5 romantische Engelse klassiekers die je moet lezen

Door De Redactie

De kerstvakantie staat voor de deur. Neem een namiddagje vrij en installeer jezelf in de zetel met een lekker kopje thee en laat je meeslepen door de romantische verhalen uit het Engeland van de 19de en 20ste eeuw. Zalig, toch?

Pride & Prejudice – Jane Austen

Er werden al talloze films en series gemaakt van deze klassieker. Het verhaal is dan ook erg aanstekelijk én Austen weet er wel wat humor in te verwerken. Lizzy – spring in ‘t veld – Bennet leert Mr. Darcy kennen als een norse man. Haat en liefde liggen dicht bij elkaar. Maar de liefde overwint altijd, alles toch? Juist ja, uiteindelijk valt ze toch voor z’n charmes.

Wuthering heights – Emily Brontë

Het enige boek dat Brontë ooit schreef, maar het is nog steeds een klassieker. Het verhaal gaat over Catherine, de dochter van de rijke eigenaar van het domein ‘Woeste Hoogten’. Wanneer ze kennismaakt met Heatcliff ontstaat een vreemde en moeizame relatie. Het hele boek schommelt tussen vriendschap en onbereikbare liefde. Brontë lokte heel wat controverse uit bij de publicatie van haar boek, maar kon met deze toch een klassieker op haar naam schrijven.

Jane Eyre – Charlotte Brontë

Het schrijverstalent zat duidelijk in de familie bij de zusjes Brontë. Charlotte schreef het boek Jane Eyre, dat maar liefst 18 keer werd verfilmd.
Op haar achttiende wordt Eyre gouvernante op Thornfield Hall om er te zorgen voor de dochter van Edward Rochester. Natuurlijk worden ze verliefd. Naast romantiek kent dit verhaal ook spanning en mysterie. Thornfield Hall kent immers een aantal geheimen.

Wives and daughters – Elizabeth Gaskell

Dit boek vertelt het verhaal van de jonge Molly Gibson die opgroeit bij haar vader. Wanneer hij hertrouwt, krijgt zij er een nieuwe stiefzus bij. Gaskell beschrijft de ontwikkeling van de twee meisjes tot volwassenen in het Victoriaanse tijdperk. Gaskell kreeg veel lof voor haar boeken omwille van haar maatschappijkritiek.

A room with a view – E.M. Foster

De enige mannelijke schrijver in dit lijstje schreef een boek over Lucy, een vrouw uit de Engelse middenklasse. Ze had haar volledige leven uitgestippeld tot ze een reisje maakt naar Firenze. Ze ontmoet er heel wat mensen, waaronder George.  Lucy raakt compleet verward wanneer ze moet kiezen tussen het levendige Italië en het sterk moralistische Edwardiaanse Engeland waar haar verloofde op haar wacht. Geen zin om het boek te lezen? Kijk dan naar de film met Helena Bonham Carter in de hoofdrol.

Gastredacteur: Amber Francken

Lees zeker ook:

Partner Content