Zuid-Franse zon en zaligheid in Uzès: maak kennis met Koen, onze nieuwe columnist!

Zuid-Franse zon en zaligheid in Uzès: maak kennis met Koen, onze nieuwe columnist!

Twintig jaar geleden liet schrijver Koen Strobbe ons land achter zich, samen met zijn vrouw Ilse. Tegenwoordig woont hij met haar en hun zoon Kwinten in het middeleeuwse Uzès, zowat het meest pittoreske stadje van heel Zuid-Frankrijk. Hoe het leven daar is, vertelt hij ons vanaf nu elke week in zijn gloednieuwe column, die je hier elke donderdag mag verwachten. Maar eerst maken we even kennis met Koen én ‘zijn’ Frankrijk!

Welkom in het petit paradis van columnist Koen

Het is al twintig jaar geleden dat Koen en Ilse uit België vertrokken, maar je voelt dat Koen nog steeds aan een hechte band met de heimat houdt. “We vinden onze roots belangrijk en we hebben ze ook doorgegeven aan onze zoon Kwinten, die nu vijftien is en al zijn hele leven in Frankrijk woont, maar wel perfect Nederlands spreekt. De Fransen hebben een mooie uitdrukking hiervoor: ‘des racines et des ailes’: je hebt zowel wortels als vleugels nodig in het leven. Een stevig ingeworteld fundament geeft je de zelfzekerheid om andere oorden op te zoeken. Wij zijn niet uit België weggegaan omdat we er ontevreden waren, we hebben gewoon een positieve keuze gemaakt om te gaan wonen in een omgeving die ons de ideale combinatie leek van werken en van het leven profiteren.”

Uzès Koen Strobbe

De eerste jaren runden Koen en zijn vrouw er een B&B en bijhorend wijndomein. Gasten genoten er middenin de wijngaarden van de onmetelijke rust van de natuur en een lekker glas wijn. Hij denkt met plezier terug aan die tijd. “Als je van mensen houdt, is er niets leukers dan zo’n B&B. Het was alsof we permanent door vrienden en kennissen omringd waren. Bijna al onze gasten waren Vlamingen, dus ons huis was zo’n beetje een Vlaamse enclave temidden van de Franse wijngaarden. Daarenboven waren bijna al onze gasten wijnliefhebbers die onze B&B speciaal kozen omdat we ook een wijndomein waren; je kunt je de lange gezellige zomeravonden op het terras voorstellen. Aan die periode hebben we dan ook een pak vrienden overgehouden.”

“Wij zijn niet uit België weggegaan omdat we er ontevreden waren. We hebben een positieve keuze gemaakt om te gaan wonen in een omgeving die ons de ideale combinatie leek van werken en van het leven profiteren”

Intussen leeft Koen van zijn pen en het vakantiehuis dat ze verhuren. Mist hij het leven van wijnboer niet? Koen: “Ja en nee. Weet je: mensen zien vaak enkel het eindresultaat, maar aan het maken van wijn gaat ook het telen van de druiven vooraf, en dat is een zeer zware en risicovolle activiteit. De hele winter snoei je in weer en wind en vervolgens ben je maandenlang overgeleverd aan de grillen van de natuur: één fikse hagelbui kan het einde van je volledige oogstjaar betekenen. Met de romantische job van wijnboer gaat dus best wel heel wat stress gepaard. Ilse en ik hebben het vijftien jaar met hart en ziel gedaan, maar uiteindelijk vonden we allebei dat het tijd was voor iets anders.”

Een beetje vrijbuiter

Is Koen dit soort leven intussen als vanzelfsprekend gaan beschouwen? “Ik kan er nog elke dag van genieten dat we hier nooit in de file staan. Ja, we leven hier op een ander ritme. Al wil dat niet zeggen dat er aan het leven hier niet af en toe een randje zit. Soms mis je je familie. Toen ik tien jaar geleden mijn vader verloor, was het des te harder dat ik snel op en af naar België moest reizen voor de begrafenis en dan weer terug moest omdat de wijnranken verzorgd dienden te worden. Maar grosso modo is leven in het buitenland natuurlijk niet meer zo’n grote stap als vroeger: we hebben TV-Vlaanderen, facetimen of whatsappen zo vaak we willen met de familie… de wereld is letterlijk een dorp geworden.”

“Leven in het buitenland is niet meer zo’n grote stap als vroeger; de wereld is letterlijk een dorp geworden”

Dat Koen ongelooflijk veel zin heeft om jullie, Libelle-lezeressen, elke week te laten kennismaken met het leven als Vlaming in Frankrijk, is duidelijk. Het leven als God in Frankrijk? “Het zal eerder Kuifje in Frankrijk zijn, denk ik”.

Speciaal voor jullie nam hij een video op waarin hij vertelt waar je je aan mag verwachten in zijn wekelijkse column, die je in ons magazine én hier, op libelle.be, leest. Kijk je mee?

Waar ligt Uzès?

Uzès ligt in het departement Gard, pal in de driehoek Avignon, Nîmes en Alès. Veel mensen denken dat de hele Franse mediterrane kuststreek, van Italië tot Nîmes, tot de Provence behoort, maar administratief gezien is de echte Provence alleen het zuidoostelijk deel van Frankrijk van Italië tot aan de Rhône, met Avignon als grensstad.

Technisch gesproken ligt Uzès dus niet in de regio Provence, maar de plaatselijke bevolking spreekt wel trots van de ‘Gard Provençal’, omdat veel van de pittoreske dorpen en gemoedelijke steden meer Provençaals karakter hebben dan de toeristische trekpleisters aan de andere kant van de Rhône.

Een weetje: in de naam Uzès wordt de s-klank voluit uitgesproken, een beetje zoals in het Nederlands.

Zo geraak je er

Uzès is een zalige vakantiebestemming. Je geraakt er met de auto (ongeveer 960 km vanuit Brussel), vliegt naar Nîmes of spoort met de TGV tot Avignon.

4 x genieten à la Koen

Uzès

 1. De Place aux Herbes: dit sfeervolle marktplein is misschien wel het mooiste en meest authentieke van heel de regio. Op zaterdag is er de unieke markt en op andere dagen is het een zalige pleisterplek vol terrasjes in de schaduw van de oude platanen of de gewelfde gaanderij die heel het plein omzoomt.
 2. Een bezoek aan de kathedraal en een wandeling door de lagergelegen Vallei van de Eure: hier vertrok in de Romeinse tijd het water dat via de Pont-du-Gard tot bij het garnizoen in Nîmes werd geleid.
 3. Truffels. Uzès is ook in de winter top. Elk derde weekend van januari verzamelen truffelliefhebbers uit heel Europa er en wordt Uzès de hoogmis van de zwarte diamant.
 4. Met de kajak naar de Pont-du-Gard: vlakbij Uzès ligt het dorpje Collias, waar je kajaks kunt huren. Bijkomende tip: vertrek rond 14 uur en ga eerst voor de heerlijke en betaalbare middaglunch in het restaurant ‘Le Castellas’ met zijn prachtig schaduwrijk terras.

Waar logeren?

 • La Maison d’Uzès en het boetiekhotel Entraigues zijn allebei zeer centraal gelegen zijn, maar duurder.
 • Het Best Western Uzès ligt op wandelafstand en is budgetvriendelijk.
 • Wie liever een stijlvol huis met zwembad huurt voor 8 tot 16 gasten, is altijd welkom in Koens vakantiehuis ‘Bastide du Duché’ (uzesprovence.com).

5 x gezellig tafelen

Uzès wemelt letterlijk van de restaurantjes en terrassen. Speciale tips:

 • La Table D’Uzès (€€€)
 • Les 80 Jours (€€)
 • La Pizza du Duché (€)
 • Wie Belgisch bier mist, kan ook terecht in Le Vieux Café,
 • en voor lokale wijn en hapjes is Terroirs een aanrader.

Uitstapjes in de omgeving

 • Nîmes, Avignon en Montpellier liggen op maximaal een uurtje rijden, Marseille op anderhalf uur.
 • Wie naar zee wil, kiest voor Le Grau-du-Roi, met mooie zandstranden en gezellige strandbars.
 • Saint-Quentin-la-Poterie biedt een bonte en internationale groep artiesten die met keramiek bezig zijn.
 • In Les Baux de Provence zijn de Carrières des Lumières een aanrader: in deze oude steengroeve wordt via een lichtspektakel kunst tegen de wanden geprojecteerd. Tip: het is er heerlijk koel tijdens de heetste momenten van de dag.
 • In Lussan: Les Concluses, een verbluffende ravijnwandeling.
 • Aigues Mortes is een aanrader voor zij die dromen van het roemruchte ridderverleden. Deze fraaie ommuurde stad was de uitvalsbasis voor de kruistochten van de Franse koningen, en ook onze eigen Godfried van Bouillon scheepte hier in. Tip: maak er een boottocht door de omliggende Camargue.
 • De Camargue is zeker een daguitstap waard. Deze zilte vlakte, waar naast de loslopende paarden ook flamingo’s en de typische groepen klein uitgevallen stieren de plak zwaaien, loopt door tot aan de kust, waar de lichtjes rozige uit het zeewater gewonnen zoutbergen oprijzen.
 • Goudargues wordt ook wel het kleine Venetië genoemd, naar de frisse rivier die zich overal door het dorp slingert. Wie graag (met kinderen) in een rivier gaat zwemmen, vindt buiten het dorp, aan de oevers van de Cèze, zeker zijn gading.

Leuk voor de kinderen!

 • Het Haribomuseum in Uzès is eigenlijk een beetje een toeristenval, maar op een bewolkte dag tovert het toch een glimlach op menig kindergezichtje.
 • De stoomtrein in Anduze en de grotten van Trabuc zijn makkelijk in één tochtje te combineren.
 • La Bouscarasse is een waterpretparkje vlabij Uzès. Je kunt er de hele dag verblijven en ook picknicken op een van de talrijke schaduwplekjes.

Tekst: Koen Strobbe – Foto’s: Office Tourisme Uzès © Aurelio Rodriguez

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)