Verhuizen zonder stress: 5 tips om verhuisstress tegen te gaan

Verhuizen zonder stress: 5 tips om verhuisstress tegen te gaan
Getty Images

Naar een nieuwe stek verhuizen is in de meeste gevallen leuk en spannend, maar er komt heel wat bij kijken. Niet enkel op praktisch vlak is het een drukke periode, ook je hoofd zit vaak vol. Neem deze 5 tips in acht en je zult verhuizen zonder stress.

Begin ruim op tijd

Ben je bang om in tijdsnood te komen, dan krijg je stress. De belangrijkste regel: stel een planning op en begin op tijd met het regelen van de praktische dingen die je ruim op voorhand kunt doen. Denk aan: contracten opzeggen, adreswijzigingen doorgeven, verhuisdozen en ander materiaal in huis halen, … Maak lijstjes van de dingen die je moet doen én wanneer je ze kunt doen. Op die manier hou je de chaos onder controle en krijg je rust in je hoofd. Zeg nu zelf, wat is er heerlijker dan dingen kunnen afvinken?

Slaap voldoende en eet gezond

De stress die een verhuis met zich meebrengt heeft vast en zeker invloed op de kwaliteit van je slaap. Probeer inpakshifts laat op de avond te vermijden en plan iets ontspannends vlak voor je naar bed gaat om je gedachten te verzetten. Niets zo vervelend als piekeren over je todo-lijst als je probeert in te slapen.

Net zo belangrijk als voldoende slaap is gezonde voeding, en dat kan weleens fout lopen tijdens zo’n hectische periode als een verhuis. Tijd om gezond en gevarieerd te koken schiet er meestal bij in en dat is volkomen begrijpelijk. Ga je voor een snelle afhaalmaaltijd, kies dan een gezonde variant.

Zet de rest even ‘on hold’

Verplichtingen die niets te maken hebben met je verhuis zet je best even on hold. Ben je als vrijwilliger actief in een organisatie of sta je in voor het wassen van de sportkledij van het team van je kinderen, dan begrijpen ze vast dat je het een keertje overslaat. ‘Neen zeggen’ is meestal geen probleem, zolang je goed communiceert over het waarom. Maak duidelijk dat je na de verhuis je oude taken opnieuw opneemt of een keertje extra zult instaan voor de was om het goed te maken.

Verhuizen zonder stress? Durf hulp te vragen

Alles zelf willen doen lijkt nobel, maar is meestal geen goed idee. Het is begrijpelijk dat je anderen niet wilt lastigvallen, maar tijdens een verhuis maken vele handen het werk letterlijk een stuk lichter. Niet enkel met meubels sjouwen, maar ook bij het inpakken is hulp van een goede vriendin of je mama prettig. Voel je niet schuldig, maar aanvaard de aangeboden hulp. Zo lukt het vast en zeker om te verhuizen zonder stress. Om je helpers te bedanken, kun je bijvoorbeeld eens trakteren met een gezonde afhaalmaaltijd. Jullie moeten toch allebei eten en samen is het een stuk gezelliger!

Geef jezelf tijd om te wennen!

Eens je in je nieuwe stekje woont, is de stress voorbij, zou je denken. Niets is minder waar! Om post-verhuisstress te voorkomen, gun je jezelf best de nodige tijd om alles een plekje te geven en om aan je nieuwe omgeving te wennen voor je weer in de dagelijkse sleur belandt. Wandel door de buurt, ga jezelf voorstellen bij de buren en nodig ze uit voor een housewarming of burenborrel. Neem gerust je tijd en geniet van die nieuwe, frisse start.

Tekst: Sara Dekens

Meer praktische tips

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)