Borstkanker: dit zijn de 9 grootste alarmsignalen

Borstkanker: dit zijn de 9 grootste alarmsignalen
Getty Images

Borstkanker is één van de meest voorkomende kankers bij vrouwen. Hoe vroeger de ziekte ontdekt wordt, hoe groter de kans op een minder ingrijpende behandeling en op genezing. Je borsten regelmatig observeren en onderzoeken is dus erg belangrijk, zodat je deze 9 belangrijke alarmsignalen kunt herkennen.

Borstkanker herkennen: 9 signalen

Hoe goed ken jij je borsten? Kijk en voel regelmatig, zodat je snel merkt wanneer er iets verandert. Veranderingen aan je borsten zijn vaak onschuldig, maar kunnen je ook waarschuwen voor borstkanker. Herken je één van de volgende 9 alarmsignalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts.

1. Een knobbeltje, zwelling of ongewone pijn

Voel je een ongewoon knobbeltje, een zwelling of abnormale pijn in je borst? Maak je niet meteen zorgen, want niet alle knobbeltjes zijn kwaadaardig en van borstkanker voel je aanvankelijk meestal niets. Toch ga je best even langs je arts voor een extra check-up, want je kunt maar beter op zeker spelen.

2. Een zichtbaar knobbeltje op de borst

Bij een zichtbaar knobbeltje laat je een arts best beoordelen op grootte, vorm, hardheid en beweeglijkheid. Het kan gaan om borstkanker, maar ook om iets onschuldigs, zoals een bindweefselknobbeltje of vetlichaampje.

3. Een knobbeltje onder de oksel

De klieren in en rond je oksel kunnen opzwellen bij een ontsteking. Check dus regelmatig het gebied in en rond de oksel en boven het sleutelbeen. Voel je een ongewoon knobbeltje? Ga dan langs bij de dokter.

4. Een deukje in de borst

Als je zelf je borsten onderzoekt, sta je best ook even voor de spiegel met je armen omhoog. Waarom? Omdat putjes, deukjes of kuiltjes in de borsten zo beter opvallen. Net zoals knobbeltjes en zwellingen kunnen ze onschuldig zijn, maar soms ook kwaadaardig.

5. Een verandering in vorm

Dat je borsten niet exact dezelfde vorm hebben, is helemaal normaal. Maar merk je een verandering op in vorm en/of grootte? Dan ga je best even langs bij de dokter.

6. Tepel naar binnen getrokken

Laat ook naar je tepels kijken als er een ongewone verandering optreedt, bijvoorbeeld een afvlakking of als je tepel naar binnen lijkt te trekken.

7. Vochtverlies uit de tepel

Was je niet recent zwanger of gaf je onlangs geen borstvoeding? Dan is het verstandig om extra waakzaam te zijn als je vocht uit de tepel verliest. Dat kan wijzen op een ontsteking of op een veranderende hormoonspiegel, maar ook op borstkanker.

8. Een sinaasappelhuid

Een sinaasappelhuid op de borsten betekent dat de huid er oneffen, schilferig en rood uitziet, en dat er een alarmbelletje moet afgaan als je het opmerkt.

9. Verandering in kleur

Verschijnen er rode, blauwe of groene plekken op je borsten, zonder verklaarbare redenen? Laat er dan een dokter naar kijken.

© Pink Ribbon

Pink Monday: doe je mee?

Pink Ribbon maakt op 17 januari 2022 van Blue Monday, de ‘meest sombere dag van het jaar’, een hoopvolle Pink Monday: een dag vol hoop, steun en sensibilisering over borstkanker. Het thema van dit jaar? De ziekte bespreekbaar maken op de werkvloer.

Borstkanker treft immers 1 vrouw op 9 in de loop van haar leven en ook mannen blijven niet van de ziekte gespaard. Dat betekent dat ook jijzelf of iemand in je werkomgeving het slechte nieuws kan krijgen. De nodige ondersteuning en aandacht kunnen al een wereld van verschil maken:

  • Wist je dat 1 kanker op 3 vermeden kan worden door een gezonde en evenwichtige levensstijl voorop te zetten? Organiseer daarom op 17 januari een gezonde lunch met je collega’s, of strek je benen tijdens een gezellige koffiepauze.
  • Geef kleur aan Pink Monday door iets roze aan te trekken als een teken van steun.
  • Pink Ribbon voorziet ten slotte enkele informatieve filmpjes over borstkanker en de terugkeer naar het werk voor een getroffen collega. Meer informatie voor bedrijven vind je op het Pink Monday-platform.

Bron: Pink Ribbon

Meer over borstkanker:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)