Getty Images

Verven in huis? Zo bewaar je je verfkwast het best

Door Sara Dekens

Als je aan het verven slaat in huis, is de klus meestal niet in een keer geklaard. Moet je de volgende dag opnieuw aan de slag? Dan is het belangrijk dat je je verfkwast op de juiste manier bewaart.

Verfkwasten bewaren

Wist je dat het niet nodig is om je kwast grondig schoon te maken als je slechts een korte pauze houdt of de volgende dag verder werkt aan je verfklus? Het is wel belangrijk dat je je verfborstel op een juiste manier bewaart, zodat de verf en de haren niet uitdrogen en hard worden.

De eenvoudigste manier om je kwast te bewaren is een stuk plastic huishoudfolie rond het gedeelte met de haren wikkelen of het in een luchtdicht plastic zakje stoppen. Plak dat gedeelte nu af met een stuk tape rond het handvat van je borstel en bewaar ‘m op een koele plaats. Zo kun je er de volgende dag meteen weer mee aan de slag.

Handig: de Brushkeeper

verfkwast bewaren verfborstel verfroller

Ben je op zoek naar een handige oplossing om je verfborstel te bewaren? Stop de kwast zonder schoon te maken in de BrushKeeper zodat deze niet uitdroogt of beschadigt. Wil je ‘m langer dan vijf dagen bewaren? Vul de houder dan met water of terpentine.

BrushKeeper (Bol.com, prijs afhankelijk van de maat)

Verfkwasten of rollers reinigen

Als je verfklus klaar is of als je je borstel of roller wilt gebruiken voor een andere kleur, is het wel tijd voor een schoonmaakbeurt. Het is vooral belangrijk dat je dat op een milieuvriendelijke manier doet. Spoel je borstels nooit uit onder een lopende kraan! Verf bevat namelijk stoffen die slecht zijn voor het milieu en zelfs zwaar verdund is dat vervuilde water moeilijk te reinigen.

Hoe moet het dan wel?

  • Probeer zoveel mogelijk verf uit de borstel te krijgen door hem tegen het blik of op een oude krant uit te wrijven.
  • Veeg de haren daarna proper met een oude doek. Nu is het grootste deel van de verf uit je borstel verwijderd.
  • Vul nu een bakje met water of white spirit en stop je borstel erin. Na een hele tijd zakt de verf naar de bodem. De laag met de verfoverschotten mag je naar het containerpark brengen.
  • Laat je borstel tot slot goed drogen, wikkel ‘m in een droge doek en bewaar ‘m vervolgens op een droge plaats.

Verfrollers zijn een stuk moeilijker om schoon te maken. Daarom kopen de meeste mensen een nieuwe roller als ze aan een nieuwe verfklus of met een nieuwe kleur beginnen. Met een speciale verfschraper verwijder je de meeste verf. Wil je je roller toch uitwassen? Dan kan dat op dezelfde manier als met je verfborstel.

Bronnen: colora.be, zelfbouwmarkt.be

Meer verftips voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content