Olivia Newton-John overleden: beluister hier onze Libelle-playlist

Olivia Newton-John overleden: beluister hier onze Libelle-playlist
Getty Images

Zangeres en actrice Olivia Newton-John is begin deze week, op 8 augustus 2022, overleden aan de gevolgen van kanker. We kennen haar vooral als Sandy uit de musicalfilm Grease, waarin ze schitterde aan de zijde van John Travolta. Omdat ze bij velen van ons zoveel nostalgie oproept, stelden we een Libelle playlist samen, die je onderaan dit artikel kunt beluisteren.

Op 26 september 1948 zag Olivia Newton-John in Cambridge in Engeland het levenslicht. Omdat haar vader een job aangeboden kreeg in Melbourne, verhuisde ze met haar ouders naar Australië, waar haar muzikaal talent meteen werd opgemerkt en ze een talentenjacht won. Het was het begin van haar grote droom om zangeres te worden.

Moeilijke start

Toen ze 15 was, keerde ze met haar moeder terug naar Engeland en vestigde zich in Londen, waar ze zich met haar muziek toelegde op pop en country. Maar dat liep minder vlot dan verwacht: haar eerste single Till you say you’ll be mine for ever werd op z’n zachtst gezegd lauw onthaald door de critici. Maar ze ging koppig door, onder andere als achtergrondzangeres van Cliff Richard.

In 1971 leek het tij te keren, toen ze met If not for you haar eerste solohit scoorde. Intussen werd ze ook opgemerkt in de VS en haalde ze zelfs een Grammy Award binnen voor beste countryzangeres en beste plaat. Een verhuis naar Los Angeles volgde.

En toen was er Grease

Olivia kon niet alleen zingen, ze waagde ook haar kans als actrice. De rol die haar leven veranderde, was die van cheerleader Sandy in de filmmusical Grease uit 1978. Aan de zijde van John Travolta, alias Danny, vertolkte ze de hoofdrol in een van de meest iconische liefdesverhalen ooit. De vele hits, zoals You’re The One That I Want, die de film doorspekten, werden stuk voor stuk succesnummers die tot vandaag nog de sfeer in elk dansfeestje brengen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Na Grease oogstte Olivia succes met solohits Xanadu en Physical en bracht ze nog platen uit, maar daarna verdween ze grotendeels uit the picture en focuste zich op haar gezin. Toen kreeg ze ook de eerste zware klappen in haar leven te verwerken: ze kreeg drie miskramen, voor ze samen met haar toenmalige man uiteindelijk toch haar dochter Chloe in de armen kon sluiten. Na elf jaar liep ook haar huwelijk stuk.

Diagnose borstkanker

In 1992 kreeg ze dan de diagnose borstkanker te verwerken, die ze met chemotherapie en een gedeeltelijke borstamputatie de kop indrukte. In 2013 sloeg het noodlot opnieuw toe: de kanker was terug. Ze onderging in alle stilte de behandelingen en raakte er opnieuw bovenop. Al die tijd bleef ze ook acteren en singles opnemen.

In mei 2017 moest Olivia haar Noord-Amerikaanse tournee annuleren, toen de kanker haar voor een derde keer trof, deze keer met uitzaaiingen in de onderrug. Het zou haar laatste lange strijd worden, die ze uiteindelijk gisteren, op 73-jarige leeftijd, verloor. Ze bleef zich ook altijd inzetten voor kankeronderzoek en andere goede doelen.

Bron: vrt, hln

DE ‘ODE AAN OLIVIA’-PLAYLIST OP SPOTIFY

Beluister onze Libelle’s Ode aan Olivia Playlist via deze link die je naar de Spotify-app brengt. Zet het volume hoog, zing maar lekker mee als eerbetoon aan een dappere vrouw die net als zovele andere vrouwen bleef vechten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

NOG MEER INTERESSANTE VERHALEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)