4 weetjes over spinnen die je angst (misschien) doen verdwijnen

Door De Redactie

Vanaf het einde van de zomer komen de huisspinnen al eens wat vaker uit hun schuilplaatsje. Een nachtmerrie voor mensen met een angst voor spinnen. Deze weetjes kunnen je helpen om de diertjes anders te gaan bekijken.

Spinnen komen niet uit je afvoer

Spinnen die uit de afvoer van je bad komen gekropen, het is een echt fabeltje. Een spin in je badkuip is daar per toeval verzeild. De wanden van je bad of wastafel zijn voor het diertje vaak te glad om er weer uit te kunnen kruipen, en daardoor kan de spin nergens anders meer heen.

Ze zijn niet gevaarlijk

Paniek is nergens voor nodig: de spinnen in België zijn compleet ongevaarlijk. Het zijn vooral nuttige beestjes, want ze eten andere vervelende insecten zoals vliegen en muggen op.

In de herfst gaan ze op zoek naar een vrouwtje

Zo’n grote huisspin door je huis zien lopen, het ziet er toch echt wat beangstigend uit. Maar dan moet je gewoon even bedenken waarom die spin daar net loopt. De kans is groot dat het een mannelijke spin is die op zoek is naar een vrouwtje.

Spinnen komen niet schuilen voor de kou

Vaak wordt gezegd dat spinnen in je huis terechtkomen om zich te beschermen tegen de kou, maar dat klopt niet. De spinnen zijn er in alle seizoenen en komen het hele jaar door bij je op visite. En dat kun je dus maar beter gewoon aanvaarden.

Spin gespot? Neem er een foto fan!

Op de Universiteit Gent loopt momenteel het project ‘Spin-City’, waarbij wordt onderzocht hoe spinnen zich aanpassen aan de klimaatverandering. Een nuttig project, want de onderzoekers kunnen uit deze waarnemingen ook gevolgen halen voor de mens! Jij kunt helpen door de gratis app ‘Spinnenspotter’ te downloaden, foto’s van spinnen en hun web te uploaden en de locatie en bijkomende gegevens in te vullen. Meer info via spinnenspotter.be.

En ben je benieuwd of spinnen uit de stofzuiger kunnen kruipen? Lees hier het antwoord!

Meer over beestjes:

Partner Content