Nieuwe wegcode: dankzij ‘vierkant groen’ steken alle fietsers en voetgangers tegelijk over

Nieuwe wegcode: dankzij 'vierkant groen' steken alle fietsers en voetgangers tegelijk over

Vanaf 31 mei gaat een nieuwe wegcode in, waarbij een nieuw verkeerslicht wordt geïntroduceerd: het ‘vierkant groen’. Dat betekent dat alle fietsers en voetgangers uit de verschillende richtingen tegelijk groen krijgen en mogen oversteken. Auto’s en vrachtwagens moeten dan nog even wachten.

Vierkant groen

Het ‘vierkant groen’-principe wordt ingevoerd op verschillende kruispunten en heeft als doel om fietsers en voetgangers veiliger te laten oversteken. Het contact tussen zwakke weggebruikers en bestuurders van voertuigen vermindert zo aanzienlijk, waardoor dodehoekongevallen kunnen worden vermeden. Het verkeerslicht bestaat uit een fietsje met vier pijltjes rond.

 

Andere aanpassingen

Naast het ‘vierkant groen’-verkeerslicht, past de nieuwe wegcode nog enkele andere dingen aan.

  • Bakfietsen: drie- en vierwielers die minder breed zijn dan één meter worden gelijkgesteld met fietsen, wat wil zeggen dat ze tegen de rijrichting mogen rijden in straten met beperkt eenrichtingsverkeer. Vanaf 31 mei mogen ze ook in zones voor plaatselijk verkeer en voetgangerszones rijden.
  • Fietsertjes jonger dan tien jaar mogen voortaan onder alle omstandigheden op het voetpad fietsen.
  • De maximumsnelheid van elektrische steps, rolstoelen en hoverboards wordt verhoogd van 18 naar 25 kilometer per uur.
  • De afstand waarin een voetganger gebruik moet maken van het zebrapad, verandert van 30 naar 20 meter.
  • Voortaan moeten bestuurders van voertuigen en zwakke weggebruikers anderhalve meter afstand laten buiten de bebouwde kom, in plaats van een meter.

Bron: VRT – Video: VTM

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)