© Getty Images

Zelf vloeibare handzeep maken: zo doe je dat

Door Sara Dekens

De meeste mensen vinden vloeibare zeep handiger dan een vast stuk dat je naast je wasbak legt en door iedereen vastgepakt wordt. Helaas bevatten veel kant-en-klare vloeibare handzepen vaak irriterende stoffen en bewaarmiddelen. Wist je dat je van een natuurlijke zeep in blok ook heel makkelijk vloeibare handzeep kunt maken? Wij leggen je uit hoe.

Een vaste zeep met natuurlijke ingrediënten in plaats van synthetische bestanddelen is een stuk vriendelijker voor je huid en het is ook beter voor het milieu. Want je hebt enkel een papiertje eromheen in plaats van een plastic flacon. De voordelen van een natuurlijk stuk zeep combineren met het gemak van een vloeibare variant doe je door zelf aan de slag te gaan. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om zelf vloeibare handzeep te maken van een blok.

Vloeibare handzeep maken: wat heb je nodig?

  • Een blok natuurlijke zeep van 100 gram. Gebruik je het als handzeep? Dan kies je best voor een verzachtende variant, zoals met calendula bijvoorbeeld.
  • 1 liter water

Hoe ga je te werk?

  • Rasp de zeep. Heb je geen rasp in huis? Dan kun je de zeep ook in kleine stukjes snijden. Vervolgens voeg je deze toe aan een liter water en breng je het geheel aan de kook. Roer goed tot de vlokken of stukjes mooi opgelost zijn.
  • Laat het mengsel een nachtje rusten zodat het zeker goed afgekoeld is. Daardoor gaat het dikker worden.

De volgende dag mix je het mengsel tot het er glad uitziet. Een staafmixer werkt prima. Doe het mengsel nu in een glazen pot met pompje.

Klaar!

Goed om te weten

  • We hebben geen bewaarmiddelen toegevoegd aan de zeep. Hou er dus rekening mee dat deze beperkt houdbaar is. Gebruik je de zeep niet zo vaak? Maak dan maar de helft van de hoeveelheid.
  • Zelfgemaakte zeep schuimt een stuk minder dan wat je gewoon bent van je vertrouwde handzeep uit de supermarkt. Maak je niet ongerust, de zeep reinigt even goed.

Nog meer weetjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content