Zoutdeeg: basisrecept om volop te knutselen

Zo simpel, maar zo plezant: zoutdeeg maken om nadien je fantasie erop los te laten. Wat heb je hiervoor nodig? Niet veel, lees maar mee!

Zelf zoutdeeg maken: dit heb je nodig

  • 1 kop zout
  • 3 koppen bloem (geen zelfrijzende bloem)
  • 1 kop water
  • een eetlepel olie (aardnoot, maïs of olijf)
  • een grote, stevige kom
  • bakpapier
  • deegroller
  • scherp mesje
  • kommetje water
  • koekjesuitsteekvormen (optioneel)

Zo maak je zoutdeeg:

Zo maak je het:

1 Gebruik een kommetje of kopje als maatbeker.

2 Meng het water en het zout in de grote kom. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed het deeg met je (schone) handen. Giet de olie over het deeg.

3 Kneed alles goed samen. Kleine kinderhandjes helpen graag mee! Als het geheel te korrelig en droog is, voeg dan nog enkele druppels water toe. Als het deeg te nat is, voeg dan een heel klein beetje bloem toe.

4 Rol het deeg uit (doe dat eventueel op bakpapier) om er vormpjes mee te kunnen maken.

5 Snij de vormen uit met een mes of gebruik koekjesuitstekers. Korrelige randjes kun je gladstrijken met een beetje water.

6 Laat het zoutdeeg drogen. De droogtijd hangt af van de dikte van het deeg. Bak je creaties 1 tot 3 uur in een oven van 100°C of laat je werkjes een dag drogen op de verwarming.

Zoutdeeg kleuren & drogen

Om het zoutdeeg te kleuren, kun je op verschillende manieren te werk gaan. Het beste is om natuurlijke kleurstoffen te gebruiken of kleurstoffen voor voeding. Opgelet: de kleuren worden bij het bakken doffer. Dus na de baktijd kun je de voorwerpen natuurlijk ook (nog een keer) schilderen met verf of vernis/lak.

De droogtijd hangt af van de dikte van het deeg. Bak 1 tot 3 uur in een oven van 100° of laat je knutselwerkjes een dag drogen op de verwarming.

Tip: te veel deeg gemaakt? Bewaar de overschot dan in een natte theedoek!

Vallende sterren

© Wout Hendrickx

Als je een vallende ster ziet, mag je een wens doen – zo gaat het verhaal. Maar wij vinden ze vooral heel mooi hangen aan hun robuuste tak met schors die een mooi contrast vormt met de gladde sterren.

Dit heb je nodig:

· uitsteekvormpje van een vallende ster · tak (± 40 cm) · gouden (borduur)garen · schaar · secondelijm

Zo maak je ze:

1 Steek de vormpjes uit het deeg. Maak eventueel een gaatje met een tandenstoker om straks het garen door te steken.

2 Bak de sterren volgens de instructies (zie kader op blz. 50). 

3 Knoop garen aan de sterren of lijm het garen achteraan de sterren vast. Verdeel de sterren hierbij gelijkmatig over de tak.

4 Knoop het andere uiteinde van het garen aan de tak. Knoop ook een eind garen aan de uiteinden om de tak mee op te hangen.

Fonkelende kaarsenhouders

© Wout Hendrickx

Met een koekjesuitsteker in de vorm van een ster maak je snel deze leuke kaarsenhouders.

Tip: meng (biologisch afbreek-bare) glitters onder het deeg voor een extra fonkelend effect!

Dit heb je nodig:

· koekjesuitsteekvorm in de vorm van een ster · kaarsen

Zo maak je ze:

1 Rol het zoutdeeg uit tot een lap van 1,5 cm dik.

2 Steek sterren uit het deeg. Duw een kaars in het midden van de ster en verwijder ze.

3 Bak de kaarsenhouders volgens de instructies (zie kader op blz. 50). Zet de kaarsen daarna vast in de houder met wat kaarsvet.

Opgelet: laat de kaarsen nooit onbewaakt achter of gebruik kaarsen met een ledlichtje.

Géén peperkoek

© Wout Hendrickx

Dit koekenmannetje ziet er misschien uit om op te eten, maar dat zouden we toch niet aanraden. Je pakje bewaken, kan hij wel als de beste.

Dit heb je nodig:

· koekjesuitsteekvorm peperkoeken mannetje · scherp mesje · rietje · sierlint

Zo maak je het:

1 Rol het zoutdeeg uit tot een lap van 1 cm dik.

2 Steek een mannetje uit het deeg. Snij met het mesje een gezicht en maak twee ‘knoopsgaten’ met het rietje.

3 Bak het mannetje volgens de instructies (zie kader hiernaast).

4 Bind het mannetje vast op een pakje met het sierlint. Het verticale lint laat je door de knoopsgaten gaan zodat het mannetje goed vasthangt.

Kerstboomparade

© Wout Hendrickx

Schattige kerstboompjes om her en der op de feesttafel te verspreiden, of gewoon in een kersthoekje op de kast.

Dit heb je nodig:

· scherp mes · kurkjes · secondelijm

Zo maak je ze:

1 Snij driehoeken uit het deeg. Tip: maak een mal uit karton die je steeds opnieuw kunt gebruiken.

2 Bak de kerstbomen volgens de instructies (zie kader op blz. 50). 3 Kleef de kerstbomen op kurkjes.

Jingle balls

© Wout Hendrickx

Deze koddige kerstballetjes kun je in de boom, aan een krans, aan takken… hangen. Óf je gebruikt ze als feestelijk detail om de namen van de gasten op te leggen. Achteraf kan iedereen zijn kerstballetje mee naar huis nemen.

Dit heb je nodig:

· ronde uitsteekvorm · gouden stift · naamkaartjes

Zo maak je ze:

1 Snij met de uitsteekvorm rondjes uit het deeg, maar druk bovenaan niet door zodat je daar nog het ‘hangertje’ van de kerstbal met de hand kunt uitsnijden.

2 Bak de kerstballen volgens de instructies (zie kader op blz. 50).

3 Kleur de hangertjes bovenaan de bal goud met de stift.

4 Gebruik de kerstballen als tafel-versiering en leg er naamkaartjes op.

Sierlijke krans

Beeld 3

Een gevlochten krans ziet er altijd extra feestelijk uit. En het best van al: het is echt supersimpel om te maken.

Dit heb je nodig:

· breed lint

Zo maak je hem:

1 Rol 3 lange worsten (± 40 cm lang) uit het zoutdeeg.

2 Leg ze horizontaal naast elkaar en maakeen vlecht.

3 Vorm een krans van de vlecht. Tip: gebruikeventueel een bord voor een mooie ronde vorm.

4 Bak de krans vol-gens de instructies (zie kader op blz. 50).

5 Werk af met een mooie strik.

Nog meer leuke inspiratie

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Meer knutselplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."