Baby on board: waarom redactrice Lisa drie dagen vroeger terugkwam van vakantie

Redactrice Lisa heeft een schat van een baby, Millie. Maar dat op vakantie gaan met die schat niet zo evident is, ondervond ze tijdens haar eerste reis mét kind. Lees hier waarom ze na drie dagen terug thuis stond én leer uit haar fouten.

Het zou een zalige ervaring moeten worden, die eerste vakantie met onze dochter Millie. Ik had mijn research goed gedaan. Op Facebook vroeg ik mede-ouders waar zij naartoe gingen, mijn collega’s onthulden onder lichte dwang hun meest geheime topadresjes en de internetzoekterm ‘vakantie met baby’ kende geen geheimen meer voor mij. Noem een all inclusive hotel in Tenerife of een klimaatvoorspelling voor Cyprus en ik heb het opgezocht en aan een zorgvuldige ‘babyproofcheck’ onderworpen. Uiteindelijk werd het de uiterst charmante B&B Casa Colina vlak bij Malaga waar je ook all inclusive kunt verblijven. Per-fect, dacht ik. En toch nam ik drie dagen eerder het vliegtuig terug naar huis dan gepland en was ik dolgelukkig nog een paar dagen staycation te kunnen houden.

Dit zijn de fouten die ik maakte en zo kun je het beter doen.

IMG_2211

  • Zorg voor een aparte kamer voor je baby

Dat ik deze fout gemaakt heb, is eigenlijk onbegrijpelijk. Zowel collega’s als vrienden en familie hadden me gewaarschuwd: wat je ook doet, zorg dat je kind in een andere kamer kan slapen. Maar Millie sliep al enkele maanden goed door én ze heeft in haar leven al meer bij ons op de kamer geslapen dan in haar eigen kamer. Ik zag er dus geen graten in om haar babybed in onze kamer te hebben. Grote fout, want in tegenstelling tot thuis – waar je wel eens een andere plek kunt opzoeken – zit je bij slecht weer gevangen in één ruimte.

  • Jouw perfecte vakantie is niet je baby’s perfecte vakantie

Ik was vooral op zoek naar rust en ontspanning. We logeerden niet zo ver van Malaga, maar eigenlijk kon die mooie Andalusische stad me gestolen worden: ik wilde gewoon in de zon liggen, lekker eten en een boek lezen. Dat Millie dat maar saai vond, besefte ik pas toen we daar al  waren. De B&B was helemaal verlaten (het complex voor ons alleen, juichten wij), er waren geen andere kinderen (hoera, geen baby’s die ons wakker kunnen huilen) en de eigenaars gaven ons voldoende privacy. Maar dan werd het voor Millie natuurlijk wel héél snel saai. Haar speelgoedjes was ze beu na een halve dag en ons entertainment na een hele dag. Als er meer kinderen waren geweest of zelfs een zwembad waar andere mensen in plonsden, had ze het leuker gevonden.

image3

  • Goed weer is essentieel

Mijn meest wilde plan was om met de mobilhome door Texel te trekken. Door de ervaren moeders werd dat vakkundig afgeschoten. “Wat doe je dan als het regent? Dan zit je daar zielig uit het raam van je mobilhome te kijken, met een lastige baby op je schoot.” Een zonzekere bestemming is dus van levensbelang. Wij hebben twee dagen mooi weer gehad, maar op de derde dag regende het pijpenstelen.  Het zal niets verbazen dat we dan de knoop doorhakten om vervroegd naar huis te komen, zeker?

  • Zorg dat je zelf je ritme kunt bepalen

Een B&B is leuk en gezellig, maar eigenlijk was het niet de ideale formule voor een eerste vakantie met een baby. Er werd op voorhand afgesproken om hoe laat we zouden eten, maar dat zorgde er dus ook voor dat we zelfs in onze ontspannende vakantie ergens ‘op tijd’ moesten zijn. En omdat Millie niet in haar haak was, konden we niet meer voorspellen om hoe laat ze zou slapen of opstaan. Gevolg: totaal onnodige stress.

image1

  • Een keukentje is geen overbodige luxe

We kregen van de lieve mensen van Casa Colina een microgolfoven op de kamer, maar zonder dat zouden we helemaal verloren geweest zijn. Soms was Millie wakker om 5 uur en kon ze alleen maar gesust worden met een fles, iets wat ze thuis nooit doet. Dit probleem los je op door een verblijf te boeken met een eigen keukentje, zelfs al ben je niet van plan om te koken. In sommige all inclusive hotels kun je op een ontiegelijk uur aanschuiven aan het ontbijt en staat er een microgolgoven ter beschikking: ook dat is een oplossing.

image4

  • Gezondheid is alles

We hadden zon, we hadden een goeie B&B en we hadden ons gezin: alles zat eigenlijk juist voor onze eerste gezinsvakantie. Maar het grote probleem was dat Millie ziek werd in Spanje. In het begin weten we haar ontroostbaarheid aan de verandering van omgeving en de indrukken die ze opgedaan had. Maar na een derde slapeloze nacht moesten we het wel inzien: er was iets aan de hand met onze dochter. Ze huilde bij het ontbijt, tijdens de wandeling, in het kinderbadje, in haar bed. Alleen in onze armen kon ze getroost worden. Het was uitputtend, zowel voor haar als voor ons. Dus vlogen we terug, en gingen we naar de dokter. Die een dubbele ooronststeking vaststelde. Het arme kind had gewoon pijn. Dat heb je niet in de hand. Het terugkeren wel. Dus toen we drie dagen vroeger thuis kwamen, verklaarde iedereen ons gek, maar waren wij vooral blij en genoten we nog van enkele dagen vakantie in onze tuin.

PS:  Het was natuurlijk niet de héle tijd vreselijk. We hebben ons ook goed geamuseerd, onze vrolijke vakantiekiekjes als bewijs!

Benieuwd hoe Millies eerste vlucht was en welke tips Lisa nuttig vond? Dat lees je hier.

 

Partner Content