Uitzonderlijk: 383 ooievaars strijken neer in ons land

Uitzonderlijk: 383 ooievaars strijken neer in ons land

De natuur trakteerde ons vandaag op een prachtig tafereel: maar liefst 383 ooievaars streken neer in ons land. De dieren zijn momenteel op weg naar hun overwinterplek.

Vogelaars telden het recordaantal in Maaseik, Limburg. Nooit eerder zijn er zoveel ooievaars samen gezien in België. De dieren komen uit Nederland en zijn onderweg naar Noord-Afrika om er te overwinteren.

Even rusten in Maaseik

“De vogels kwamen in Maaseik aan de grond, omdat het valavond werd en er regen aankwam”, vertelt Jelle Van den Berghe, lector natuurbeheer en vrijwilliger bij Natuurpunt aan VRT. “Ze zijn in Nederland geboren en vertrekken deze periode van het jaar met hun jongen naar warmere oorden om daar te overwinteren.”

Weer meer ooievaars

De dieren hebben het lang moeilijk gehad, maar nu lijken ze weer te vermeerderen in aantal. “In de jaren 70 en 80 werden heel schadelijke pesticiden gebruikt. Daardoor werden heel wat van de ooievaarsprooien – kikkers, padden, muizen, kevers – vergiftigd. De ooievaars kregen dat gif binnen toen ze de dieren opaten.

Daarnaast werd er toen ook op ooievaars gejaagd, maar intussen zijn de schadelijkste pesticiden en het jagen verboden. Samen met een aantal inspanningen van de mensen, zoals het plaatsen van ooievaarspalen waarop ze hun nesten kunnen bouwen, is de soort er weer bovenop aan het komen”, voegt Van den Berghe eraan toe.

En dat is maar goed, want het zijn prachtige dieren, vind je ook niet?

Coverbeeld: Getty Images

Deze nieuwtjes al gelezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)