Je wasruimte organiseren: zo begin je eraan

Je wasruimte organiseren: zo begin je eraan
Getty Images

In veel huizen vinden we de wasmachine terug in de berging of badkamer, maar heb je het geluk om een aparte wasplaats te hebben, dan wil je die zo praktisch mogelijk inrichten. Met deze tips kun je meteen je wasruimte organiseren!

Toestellen op hoogte

Heb je de ruimte om je wasmachine en droogkast naast elkaar te plaatsen in je wasruimte, dan doe je dat het best op een bepaalde hoogte in plaats van op de vloer, zodat je niet meer knielend je machine moet vullen. Je rug en je knieën zullen je dankbaar zijn!

Ideaal is het om een kast op maat te laten maken, zodat je de hoogte kunt aanpassen naar jouw wensen. Hou er wel rekening mee dat de warmte goed weg kan, vooral bij een droogtrommel.

Tip: Wist je dat je bij de meeste machines het deurtje kunt verplaatsen van links naar rechts? Draai het deurtje van één van beide toestellen om en je kunt erg makkelijk je was meteen van de wasmachine in de droogkast steken, als die dus naast elkaar staan.

Sorteer je was op voorhand

Staan je toestellen op hoogte? Fantastisch, dan heb je eronder de ideale ruimte om je was te sorteren. In aparte wasmanden of in grote lades: je was bevindt zich onmiddellijk op de plaats waar je ‘m nodig hebt. Is de mand of lade vol, dan weet je dat het tijd is om een wasje te draaien. Het sorteerwerk is al gebeurd, wat je op het moment zelf een heleboel tijd bespaart.

Een plek om was te plooien

Je was plooien en je sokken sorteren: het leven wordt zoveel mooier als je er een handige plek voor hebt. Staan jouw toestellen naast elkaar op de grond, dan creëer je met een mooie plank die je er net boven monteert de ideale werkruimte.

Tip: Hou je ervan om tijdens het plooiwerk naar je favoriete serie te kijken in de woonkamer? Dan is een mobile laundry stationeen mobiele wasplaats, dus – vast iets voor jou. Het enige wat je nodig hebt, is een oud boekenrek, wat tijd en een beetje handigheid. De planken haal je eruit en vervang je aan beide kanten door houten latjes. Nu kun je er twee of drie wasmanden in hangen door de handvatten op de latjes te laten rusten. Een paar wieltjes eronder en je bent klaar. De bovenzijde van het rek is ideaal om je was op te plooien. Wat klaar is, berg je meteen op in een van de manden.

Ga voor matching manden

In je wasplaats heb je best veel spullen nodig. In de eerste plaats wasmiddel natuurlijk, maar ook wasverzachter, speciale vlekkenzeep, waszakjes en wasknijpers. Voorzie boven je werkruimte open leggers waar je leuke houten kistjes of manden op kunt zetten. Hierin sorteer je dan al je spullen zodat je alles meteen bij de hand hebt.

Tip: Een open rek ziet er al snel rommelig uit. Ga voor dezelfde manden of kistjes die je naast elkaar plaatst zodat je eenvormigheid en rust creëert.

Maak plaats voor een droogrek

Vergeet zeker geen plaats te voorzien in je wasruimte voor een droogrek. Is het mooi weer, dan hang je je schone was liever buiten, maar ook in de winter vermijden we liever droogrekjes in onze woonkamer. Is de ruimte in je wasplaats beperkt, kies dan voor een uitschuifbaar systeem dat je aan de muur kunt hangen, boven je werkblad bijvoorbeeld.

Wasruimte organiseren én inrichten

We kunnen ons voorstellen dat de wasplaats niet meteen je favoriete plek in huis is. Je wasruimte organiseren én inrichten maakt het meteen een stuk leuker. Denk aan een mooie lamp, leuke of grappige muurstickers, mooie glazen potten waar je je waspoeder in kunt bewaren, labels voor op je (was)manden … Onze Pinterest-pagina is de ideale inspiratiebron!

Tip: Een leuk potje met deksel kan ook dienst doen als vuilnisbakje. Ideaal voor de papieren zakdoek die je nog in de zak van je jeans vindt, of het stof dat je uit de pluizenfilter van je droogkast haalt.

Je wasruimte organiseren is in het begin een stevig werkje, maar eens je alles in orde hebt gebracht, is het écht genieten.

Tekst: Sara Dekens

Meer tips om je huishouden te organiseren

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)