De huizenjacht is open!

Door De Redactie

Ben je er zeker van dat je de rest van je leven op dezelfde plek wil blijven wonen? Of blijf je toch de huizenmarkt in de gaten houden, voor dat ultieme buitenkansje? Lees dan ons deskundig immo-advies en herkenbare getuigenissen.

Woondilemma 1- Te groot huis: blijven, verkopen of niet?

Mia (59): ”Het ouderlijke nest blijft helaas niet in de familie”
”Vreemd eigenlijk: Georges en ik hebben ons hele leven hard gewerkt om ons huis af te betalen, maar nu de kinderen alle vier de deur uit zijn, en wij wat meer van het leven zouden kunnen genieten, is juist dit huis een constante zorg en een bron van discussie. Georges kan het onderhoud van onze grote tuin niet meer aan. Zelf ben ik het schoonmaken van kamers die wel stoffig worden, maar die we niet gebruiken, ook beu.
Onze zonen vinden dat we ons huis beter kunnen verkopen en iets kleiner moeten kopen. Het geld dat overblijft, zouden we dan aan onze kinderen kunnen schenken. Onze oudste dochter ziet dan weer geen enkele reden om te verhuizen. Maar eigenlijk kan ze de gedachte niet verdragen dat andere mensen in haar ouderlijk huis zouden komen wonen, denk ik. Onze jongste dochter woont in een eenvoudig appartement. De gelijkvloerse woning van dat gebouw staat nu te koop en ze liet zich ontvallen dat ze het wel fijn zou vinden als wij daar kwamen wonen. Ze wil zich graag wat meer over ons ontfermen, en eerlijk gezegd spreekt dat idee me wel aan… We willen onze kinderen gelijk behandelen, dus het aan één van de vier geven, was uitgesloten. Eigenlijk had ik gehoopt dat er toch een het ouderlijk huis zou kopen, maar geen van de vier kan het financieel aan. En dat doet wel pijn.”

Woondilemma 2 – Uitbreiden of verhuizen?

Laura (32): ”Van twee huizen één maken bleek niet haalbaar”
”Vijf jaar geleden kochten mijn vriend en ik in een populaire stadswijk een huis dat tiptop in orde was. We wonen er nog steeds heel graag, maar met het oog op gezinsuitbreiding kochten we vorig jaar ook het huisje vlak naast het onze. Fundamenteel verschillen de twee huisjes nauwelijks van elkaar, alleen verkeert het 'buurhuis' wel in extreem slechte staat. Het stond dan ook al ruim dertig jaar leeg, en het regent er nog net niet binnen! Het leek ons ideaal om er op ons eigen tempo uiteindelijk één groot huis van te maken, maar ons enthousiasme werd flink getemperd toen we van een architect het kostenplaatje kregen. Alleen al de hoogstnodige verbouwingen zouden ons minimaal 150.000 euro gaan kosten, en dan hebben we het nog niet over de kosten van de architect, bouwvergunningen enzovoort. We raadpleegden nadien een 'budgetvriendelijke' architect, maar ook hij kwam tot de conclusie dat 100.000 euro toch wel de absolute minimumkost zal worden. Voorlopig wonen we in ons huis nog comfortabel genoeg, maar wat we nu precies gaan doen, weten we nog niet. Omdat het goed gelegen en in prima staat is, overwegen we om de twee huizen samen te verkopen. We zouden er in principe een heel interessante prijs voor kunnen krijgen, zodat we een degelijk appartement met eenzelfde totale oppervlakte kunnen kopen.”

[LINK_TEXT id=1]

 

 

Partner Content