Ben jij een positieve ouder?

Door De Redactie
Toen jullie besloten om voor het ouderschap te gaan, wisten jullie natuurlijk niet wat jullie te wachten stond. Je hebt er ongetwijfeld heel vaak over gepraat met elkaar, maar bij kids zit geen handleiding dus het opvoeden gaat met veel vallen en opstaan. Maar ben jij een positieve ouder? Doe hier de test!

Klasse voor Ouders zet voor ons de vijf steunpilaren van positief ouderschap op een rijtje…

Zorg voor een veilige omgeving

Kinderen die zich “thuis” veilig voelen, nieuwe ervaringen kunnen én mogen opdoen en lekker actief bezig zijn, lopen minder kans om ongewenst gedrag te stellen. In zo’n omgeving voelt een kind en de ouder zich meer ontspannen. En dat is de beste omgeving om te leren. Toch hebben kids voldoende toezicht nodig wat betekent dat ouders best weten waar hun kind is, met wie het samen is en wat ze doen.

Geef positieve ondersteuning

Om te leren en verder te ontwikkelen hebben kinderen een omgeving nodig waarin ze gestimuleerd, geprikkeld en ondersteund worden. Ben jij een mama die heel snel oplossingen aanbiedt wanneer je kind voor een probleem staat? Of stimuleer je jouw kind om zelf naar een oplossing op zoek te gaan? “Er zijn” voor je kind betekent niet dat je constant met hem of haar bezig moet zijn. Wel dat je er steeds bent als het je nodig heeft.

Duidelijke regels en afspraken maken

Duidelijke regels en afspraken opmaken zorgt ervoor dat je kind precies weet wat kan en wat niet én het leert hem rekening houden met andere mensen en hun gevoelens. Bovendien leren je kids op die manier zelf verantwoordelijkheid te dragen. Kinderen discipline bijbrengen lukt het best als hun dagelijks leven voorspelbaar en duidelijk is. Afspraken kan je best samen met je kinderen maken en pas je aan naarmate ze ouder worden.

Verwacht niet te veel (maar ook niet te weinig)

Hou steeds realistische verwachtingen voor je kinderen in het achterhoofd. Verwacht niet meer, maar ook niet minder dan wat het echt kan. Jij kent je kind in principe het beste dus jij weet wat het op zijn leeftijd aankan en waarin het nog kan groeien en wat je zeker niet van hem moet verwachten. Wees trouwens ook niet te hard voor jezelf: niemand kan de perfecte ouder zijn want iedereen maakt fouten!

Verwen jezelf

Ouder zijn vraagt veel energie, maar je blijft recht hebben op tijd voor jezelf, voor je partner, voor vriendschap en ontspanning. Goed ouderschap betekent niet dat jouw kind je hele leven moet bepalen. Wél dat je geregeld ook eens aan jezelf denkt. Want dan ben je nog sterker, heb je meer geduld en ben je er gewoon meer voor je kind.

Download het kwaliteitsspel en zoek samen je kids uit wat hun talenten zijn!

 van 16 tot 23 mei 2011

Partner Content