Rode bieten inmaken

Zo verwijder je de roze vlekken nadat je bieten hebt gesneden

Door Celine Werner

Kijk je er ook soms zo tegenop om bieten te snijden, omdat het knalroze vlekken op je handen achterlaat, die je bovendien ook moeilijk wegkrijgt? Wij ook! En daarom gingen we op zoek naar dé oplossing om voorgoed komaf te maken met die roze gloed. 

Want het zou tenslotte zonde zijn om juist daarom die lekkere bietjes te vermijden.

De roze kleur van bieten

De meeste rode bietenrassen hebben tegenwoordig rode wortels, variërend in kleur van roze tot paarsrood, maar sommige hebben ook oranje, gele of zelfs witte wortels. Die kleurverschillen zijn het gevolg van verschillende niveaus van de natuurlijke pigmenten in de rode biet: de betalaïnes.

Betalaïnes worden, behalve in de rode biet, ook aangetroffen in een aantal vetplanten en in paddenstoelen van het geslacht Amanita, waartoe bijvoorbeeld de vliegenzwam behoort.

Waar bieten ook nog goed voor zijn

Er zijn verschillende goede redenen waarom je best geregeld rode bieten op het menu zet. En het is niet alleen omdat ze lekker zijn!

  • Rode bieten verlagen de cholesterol.
  • Het foliumzuur in rode bieten beschermt vrouwen tijdens de zwangerschap tegen spina bifida: open ruggetje.
  • De betaïne in de rode bieten beschermt ons tegen hart- en vaatziekten.
  • Het rode pigment in deze groente bevat antioxidanten (betalaïne) die het risico op hartklachten verkleinen.
  • Rode bieten zijn rijk aan magnesium, kalium, foliumzuur, vezels, …
  • Vermindert de insuline afgifte.
  • Verbetert sportprestaties.

Je kunt ze echt hélemaal opeten

Wist je dat je de bladeren van rode bieten ook mag opeten? Deze kunnen op dezelfde manier als spinazie gekookt worden, of ze rauw in een slaatje mengen is ook een optie.

 

Zo verwijder je de roze vlekken op je handen

Beter voorkomen dan genezen

Nog niet begonnen met snijden? Dan wrijf je best je handen met olijfolie in. Op die manier krijgt de roze kleur van de biet geen kans om zich vast te hechten.

Oeps, vergeten

Grote honger en al begonnen met snijden? Geen nood, er is nog een middel om de roze vlekken te verwijderen: citroen! Besprenkel je handen met citroen, en hoogstwaarschijnlijk ben je van dit vervelend ‘probleempje’ af. Als de vlekken hardnekkig zijn, kun je het ook nog met grof zout proberen.

PS Ook voor je snijplank zijn citroen en grof zout hét redmiddel.

Zo verwijder je de roze vlekken op je kleding

  • Maak de stof waar je op gemorst hebt een beetje vochtig.
  • Besprenkel ook deze met citroensap.
  • Dep met zuivere alcohol.
  • Was het kledingstuk met gewoon water en jouw hoofdwasmiddel.

Een receptje met rode bieten

Zag je deze salade al op Libelle lekker? De mix van gemengde slagekookte bietjes en rauwe bietjes en vinaigrette, doet ons even wegdromen over de lente.

 

You like what you see? Volg ons op Pinterest en laat je iedere dag opnieuw inspireren!

Bronnen: libelle.nl, ecobioliving.eu, rodebiet.blogspot.be, tantekaat.be

Nog meer over bieten:

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."