Getty Images

Zitten of staan aan je bureau? Wissel af met deze makkelijke oplossingen

Door Sara Dekens

We werken met z’n allen hele dagen zittend aan ons bureau. Niet echt bevorderlijk voor de gezondheid, als je weet dat zitten het nieuwe roken wordt genoemd. Sommige mensen zweren daarom bij staand werken, maar ook dit heeft nadelen. De oplossing? Afwisseling! Dat doe je makkelijk met een zit-sta werkplek.

Dat een ergonomische werkplek belangrijk is voor onze gezondheid kon je hier al lezen.
Bewegen is de key. Het is namelijk enorm belastend om steeds dezelfde statische houding aan te nemen. Je kunt kiezen voor een zitbal of kniestoel die je aanzet om op een actieve manier te zitten, maar nog beter is het om zitten en staan af te wisselen. Dat vraagt trouwens niet om een dure of ingrijpende veranderingen. Er bestaan namelijk zit-sta-oplossingen voor ieders smaak en budget!

Zitten en staan afwisselen: de voordelen

1. Het verhoogt je concentratie

Afwisselend zitten en staan zorgt voor een betere doorbloeding in het lichaam en dus ook voor meer zuurstof in onze hersenen.

2. Je wordt creatiever

De beste ideeën komen als je aan het wandelen bent. Lukt dat niet? Dan is van een zittende positie naar staan gaan een mooi alternatief. Ben je dus aan brainstormen? Wissel dan voldoende van positie!

3. Het geeft je meer energie

Een middagdipje kennen we allemaal, toch? Wel, door zitten en staan af te wisselen zouden we minder last krijgen van dat slaperige gevoel. Ook om te vergaderen en te telefoneren is staan een goed idee. Je kunt beter bewegen met je lichaam en dat zou zelfs lastige telefoontjes makkelijker maken.

4. Je verbrandt meer calorieën

Staand werken is helaas geen garantie op een strakke buik, maar het is wel zo dat je hart meer bloed door je lichaam pompt als je zitten en staan afwisselt. Daardoor verbrand je toch beduidend meer calorieën dan als je enkel zit.

Shopping:

1

Upstaa

Met dit slim design wissel je zittend en staand werken heel makkelijk af. Het is een houten standaard die je zonder lijm of schroeven in elkaar zet en op je bestaande bureau of op een tafel plaatst. Het is niet enkel erg handig, het ziet er ook leuk uit!
Upstaa, € 179,95, bij Mamzel

2

StandUpBox

Vind je alle oplossingen te duur? Dankzij de StandUpbox is budget geen excuus meer. Met deze budgetvriendelijke opvouwbare bureauverhoger tover je elke tafel om in een sta-werkplek. Bovendien zet je het na je werkdag makkelijk weer weg.
StandUpBox, € 39,95, bij StandUpBox

3

Fellowes Lotus Zit-stawerkstation

Kun je iets meer investeren in je werkruimte? Dan is het Lotus Zit-Sta werkstation van Fellowes de optimale oplossing. Het verstellen van de hoogte is super simpel en je hebt maar liefst keuze uit 22 verschillende standen. Je kunt er dus probleemloos met verschillende gebruikers aan werken.
Fellowes Lotus, € 349,00, bij Coolblue

4

IKEA Skarsta

Dit is misschien de makkelijkste en meest voor de hand liggende oplossing. Een volledig bureau dat je makkelijk in hoogte verstelt. Dankzij het werkblad van 1.20 m heb je voldoende werkruimte voor je laptop of computer, inclusief een tweede scherm.
Skarsta, € 199,00

Bronnen: ergodirect.nl, hln.be

Ook interessant voor je home office:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content