Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Mother and two kids hiking through a sunny forest. They are walking on the stone path next to the mountain stream. The sun is shining through the leaves. Everybody is wearing backpacks.

4x een heerlijke portie boslucht

Door De Redactie

Na de donkere wintermaanden kunnen we eindelijke ons hartje ophalen in bossen vol geur en kleur: 4x eropuit in de natuur!

Klassieker

Paarse hyacinten in het Hallerbos

Drie weken lang kleurt het Hallerbos paarsblauw door miljoenen bloeiende boshyacinten. Het is een klassieker, maar o zo mooi. De plantjes profiteren van de vroege lente om veel licht te vangen, nog voor de bomen blaadjes dragen. Met zijn 550 hectare is het Hallerbos één van de grootste bossen van Vlaams-Brabant. De beuken, eiken en essen zijn nog vrij
jong en dat zie je. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liet de Duitse bezetter alle grote bomen kappen. Gelukkig werd het Hallerbos van 1930 tot 1950 bijna volledig herbebost. Wandelen is er elk seizoen bijzonder, maar in de lente een echt feest.

Wanneer wandelen? De hyacinten bloeien van half april tot begin mei. Bekijk op hallerbos.be de evolutie van de bloei. Vroeger in de lente bloeien tapijten witte bosanemonen.
Welke route volgen? Hyacintenwandeling 7 km + extra lus 1 km. Vertrek: de Acht Dreven (Vlasmarktdreef, Halle); geen bewegwijzering, kaart downloaden via hallerbos.be

Authentiek

Plantenrijkdom in het Walenbos

Zwarte elzen staan hier met hun voeten in het water en vormen zo een van de grootse elzenbroeken van Vlaanderen. Het heldere kwelwater borrelt op uit de grond. Ook de dotterbloemen houden van die drassige ondergrond en laten dat zien door in het voorjaar
knalgeel te bloeien. Omdat menselijke ingrepen tot het minimum beperkt worden, is het heuvelachtige Walenbos nog erg authentiek. Dat merk je aan de grote plantenrijkdom.
Zo zie je bosanemoon in de eiken-haagbeukbossen en dalkruid in de drogere zones.
Maar ook dieren voelen zich er thuis: steenmarter, bunzing, vos en ree in het gezelschap van havik, houtsnip, buizerd … Hou je verrekijker bij de hand.


Wanneer wandelen? In maart bloeien dotterbloem en bosanemoon, in april maagdenpalm en grote muur.
Welke route volgen? Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels, bijv. 229-230-224- 223-22-23-243-241-242-232- 231-229 (6,4 km), vertrek Sint-Denijskerk (hoek Molenstraat), Houwaart.
Ook mooi: Roeselbergwandeling, downloaden via www. toerismevlaamsbrabant.be of www.natuurenbos.be

Poëtisch

Bloemenheuvels rond Villa Yourcenar

Op de Zwarteberg (Mont-Noir) net over de grens bracht de Franse schrijfster Marguerite Yourcenar haar jeugd door. Nadat het kasteel werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, kwam er een romantische villa in Normandische stijl. Hier vinden writers-in-residence nu inspiratie in het prachtige bospark van 40 hectare, met stokoude bomen en grasland. Fruitbomen bloeien in de lente. In het bos zie je ook daslook, dagkoekoeksbloem, slanke sleutelbloem maar de grote favorieten zijn de boshyacinten. De wandelroute vertrekt in Sint Janskappel en gaat over de Zwarteberg, waar je een prachtig panorama hebt over het Heuvelland. In het dal wandel je voorbij visvijvers en een hopveld. Onderweg zie je tien aquarellen waarvan de originele exemplaren zich bevinden in het Yourcenarmuseum.


Wanneer wandelen? De fruitbloesem bloeit in april, de hyacinten van half april tot begin mei.
Welke route volgen? Hyacintenpad (6 km, wegwijzers ‘Le sentier des jacinthes’), vertrek bij het Yourcenarmuseum in Sint- Janskappel; routebeschrijving via toerisme.heuvelland.be

Zeldzaam

Orchideeën in het Silsombos

In dit verborgen pareltje wandel je langs klaterende beekjes, moerassige broekbossen en drassige grasvelden. Brugjes en knuppelpaden zorgen ervoor dat je voeten niet te nat worden. Onderweg ontdek je veel verrassingen: eerst bloeien de slanke sleutelbloemen en bosanemonen. Maar vanaf eind april maaien de natuurbeheerders wandelpaden in de grasvelden zodat je de bloeiende orchideeën van nabij kunt zien. Eerst bloeit de brede orchis, begin juni is het de beurt aan duizenden bosorchissen samen met de bijenorchissen.
Hou ook halt bij de Zwarte Madam. Daar fladderen boven het beekje zeldzame helblauwe beekjuffers.


Wanneer wandelen?
Eind april beginnen de orchideeën te bloeien. Vroeger in de lente bloeien speenkruid, slanke sleutelbloemen en bosanemonen.
Welke route volgen? Blauwe Aardgaswandeling 6,2 km, vertrek op het dorpsplein in Nederokkerzeel; de orchideeën-grasvelden liggen aan de rand van de route (even afwijken); kaart op www.silsombos.be

Beelden: Daniel Rys, Getty Images, Sanoma Media NL. Tekst: Kathleen Geenen.

Plan nog meer weekendjes: