Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De mooiste lentewandelingen

Door De Redactie

De geur van bloeiende bosanemonen, prachtige fruitbloesems en slanke sleutelbloemen. De lente nodigt je uit om op adem te komen en naar buiten te gaan! Hoe kan je dat beter dan op wandel te gaan in ons eigen Vlaanderen? Hier alvast onze selectie van de mooiste lentewandelingen.

Velden vol bloemen: de Wolfsputtenwandeling bij Dilbeek

De Wolfsput was oorspronkelijk één van de vele steenpoelen rond Brussel. Dankzij deze kalksteen huist hier nu een grote variatie aan planten en sieren in de lente vele bloemen de bossen en weiden van het gebied. Ook kikkers en vogels zijn in deze tijd van het jaar massaal aanwezig. De wandeling leidt door bos, grasland, akker en ruigte.

Praktisch:
•Lengte: 8 km
•Makkelijke bewegwijzerde wandeling, ook voor kinderen.
•Start en einde van de wandeling: cc Westrand in de Kamerijklaan in Dilbeek.
•Meer weten: bij de gemeentelijke cultuurdienst, Gemeenteplein 1 in Groot-Bijgaarden, 02-467 60 10 of http://www.natuurpunt-dilbeek.be/.

Borrelende bronnetjes: het Hallerbos bij Halle

Het Hallerbos is één van de belangrijkste bossen in Vlaanderen en onderscheidt zich vooral door haar variatie aan beplanting en haar bloemenpracht in de maand april. Het Hallerbos wordt door vijf ravijnen doorsneden en in de dalen borrelen bronnetjes op, de moeite voor een afdaling tussendoor.

Praktisch:
•Drie bewegwijzerde wandelingen van verschillende afstanden.
•Bewegwijzerde wandelingen starten aan het Bosmuseum (jammer genoeg gesloten voor het publiek), Vlasmarktdreef 2 in Halle.
•Meer weten: vvv Toerisme Halle, Historisch stadhuis, Grote Markt 1 in Halle, 02-356 42 59 of http://www.halle.be/.

Exotische koeien: natuurwandeling Altenbroek in Voeren

Hier spelen we een beetje vals… Het natuurreservaat Altenbroek hoort wel degelijk bij de Limburgse Voerstreek, maar het kan best zijn dat je hier en daar de grens met Nederland overschrijdt. De natuur blijft ook daar even mooi en de panorama's even schitterend. Ga hier wandelen voor de vergezichten, de afwisseling van weide en bossen en de aangename heerwegen.

Praktisch:
•Het gebied is vrij toegankelijk, voor een map met uitgestippelde wandelingen ga je best even langs bij het VVV Voerstreek in 's-Gravenvoeren. Het is trouwens aangeraden je auto te parkeren in dit dorp en van hieruit te voet te vertrekken.
•Het is mogelijk met de buggy te wandelen mits hier en daar eventueel een alternatieve route, honden zijn toegelaten.
•Meer weten: VVV Voerstreek, Kerkplein 216 in 's Gravenvoeren, 043-81 07 36 of http://www.voerstreek.be/.

Fruitgaarden en kerkjes kijken: bloesemroute in Haspengouw

De bekende fruitstreek rond Borgloon staat in april helemaal in bloei. De vele appel- en perengaarden, kerselaars en andere fruitgewassen brengen een schitterende bloesempracht mee. Onderweg loop je langs vele fruitgaarden, maar je passeert ook pittoreske kerkjes en kapelletjes, oude vierkantshoeves en kastelen waar je even kan uitrusten met een drankje op het terras.

Praktisch:
•In april worden elk jaar vier bloesemroutes uitgestippeld met verschillende afstanden die vooral de fruitgaarden van Haspengouw doorkruisen. Kaarten met de routes zijn verkrijgbaar bij Toerisme Sint-Truiden of via http://www.toerismehaspengouw.be/.
•Meer weten: Toerisme Haspengouw, Begijnhof 8 in Sint-Truiden, 011-69 58 59 of Toerisme Borgloon, Stadhuis/Markt in Borgloon, 012-67 36 53.

Over heuvels, door valleien: Zwalmbronnenroute bij Brakel

De Zwalmbronnenroute baant zich een weg door een schilderachtig landschap en volgt voornamelijk de Zwalmbronnen, beekjes die uiteindelijk samenkomen in de Zwalm, een waterloop die regelmatig wordt geflankeerd door watermolens. Omdat deze route over heuvels en door valleitjes loopt, is het soms een uitdaging voor de benen. Maar dat zorgt wel voor prachtige panorama's en een erg afwisselend landschap.

Praktisch:
•Lengte: 11 km. Je kan de wandeling nog uitbreiden mits een bezoekje aan het Brakelbos dat op loopafstand ligt.
•Meer weten: Infokantoor De Zwalm, Rekegemstraat 28 in Zwalm, 055-49 92 24 en Toerisme Brakel, Markt 1 in Brakel, 055-43 17 63

Geopend: de Pietersheimwandeling in het Nationaal Park Hoge Kempen

Nog maar net officieel geopend is Belgiës eerste Nationale Park Hoge Kempen, en meteen kunnen we tijdens een wandeling de schitterende natuur in al zijn glorie gaan ontdekken. Op de kinderboerderij kunnen kids zich uitlaten over de jonge, zo niet pasgeboren neerhofdieren zoals geitjes, hertjes en gansjes. Verder wandel je door de uitgestrekte loofbossen van het kasteelpark en heerlijk fris ruikende dennenbossen.

Praktisch:
•Verschillende bewegwijzerde wandelingen van 3,4 tot 10,6 km. Deze starten op het domein Pietersheim.
•Gezien er af en toe geklommen moet worden is het niet aangeraden met een buggy op pad te gaan.
•Meer weten: Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw, Winterslagstraat 87 in Genk, 089-86 96 21 en http://www.nationaalparkhogekempen.be/.

Bron: Evita (door Liselotte Bertels)