Getty Images

9x tips om een maandagdip te voorkomen

Door Jolien Thieleman

Maandag: een nieuwe dag, een nieuwe week, nieuwe kansen! Toch valt die dag voor velen nogal zwaar en ligt de welbekende maandagdip op de loer. Waar hij vandaan komt en hoe je ‘m omzet naar iets positiefs, vroegen we aan een expert.

Maandagdip? Niet met deze tips

1. Reflecteer over je werk

Steve Boedt

Gezondheids- en life coach Steve Boedt: “Een maandagdip vindt dikwijls zijn oorsprong in de start van de nieuwe werkweek. In veel gevallen zou een maandagdip dus ook wel een ‘werkdip’ kunnen worden genoemd. Mensen die er last van ondervinden, oefenen misschien wel een job uit die ze niet (meer) zo graag doen.

Is dat bij jou het geval? Dan kan het nuttig zijn om even te reflecteren over je job. Waarom doe je je werk in de eerste plaats? Waarom ben je ermee gestart, en waarom vond je het zo’n fantastische uitdaging? Als je de passie voor je werk bent verloren, kijk dan eventueel uit naar iets anders. Het is niet altijd evident om die stap te zetten, maar als je de keuze hebt, dan moedig ik toch aan om ervoor te gaan. Alleen door actie te ondernemen, kun je een verandering teweegbrengen. Anders blijf je stilstaan en vastzitten in hetzelfde stramien.”

2. Benut je weekend ten volle

Voor velen is het weekend een moment om te ontspannen. “Piekeren over wat er op maandag komt, is zeker geen goed idee”, vertelt Steve. “Je gebruikt het weekend beter om je gelukkig te voelen, leuke dingen te doen. Het is niet de bedoeling om te ontladen van een slechte werkweek en weer voor te bereiden op een nieuwe. Zo wordt die maandagdip alleen maar sterker.”

3. Hou je slaapritme aan in het weekend

“Een andere weekendtip is om je ritme te proberen bewaren. Uiteraard kan het geen kwaad om af en toe wat langer uit te slapen, maar je gaat best zoveel mogelijk op hetzelfde uur slapen, en staat best zoveel mogelijk op hetzelfde uur op. Zo moet je lichaam op maandag minder wennen.”

4. Hou je maandag luchtig

Op maandag kan er heel wat op je afkomen. Probeer ‘m daarom zo luchtig mogelijk te houden, om stress en drukte te vermijden. Plan bijvoorbeeld geen lange of belangrijke meetings in, en neem je tijd om rustig weer in het werkritme te komen.

5. Zorg voor een leuke werkomgeving

Maak van je werkplek een omgeving die je zin geeft om te gaan werken. Maak van je bureau een inspirerende en opgeruimde plek, zet de muziek aan, maak regelmatig een praatje met collega’s, neem voldoende pauze… Dat bevordert ineens de productiviteit!

6. Benadruk de positieve dingen

Bedenk wat de positieve dingen zijn aan je werk, zoals een leuke doelstelling of fijne collega’s, en leg daar de nadruk op. Steve: “Hoe meer je de negatieve dingen accentueert en bespreekt, hoe zwaarder ze zullen worden. Positief blijven is soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar het doet je gemoed alleen maar goed.”

7. Pas de ‘power minute’ toe

Een extra boost nodig om energiek aan de dag te beginnen? Daar heeft Steve een trucje voor: de power minute. “Als de wekker gaat, denk dan vóór je opstaat aan de leuke dingen die je vandaag zult meemaken. Denk bijvoorbeeld aan de mensen die je zult terugzien, een lekkere lunch of iets in je vrije tijd. Tel hierna af van 10 naar 1, net zoals je op oudejaarsavond zou doen, en sta op.

Het effect daarvan is bewezen: er werd gemeten hoeveel endorfines (gelukshormonen) mensen in hun lichaam hadden bij het kijken naar een raketlancering. Op 10 tellen steeg het endorfineniveau enorm. Ze voelden blijdschap, kracht en opwinding, alsof er iets heel bijzonders zou gebeuren.

Door de power minuut toe te passen voor het opstaan, kun je net dezelfde emoties ervaren. Tel af naar een happy new day, spring je bed uit en start de dag op een positieve noot.”

8. Zorg voor voldoende licht en lucht

Daglicht en frisse lucht zorgen voor een goed humeur en houden je scherp. Open daarom de gordijnen en de ramen als je opstaat, en ga ook voldoende naar buiten door de dag.

9. Ontbijt gezond

Een gezond ontbijt geeft je de broodnodige energie om je dag goed te starten. Het brengt je spijsvertering, metabolisme, calorieverbranding én stoelgang op gang. Kies voor ingrediënten die energie geven en je lang verzadigd houden. Meer daarover lees je hier.

Toch last van een maandagdip?

Voorkomen is beter dan genezen, maar wat als je met zo’n maandagdipje kampt? “Dan is er een fijne tip die je kunt toepassen om jezelf weer op te laden”, vertelt Steve.

“Je hersenen zijn geconnecteerd met je spieren, en je lichaam kan elke emotie uitbeelden die je voelt. Iemand die bijvoorbeeld gelukkig is lacht, en iemand die verdrietig is huilt. Maar je kunt je hersenen ook trainen om dit om te draaien. Voel je een dipje? Verander dan je lichaamstaal en gedraag je happy, om zo je hersenen een signaal te sturen dat je je gelukkig voelt. Sta rechtop, lach, dans, plaats je schouders naar achteren en je borst vooruit.

Door het omgekeerde te doen dan wat je voelt, en je lichaamstaal te veranderen, train je je hersenen om je effectief zo te voelen. Die training neemt dikwijls wat tijd, moeite en gewenning in beslag, maar het effect mag er absoluut zijn.”

Met dank aan Steve Boedt (steveboedt.com).

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content