Zet je vuilniszak op dieet: winkel afvalarm

Zet je vuilniszak op dieet: winkel afvalarm
Vegetable display at grocery store

Wie gaat winkelen, koopt ook afval. Afgelopen weekend riep Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V) op om plastic en kartonnen afval achter te laten in de winkel. Want zo zou er efficiënter gerecycleerd worden. Maar wij hebben misschien nog een béter idee!

De supermarktketens waren niet enthousiast over de oproep van onze minister. “Winkels zijn geen containerparken”, zei handelsfederatie Comeos hierover. En misschien hebben ze wel gelijk. Wat als je gewoon minder afval zou kopen? Het kan! Door een beetje kritischer boodschappen te doen, kun je het verpakkingsafval flink doen dalen.

Waarom zou je afvalarm winkelen?

  • Afvalarm winkelen betekent dat je afval voorkomt door bewust te kiezen voor producten met zo weinig mogelijk of zelfs geen verpakkingen zoals vers, los aangeboden groenten en fruit.
  • Is het echt nodig dat in de koekjesdoos elk koekje nog eens apart in plastic is gewikkeld?
  • Kant – en – klare maaltijden zitten niet alleen vol suiker en zout maar zijn ook telkens stevig verpakt. Laat ze dus links liggen.

Wanneer je er bij stilstaat, bespaar je al gauw heel wat euro’s want wie betaalt voor al dat plastic en karton? Juist ja, jij!

Hoe minder verpakking, hoe beter: 7 tips

  • Koop zoveel mogelijk onverpakte producten als groenten, fruit of zelfs kaas en eieren.
  • Als producten niet onverpakt verkocht worden, kies dan voor een verpakking die uit slechts één materiaal bestaat (bv. papier, karton). Deze verpakking is goed te sorteren en te recycleren.
  • Vermijd eenmalige drankverpakkingen en koop flessen met statiegeld. Gooi deze herbruikbare flessen niet in de glasbak, maar breng ze gewoon terug naar de winkel. Je kunt ook terecht bij de brouwer of de melkboer in de buurt.
  • Kies voor biologisch afbreekbare verpakkingen. Zorg er wel voor dat dit materiaal niet bij het restafval terechtkomt (omdat het dan verbrand wordt). Het hoort op de composthoop.
  • Wasmiddel, douchegel, handzeep en heel wat andere producten bestaan in navulbare versies. De betere winkels van kantoormaterialen bieden ook navulbare balpennen of vulpennen, vulpotloden en zelfs stiften aan.
  • Let steeds op de houdbaarheidsdatum. Zo vermijd je dat je producten moet weggooien die over datum zijn.
  • Koop duurzame producten. Betaal liever iets meer voor een goede kwaliteit.

Bron: ivvo.be

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)