboven het mes met de snijkant naar de vork gericht.

8. Glazen zet je rechts boven de borden. Het eerst te gebruiken glas, meestal het witte wijnglas, staat rechts, het waterglas uiterst links. Als je het helemaal volgens de etiquette wilt doen, haal je het glas van de eerste wijn weg als je de tweede wijn serveert.

9. Laat voor de servetten je creativiteit de vrije loop. Leg ze op het bord of ernaast, of drapeer ze in een wijnglas.

10. Een bloemstukje en theelichten zijn onmisbaar voor een warme kerstsfeer, maar zorg ervoor dat ze je gasten niet hinderen. Haal hoge boeketten of kandelaars eventueel weg bij het begin van de eerste gang.

Nog een laatste, en dé belangrijkste tip: geniet van elkaars gezelschap aan je mooi gedekte tafel!

Nog meer genieten van de feestdagen

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)