Laten we ons dit jaar beter vaccineren tegen de griep?

Laten we ons dit jaar beter vaccineren tegen de griep?
© Getty Images

Na het coronaspuitje moeten we de mouw alweer oprollen voor een nieuwe prik: het griepvaccin. Is het die ene prik te veel, of is het net wél belangrijk om je te laten vaccineren, zeker na de afgelopen periode? Wij gingen aankloppen bij dokter Geert Top.

Zijn mensen na de veelbesproken coronaprik nu meer of minder geneigd om zich te laten vaccineren tegen de griep?

Dokter Geert Top van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid: “Dat is moeilijk te zeggen. Maar het blijft wel sterk aangeraden om je te laten vaccineren. Vorig jaar werden de mensen opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen de griep, om zo de druk op de ziekenhuizen niet nóg meer te laten toenemen. Dat is anno 2021 nog steeds zo, want de corona-epidemie is nog niet voorbij.

Om de griepvaccinatie aan te moedigen, zal het ook net iets anders verlopen dan vorig jaar: terwijl toen de risicogroepen voorrang kregen, kan sinds 1 oktober iedereen die wil de griepprik gaan halen bij de apotheek, zónder voorschrift. Vroeger moest je eerst bij de huisarts passeren, maar dat is nu dus niet meer nodig. Na de stormloop van vorig jaar, heeft ons land nu trouwens méér griepvaccins besteld. Een tekort zal er zeker niet zijn.”

3,78 miljoen griepvaccins bestelde ons land voor de komende winter. Dat zijn er 800.000 méér dan vorig jaar.

Is het nódig om de prik te gaan halen, want vorige winter was er vrijwel geen griep in het land?

“Het is nog koffiedik kijken of het griepvirus weer in het land komt. Maar veel landen zagen na het versoepelen van de coronamaatregelen al opstoten van onder meer het RSV-virus bij kinderen, dus de kans is reëel dat ook het griepvirus opnieuw zijn intrede zal doen. Zeker nu we een minder strenge winter, toch op het gebied van coronaregels, tegemoet gaan. Het leven is weer op gang aan het komen, en het onderwijs draait opnieuw op volle toeren. De kinderen mogen terug naar de klassen en dat zonder mondmaskers op.

Als je weet dat de griep heel besmettelijk is en kinderen de grootste verspreiders zijn, dan is de kans groot dat het griepvirus de komende winter weer zal opduiken. En zelfs al vlieg je elkaar nog niet meteen in de armen, er moet maar één iemand niezen of hoesten en je kunt al prijs hebben…”

Vorige winter werden er nog geen 170 griepgevallen geregistreerd in Europa

Beschermt het griepvaccin je ook tegen het coronavirus?

“Nee, absoluut niet. Griep krijg je door griepvirussen, ofwel: de influenzavirussen. En dat is waar het griepvaccin je tegen beschermt. Het coronavirus is een heel ander virus en vraagt dus om een andere bescherming: de coronaprik.”

Er wordt getwijfeld of de griepprik voor de komende winter wel effectief is. Vanwaar komt die twijfel precies?

“Voor het nieuwe griepvaccin wordt altijd gekeken naar welke influenzavirussen de ronde doen en hoogstwaarschijnlijk bij ons de kop zullen opsteken. Maar vorig jaar hebben we geen echte griepwinter gehad, waardoor men nu niet zo zeker is van de samenstelling. Maar de onderzoekers vermoeden wel dat de virussen die gaan circuleren, in lijn zullen liggen met die van de voorbije twee à drie jaar.”

Laat je vaccineren tegen griep

Zeker als je tot een risicogroep hoort. Dat is zo als je…

  • 50 jaar of ouder bent (door de corona-epidemie werd de leeftijd verlaagd)
  • zwanger bent
  • een onderliggende chronische ziekte hebt. Denk aan longziektes als astma en COPD, hartaandoeningen, spierziektes, diabetes…
  • in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een centrum voor mensen met een beperking verblijft
  • in de gezondheidszorg werkt
  • met een van bovenstaande risicoprofielen onder één dak woont.

Uit Libelle 40/2021

MEER LEZEN OVER DE GRIEP:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)