80% ouders beloont kinderen voor een goed rapport

Door De Redactie

Binnen een aantal weken begint voor heel wat scholieren de examenperiode. Voor veel ouders en kinderen is dat een erg stresserende periode. De zomervakantie is dan een welverdiende beloning voor al dat harde werk maar ook ouders geven steeds vaker een cadeautje voor een goed rapport.

WeZoozAcademy.be, aanbieder van online lesvideo’s onderzocht hoe Vlaamse ouders hun kinderen motiveren om te studeren. Daarnaast wilde men ook weten hoe ouders en scholieren (12 tot 18 jaar) staan tegenover het belonen ven goede studieresultaten.

De resultaten van het onderzoek:

 • 80 procent van de ouders geeft hun kinderen een beloning voor een goed rapport.
   
 • Ouders verrassen kinderen het liefst na het behalen van een goed resultaat in plaats van op voorhand een cadeautje te beloven. Ook iets meer dan de helft van de jongeren verkiest een verrassing boven een beloofde beloning.
   
 • Ouders die vroeger weinig beloond werden voor een goed rapport, laten hun gedrag hierdoor niet beïnvloeden. Ze gaan hun kinderen niet bewust meer of minder belonen.
   
 • Jongens en meisjes willen een andere beloning. Bij de jongens verkiest 18% een bromfiets. Meisjes daarentegen hebben liever een geldsom of wat meer zakgeld.
   
 • Deze beloningen kunnen kinderen het meest motiveren om goed te studeren: Geld of meer zakgeld, elektronica zoals een playstation of een gsm en de toestemming om uit te gaan of naar een festival te gaan.
Bron: Peculiar

Partner Content