Coronaphishing: let op voor valse mails, websites en apps!

Coronaphishing: let op voor valse mails, websites en apps!
© Getty Images

Opgepast: cybercriminelen gebruiken het coronavirus om geld af te troggelen, je identiteit te stelen of je computer te hacken. Kort gezegd: ze doen aan coronaphishing. Klik dus niet zomaar eender welke mail of website open.  

Coronaphishing

De coronacrisis heeft heel wat oplichters op ideeën gebracht, zo blijkt. Het Centrum voor Cybersecurity waarschuwt voor coronaphishing: valse mails met virussen, en nepberichten van banken en organisaties die gaan over het coronavirus. ‘Nieuwe veiligheidsmaatregelen tegen coronavirus’, om maar een voorbeeld te geven.

Maar in werkelijkheid gaan achter die berichten cybercriminelen schuil. Als je klikt op de links in mails en berichten, dan kunnen de oplichters in één klik heel je bankrekening plunderen of je computer besmetten met een virus.

Let hier voor op!

Deze verdachte mails en berichten doen nu al de ronde:

  • Een e-mail van Rabobank: het lijkt op het eerste zicht een betrouwbaar bericht. Maar als je op de link klikt, geef je al je persoonlijke gegevens prijs. Je geld, je identiteit én je account liggen dan voor het grijpen.
  • Een e-mail van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): ze vraagt zogezegd om geld in te zamelen, of stuurt een link naar een website waar je de laatste informatie over het coronavirus kunt lezen.
  • WhatsApp-berichten: klikken op een link, geld storten op een rekening, … Vooral niet doen. Als je één keer geld geeft, kunnen ze je rekening plunderen.
  • Een e-mail van Telenet: let vooral goed op de website in het bericht. Staat er telenet.com, dan zitten er oplichters achter.
  • De website coronavirus.com: als je de website opent, krijg je onmiddellijk de vraag om iets te installeren, wat schadelijke software blijkt te zijn.
  • De applicatie Covid 19-tracker: een app voor Android die zogezegd het virus volgt. In werkelijkheid kidnappen oplichters je telefoon. Je enige optie? Losgeld betalen.

De maatregelen rond het virus worden elke dag opgevolgd en waar nodig aangepast. Heb je nog vragen of twijfels? Surf dan naar info-coronavirus.be of bel tussen 8 en 20 uur naar het nummer 0800/14.689.

MEER INFO OVER HET CORONAVIRUS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)