Close up of young woman having coffee and reading news on mobile phone in the early morning before work

Zo gaat de batterij van je smartphone langer mee!

Door Rani Merckx

Rusten, gezond eten of een reisje naar de zon boeken. Om onze eigen batterijen op te laden, bestaan er ontelbaar veel tips. Maar hoe zit dat met de batterij van je smartphone? Hoe hou je die fit en energiek? 

Krijg jij ook een kleine paniekaanval wanneer de batterijen van je smartphone het bijna begeven? Joeri Van Mierlo, professor electromobiliteit, legt uit aan Het Nieuwsblad hoe de batterij van je smartphone langer meegaat:

Op lange termijn

100% is niet nodig

Wanneer je een nieuw toestel koopt, wordt aangeraden om ‘m 24 uur lang op te laden. Deze theorie stamt echter uit de tijd van de nikkel-cadmiumbatterij en is helemaal niet meer up-to-date! Tegenwoordig bevatten onze smartphones lithium-ionbatterijen, en die worden het best niet volledig opgeladen.

Let op met koude

Net als jij is ook je smartphone gevoelig aan temperatuursverschillen. Bij lage temperaturen slijt de batterij sneller, net als bij temperaturen boven de 40 graden. Druk je smartphone bij koude temperaturen dus dicht tegen je aan, zoals in je broek- of jaszak. Verder wordt ook afgeraden om je batterij op te laden in een heel koude of heel warme omgeving, zoals je wagen die in de zomer uren in de zon staat te bakken.

Gebruik de officiële lader

De officiële lader die je bij aankoop meekrijgt werkt nog altijd het beste. Deze bevat een ‘microcontroller‘ die ervoor zorgt dat je batterij gebalanceerd opgeladen wordt. Zo stopt ‘ie bijvoorbeeld met opladen als je batterij 100% bereikt heeft, en begint pas opnieuw met opladen wanneer ze onder de 95% is gezakt.

Stressgevoelig

Ook je smartphone is stressgevoelig. Heb jij je smartphone al enige tijd niet gebruikt?  Dan laad je ‘m de eerste keer het best op tot 40 procent. Zo beperk je stress op de cellen in de batterij.

Bij acute nood

Maar wat als je batterij dreigt leeg te lopen, terwijl je geen stopcontact bij de hand hebt? Deze tips zorgen ervoor dat je batterij het toch nog even volhoudt:

Scherm minder fel

De helderheid van je scherm verbruikt heel wat energie. Door de helderheid te verminderen, bespaar je energie. Bij elke smartphone kun je dit toepassen.

Sluit actieve apps

Instagram, Facebook, WhatsApp: we hebben heel wat apps opstaan die energie verbruiken. Om ze te sluiten, drukken we vaak op de homeknop, maar vergis je niet: ze blijven actief op de achtergrond en verbruiken zo enorm veel energie!

Zo sluit je je apps:

  • Open je lijst met actieve apps/tabbladen (een dubbele tik op de homeknop op iPhone, op Android vaak een enkele tik op toets de links naast je homeknop), en sluit ze daar.

Schakel alles uit

Schakel ook zeker wifi, gps en bluetooth uit als je ze niet nodig hebt. Als je bijvoorbeeld je wifi laat aanstaan op een plek waar die geen verbinding kan maken, dan zal je telefoon blijven zoeken naar een netwerk, wat een zware last is voor je batterij.

Zet je gsm niet uit

Je gsm even uitzetten om je batterij te besparen: we doen het allemaal! Maar het werkt averechts. Heropstarten vreet namelijk veel energie. Wanneer de nood écht hoog is, en je batterij dreigt leeg te lopen: schakel dan de energiebesparende modus in. Heb jij een ouder toestel? Of vind je de functie niet? Dan werkt de vliegstand evengoed! Enige nadeel: je bent niet bereikbaar!

Bron: Het Nieuwsblad. Beeld: GettyImages

Lees ook zeker dit:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content