7 tips voor kinderpret van de Hollandste plank

Advertorial

Nederland ziet er nergens Hollandser uit dan in Holland boven Amsterdam. Stel je daar kaasmarkten, windmolens en tulpenvelden bij voor, maar ook ruime stranden, hoge duinen en schattige stadjes. Leuk met zijn tweetjes? Absoluut, maar ook je kinderen beleven hun allerleukste vakantie ooit, want van kindvriendelijkheid heeft Holland boven Amsterdam karrenvrachten kaas gegeten!

Holland boven Amsterdam…

1

Stoomtram door de tulpen

2

Zeehonden

4

Strand Callantsoog met uitzicht op Zwanenwater

5

Uitkijkpunt Kiefteglop-Callantsoog

6

Marinemuseum

7

Marinemuseum

8

Schoorlse duinen

9

Sprookjeswonderland Carrousel

10

Medemblik

[caption id="attachment_316986" align="alignnone" width="1773"]
11

Alkmaar Luttik Oudorp

[caption id="attachment_316987" align="alignnone" width="4288"]
12

Camping De Bongerd

 

… ligt ten noorden van Amsterdam en heeft maar liefst drie kusten: de Noordzee met haar duinengordels in het westen, de Waddenzee met haar eilanden in het noorden en het IJsselmeer met de Afsluitdijk in het oosten. Overal vind je veilige stranden en ondiepe plassen waarin kleintjes naar hartenlust kunnen ploeteren. Achter de duinen en dijken schuilen oer-Hollandse polders, met sloten, koeien, boerderijen, windmolens en grachtenstadjes. Zo’n wonderlijk land hebben je kinderen nog nooit gezien!

1. Slapen bij de boer of op het strand

[caption id="attachment_317179" align="alignnone" width="1773"] Camping De Bongerd

Helemaal te gek zijn ook de campings en vakantieparken in de streek. Logeer bij de boer, nestel je in de duinen of word wakker op het strand. Capfun de Bongerd is volledig ingericht voor kleine Hollandertjes, met als hoogtepunt attractiepark de Holle Bolle Boom. Liever een duik in het diepe? Op hetzelfde terrein vind je waterspeeltuin de Holle Bolle Plons. Je speelvogels maken snel vriendjes bij Europarcs Molengroet, een kindvriendelijke gezinscamping dat middenin het bosrijke recreatiegebied Geestmerambacht ligt. Spot eekhoorns vanuit je huisje of neem de kinderen mee naar de vele speeltoestellen in het recreatiegebied. Liever onder de wol aan de waterkant? In de Roompot Strandhuisjes in Julianadorp ren je vanuit je bed de Noordzee in en bij vakantiepark IJsselhof kijkt je kindvriendelijke vakantiewoning uit op het IJsselmeer.

2. Uit de bol voor tulpen

Blote voetenpad

Tussen Alkmaar en Den Helder strekt zich het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld uit. Van half april tot half mei laten de tulpen je alle kleuren van de regenboog zien. Uitgestippelde fiets- en wandelroutes loodsen je door de bloemenzee. In Callantsoog, bijvoorbeeld, stap je van de bollenvelden naar het zandstrand en terug. Bij het Land van Fluwel mag je met het hele gezin uit de bol gaan. En uit de schoenen, als je het blotevoetenpad volgt. Hoogtepunt: de 11 meter hoge uitkijktoren naast de eindeloze tulpenvelden. Hang in de touwen op het klimparcours, spetter elkaar nat bij de speelvijver, spits de oren voor de sprookjesachtige tulpen-audiotour.

3. Sprookjes en…

Sprookjeswonderland

Ook bij Sprookjeswonderland bloeien in de lente tulpen. Het pretpark in Enkhuizen liet experimentele siertuinen aanleggen. De kleintjes kunnen dieren aaien op de kinderboerderij, Doornroosje, Gulliver en Hans en Grietje ontmoeten in het Sprookjesbos en zich uitleven in de grote speeltuin. En daarnaast doe je zelf nog wat leuke tuinideeën op.

4. … spannende avonturen

Reddingsmuseum ©Peter Van Aalst

Schattige havenstadjes als Hoorn, Enkhuizen en Medemblik dreven handel met verre continenten. In de musea zetten ook kinderen grote ogen op. Reis honderd jaar terug in de tijd in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen De kinderen kruipen in de huid van een toerist van toen en leren alles over molens, polderkoeien en Hollandse wolkenluchten. Het decor? Een levend openluchtmuseum, met smidse, kaaspakhuis, visrokerij, historische schepen, dijken en uitzicht op het IJsselmeer. Zin in avontuur op open zee? Zet dan koers naar Den Helder. In het Marinemuseum ontmoet je beroemde zeekapiteins en mag je rondneuzen in een echte duikboot. In het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers rukken de kinderen uit met de reddingsboot. Oliejekkers aan en volle kracht vooruit! Leer knopen leggen en trotseer golven in de vaarsimulator.

5. Van walvisvaarder tot polderboer

Schermermolens

In Holland boven Amsterdam is ontzettend veel land gewonnen op het water. Polders ingedijkt, waterplassen drooggelegd. Het stadje De Rijp leefde vroeger van de haringvangst en walvisvaart, maar ligt nu in de polders. Kano’s en fluisterboten kunnen er wél uitvaren. Verlaat het grachtenstadje via het water en je bereikt de Eilandspolder. Koeien grazen hier op eilanden tussen de sloten, weidevogels komen hun buikje rond eten. Je zou kunnen verdwalen in het netwerk van sloten, maar vaarroutes en een knooppuntensysteem houden je op koers. Onderweg kan je picknicken op een eilandje of aanmeren bij een café. De veertig windmolens die de polder drooglegden, zijn verdwenen, maar verderop, in Schermerhorn, bleven drie fotogenieke exemplaren bewaard, waarvan eentje ingericht is als museum.

6. Van duintop tot branding

Schoorl Klimduin

Holland boven Amsterdam vangt de meeste zonuren van Nederland. Op mooie voorjaarsdagen kan je al heel wat zand- en strandpret beleven. Loop over de hoogste duinengordel van Nederland (55 meter hoog, 5 km breed) in het Stiltegebied Schoorlse Duinen. Volg met de kinderen het Kabouterpad (3 tot 7 jaar) of de Elfendeurtjesroute (vanaf 2,5 jaar). De puntmuts of toverstaf die ze daarvoor nodig hebben, haal je bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Bij Honky Tonk geniet je op het (verwarmde) terras van een vers visje terwijl de kinderen zich uitleven op het Klimduin. Het strand tussen Camperduin en Petten bereik je het makkelijkst met de fiets. Leer golfsurfen met het hele gezin bij De Jongens uit Schoorl, bestel gebak of fish & chips bij Strandpaviljoen Struin en laat de kleintjes naar hartenlust rondspetteren in het ondiepe strandmeertje van Laguna Beach. Spot daar samen het enorme houten speelschip!

7. Blije snoetjes aan tafel

Uit eten gaan met het hele gezin is een feest in Holland boven Amsterdam. Op veel adresjes hoeven de kinderen niet aan tafel te blijven. Terwijl jij nog wat nageniet, kunnen ze zich uitleven op de trampoline, in de speeltuin of op het strand. Pannenkoekenrestaurants zijn in Nederland zoals pizzeria’s in Italië: je vindt ze écht overal, en elk adresje heeft zijn specialiteit. Bij Pannenkoekenstation De Bijenstal in Opperdoes komen je pannenkoeken met honing uit de eigen imkerij. De Pannenkoekenvallei in Den Helder gebruikt biologische ingrediënten en heeft een speelkamer en een zandbak. Ga eerst wandelen in de bossen en duinen van de Helderse Vallei en strijk daarna neer op het terras. Zoet, zout, met ijs, gluten- en lactosevrij: de keuze is groot. Pannenkoeken als diner? Hartstikke normaal in Nederland!

Meer info en tips zie www.hollandbovenamsterdam.com