©Allwrite

Citytrippen in Den Haag: deze adresjes zijn een bezoekje waard

Koloniale grandeur, boeiende musea, leuke boetiekjes én een heerlijk uitwaaistrand … In Den Haag en het stadsdeel Scheveningen vind je het beste van al deze werelden. En dát op slechts 130 kilometer van Antwerpen! Vertrekken dan maar?

Den Haag verkennen doe je zó

Geen betere manier om het koloniale Den Haag te verkennen dan op de fiets. Brede fietspaden waarvan wij alleen maar kunnen dromen voeren ons probleemloos van het centrum naar het strand, én de leukste groene plekjes. Langs statige villa’s en chique paleizen, want Den Haag was altijd een residentiële stad voor kolonialen die kwamen uitrusten van hun dagen in Nederlands-Indië.

Nu wonen er nog altijd veel diplomaten en expats, en dat zie je aan de elegante historische huizen in perfecte staat. Den Haag heeft nooit zijn grandeur verloren. In het Statenkwartier vind je de mooiste panden van de stad. Vergeet zeker de Scheveningse Bosjes niet, het stuk natuur rond het Vredespaleis waar je helemaal niet meer merkt dat je eigenlijk in hartje Den Haag bent.

Met 111.000 hectare aan duinen en parken is de hofstad een van de groenste van Europa. Met de fiets rij je ook zo naar het Omniversum, de IMAX-bioscoop waar je altijd wel een prachtige dierendocumentaire kunt zien op het grote scherm. Een aanrader!

Shoppen, uitwaaien & musea bezoeken

Shopplezier

Den Haag is een shoppingparadijs, verspreid over de verschillende ‘kwartieren’, elk met een eigen sfeer. Vlakbij de vaste waarde De Bijenkorf ligt de prachtige winkelgalerie De Passage. Alleen al een aanrader omwille van het indrukwekkende glazen dakraam, maar ook voor de shoppingadresjes. Maar dé authentiekste ontdekkingen doe je zonder twijfel in het elegante Statenkwartier op de gezellige Frederik Hendriklaan, door de locals liefkozend ‘de Fred’ genoemd. In de chicste winkelstraat van Den Haag vind je een resem leuke kledingboetieks.

Ook het hippe Zeeheldenkwartier is een must. In de Piet Heinstraat vind je veel vintage winkeltjes en designboetieks. Zoals het Wild and Unique Warehouse Wauw op huisnummer 51a, om uren in te snuisteren, met zowel papierwaren, schelpen, als hebbedingetjes voor je woonkamer. De nabijgelegen Prinsesstraat en Papestraat in het Hofkwartier pakken uit met Nederlands design en lokale mode-ontwerpers zoals Michael Barnaart Van Bergen. Het Noordeinde vlakbij het gelijknamige paleis biedt een mix van elegante kledingboetieks en antiekzaken.

 • Tip: Met de Hip Shoppen of de Royal Shopping-route wandel je via je smartphone automatisch langs de leukste winkeladressen. Zonder gids, en in het tempo dat
  je zelf wilt.

Naar het strand

Neem de tram of trap lekker door de wind, en een kwartiertje later zie je ze: de zee! De badplaats Scheveningen is gewoon een deel van Den Haag, waar je meteen vakantiesfeer proeft. Ook al is Scheveningen niet de mooiste van de Nederlandse badplaatsen, de Pier kreeg de afgelopen jaren een make-over. Boven het staketsel wandel je helemaal door tot aan zee, en van in het reuzenrad – het eerste in Nederland boven zee – heb je een mooi uitzicht op het water.

Wandel de boulevard (de Strandweg) verder zuidelijker af richting Scheveningen Haven, en je voelt het een stuk rustiger worden. Bovendien vind je hier de charmantste strandpaviljoenen. Onze aanrader: de Waterreus, een paar jaar geleden verkozen tot beste Nederlandse strandpaviljoen en met een terras waarop je met je voeten in het zand zit. Ook het Noorderstrand aan de andere kant is een echt uitwaaistrand, want het
grenst aan een natuurgebied.

Naar het museum

Een echte citytrip is wat ons betreft niet compleet zonder museumbezoek. En in Den
Haag liggen die gelukkig nooit ver uit elkaar!

 • De topper is het Mauritshuis, waar je naast meesterwerken zoals ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer ook nog tal van andere hoogtepunten uit de Gouden Eeuw kunt bekijken. Tegelijk is het idyllisch gelegen aan de Hofvijver van het Binnenhof, het complex waarin de Nederlandse regering resideert.
 • Het Kunstmuseum is een prachtig staaltje van art deco. Het werd gebouwd in 1935 door de beroemde Nederlandse architect Berlage. In de grote zalen zijn er wisselende expo’s met moderne kunst. Ook de vaste tentoonstelling is niet te missen, want het museum heeft ’s werelds grootste collectie schilderijen van Piet Mondriaan en daarnaast ook nog werk van Picasso, Kandinsky, Van Gogh en Monet. Heel trendy is Wonderkamers, een permanente interactieve expo voor kinderen vanaf zes, waarin ze al spelend de wereld van beeldende kunst ontdekken.
 • Klein maar fijn is Panorama Mesdag. Het is ongelooflijk hoe in 1880 Hendrik Willem Mesdag op zo’n adembenemende manier het strand van Scheveningen in een 14 meter hoog en een 120 meter lang schilderij weergaf, compleet met sloepen en vissersvrouwen. Speciaal daarvoor werd rond het doek een museum gebouwd. Nergens anders zie je het zeegevoel zo treffend weergegeven met penseelstreken.
 • Niets is wat het lijkt in Escher in het Paleis op het Lange Voorhout, gewijd aan graficus M.C. Escher. De wereldberoemde ‘koning van de illusie’ zorgde voor een revolutie in de kunst met zijn ongewone kijk op perspectief. Met 2D- en 3D-technieken liet hij mensen ànders kijken, door optische illusies en eindeloos herhalende motieven te tekenen zoals trappen zonder einde en water dat omhoog stroomt. Je wordt er voortdurend op het verkeerde been gezet!

4x Lunchtips

Na al dat sightseeing, kun je waarschijnlijk wel een hapje gebruiken. Deze adresjes zijn de moeite waard:

 • Een leuk lunchadresje is BLT. Het lunchcafé serveert heerlijke bioburgers, boekweitwraps, maaltijdsalades en huisgemaakte biosapjes.
 • Ja hoor: ‘Jamey Bennett’ is zo gezellig en elegant als het klinkt. Dat het ooit een spionnenkroeg was, zie je nog aan de achteruitgang. Nu lijkt het een sfeervol verlichte gentleman’s club met Chesterfield- sofa’s en een grote gin & tonic-kaart. De voorgerechtjes deel je met je tafelgenoten, daarna kies je je een hoofdgerecht uit. De creatieve keuken heeft een Aziatische touch, een van de beste van de stad.
 • Ook de haven van Scheveningen onderging een metamorfose. Vlakbij de tweede Binnenhaven openden in de afgelopen jaren nogal wat restaurants, waarvan het trendy Catch by Simonis. Naast sushi en oesters serveert de familie van vishandelaars hier in een knap interieur met koraalmotieven ook een kraakverse catch of the day. Op de bovenverdieping heb je zicht op de jachthaven en de vroegere vismijn.
 • Boosty is een gezond lunchadres aan de levendige Frederik Hendriklaan, waar je terechtkunt voor superhealthy salades en originele broodjes met bioproducten.

Uit Libelle 05/2020 • Tekst & foto’s: Johan Lambrechts/allwrite

Misschien vind je ook deze uitstapjes leuk:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content