Coronavirus: tweede golf zorgt voor meer eenzaamheid

Coronavirus: tweede golf zorgt voor meer eenzaamheid
Getty Images

De tweede coronagolf veroorzaakt ook een golf aan eenzaamheid. Dat bevestigt Tele-Onthaal, want zij krijgen de laatste tijd een pak meer oproepen. Een groot aantal daarvan heeft te maken met Covid-19 en de impact die het virus met zich meebrengt.

Onrust

Het aantal gesprekken bij Tele-Onthaal steeg sinds de start van de tweede coronagolf met maar liefst 20 procent, en de voorbije week viel het woord ‘corona’ in één op de vier gesprekken.

  • De angst om besmet te geraken is groot, maar er zijn ook grote zorgen over therapieën en dagbestedingen die misschien weer volledig zullen stilvallen. Velen voelen zich opgesloten in hun eigen leven, vaak met moeite om de draad op te pikken.
  • Dagelijkse bezigheden worden grotendeels on hold gezet: thuiswerk is verplicht of sterk aanbevolen, hobby’s vallen vaak weg en familiegebeurtenissen worden uitgesteld. Hierdoor wordt het contact met anderen ingeperkt.
  • Ook het sociaal-economische plaatje valt niet te vergeten: velen hebben schrik voor de financiële gevolgen, jobverlies of vermoeidheid die na de inspanningen tijdens de eerste golf nog niet is gaan liggen.
  • Bovendien is er veel frustratie over de steeds veranderende coronaregels en over het gedrag van anderen.

Eenzaamheid

Eenzaamheid speelt een grote rol in het verhaal. Volgens Tele-Onthaal werkt de bubbellogica niet voor iedereen: velen worden met de neus op de feiten gedrukt en beseffen dat ze een beperkt netwerk hebben of bij geen enkele bubbel aansluiting vinden. Ook wie wél een netwerk heeft, kan zich uitgesloten voelen omdat bijeenkomsten in kleinere bubbels moeten doorgaan.

Psychische impact

De mentale impact van het coronavirus en de maatregelen valt dus zeker niet te onderschatten, zoveel is zeker. Psychiater Uus Knops: “Corona treft een minderheid fysiek, maar bijna iedereen voelt wel iets van psychische problemen. We worden secuur geïnformeerd over het aantal besmettingen met Covid-19, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens. Maar we weten niet hoeveel mensen de afgelopen week een poging tot zelfdoding hebben ondernomen, en hoevelen daarin geslaagd zijn. In tijden van crisis gaat dat cijfer doorgaans omhoog. Misschien niet onmiddellijk, maar wel als de gevolgen zich op langere termijn laten voelen.”

De psychiater vindt dat het beleid zijn ogen niet mag sluiten voor geestelijk welzijn. “Corona heeft een steen in het water gegooid, waarvan de golfslag altijd verder uitrolt. Wie al kwetsbaar was, wordt eerst getroffen, en er worden almaar meer mensen kwetsbaar. Zo maakt het virus veel meer slachtoffers.”

Vragen of onzekerheden?

Voel je je eenzaam, onzeker of onrustig? Of heb je vragen over zelfdoding? Aarzel dan niet om te chatten of te bellen met de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813 en op de site
zelfmoord1813.be. Ook met Tele-Onthaal kun je chatten of bellen op het gratis nummer 106 of op de site tele-onthaal.be.

Bron: De Standaard

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)