Sparen: met deze 5 gouden tips lukt het wél

1 op de 3 Belgen kan niet sparen. Dat is best wel een hoog cijfer. Daarom verzamelden wij enkele handige tips waarmee je het buikje van jouw spaarvarken beetje per beetje kunt aandikken.

Sparen: een paar gouden tips

Behoud het overzicht

Een saaie en vrij logische tip, maar toch is het voor niet veel mensen evident. Een maandoverzicht van je uitgaven bijhouden, brengt je heel wat inzichten bij. Je ontdekt makkelijker waar je nog wat op kunt besparen. Het zal je bijvoorbeeld verbazen hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen en spulletjes. Dat dagelijkse broodje op het werk? Dat kost je maandelijks al snel een flinke duit!

Vastgelegde sommen

Net zoals je maandelijks een bedrag voor de huur of lening van je huis moet betalen, kan het ook handig zijn om op voorhand een bedrag te reserveren dat je opzijzet om te sparen. In uiterste nood kun je dat natuurlijk aanspreken, maar probeer je spaarpotje onaangeroerd te laten. Hou het natuurlijk realistisch. Zet geen 300 euro opzij als je weet dat dit niet haalbaar is. Start met een kleiner bedrag en wie weet krik je het maandelijks wel op!

Websites en apps om je kosten bij te houden

Er bestaan heel wat gebruiksvriendelijke sites en makkelijke apps die je helpen om een overzicht te houden over je budget én je spaargeld. You Need A Budget (YNAB) is bijvoorbeeld zo’n makkelijke website. Je kunt er al je rekeningen koppelen en je uitgaven bijhouden. Stel specifieke doelstellingen op en leer zo sparen met een duidelijk doel voor ogen. Een beetje wennen in het begin, maar daarna een wonderlijk hulpmiddel. Blogger en journaliste Kelly Deriemaeker vertelt op haar blog over alle voordelen én hoe zij het programma toepast.

Hou het tastbaar

Een bankkaart is lekker makkelijk, maar het zorgt er ook voor dat je geld uitgeeft zonder dat je het goed en wel beseft. Je kunt ook werken met kleine enveloppen met maandelijkse vaste bedragen. Bijvoorbeeld een bedrag voor maaltijden, een vastgelegd bedrag dat je mag spenderen voor de aankoop van kledij, … Je hoeft dit niet allemaal te spenderen natuurlijk, en uiteindelijk zul je ook dan zien dat je geld over blijft houden in je enveloppen.

Herbekijk lopende uitgaven

Een fitnessabonnement, een krantenabonnement, maar ook gas, elektriciteit en internet. Het is stuk voor stuk het herbekijken waard. Reserveer hiervoor bijvoorbeeld jaarlijks een moment. Hou hiervoor een apart schriftje bij waarin je bijvoorbeeld noteert wanneer je abonnement verloopt en wanneer je het kunt opzeggen. Snel gedaan!

Beeld: Getty Images

Andere handige tips kun je hier terugvinden:

Partner Content