Zo hou je de stoep sneeuwvrij

Door De Redactie

Bij sneeuwval ben je in principe verplicht om de stoep voor je woning sneeuw- en ijsvrij te maken. Niet iedereen is zich daarvan bewust, dus zetten we de regels even op een rijtje.

Hoe maak ik mijn stoep sneeuwvrij?

Belangrijk is om de stoep over heel de lengte van je huis sneeuwvrij te maken. De geruimde sneeuw stapel je netjes op aan de rand van het voetpad. Op die manier hebben de voetgangers een vrije doorgang en kan het dooiwater makkelijk wegvloeien. Bushaltes, brandkranen en riooldeksels moeten zeker vrij blijven.

Mag ik de opgeruimde sneeuw op straat gooien?

Neen, want daardoor kunnen gladde plekken ontstaan, die vooral fietsers in gevaar brengen. Als er zo een ongeval plaatsvindt, kan je daar mede aansprakelijk voor worden gesteld. Gooi de opgeruimde sneew dus nooit in de straatgoot of op de weg. Zolang het vriest, mag je trouwens ook geen water of andere aanvriezende stoffen op de openbare weg gieten of laten lopen.

Wie moet de sneeuw ruimen voor een appartementsgebouw?

In appartementsgebouwen is het sneeuw- en ijsruimen een taak voor de bewoners van de gelijkvloerse verdieping. Is die onbewoond, dan gaat de verplichting over op de bewoners van de eerste verdieping, enzovoort. Is er een huisbewaarder of syndicus voor het gebouw aangesteld, dan is die verantwoordelijk.

Partner Content