© Play4

De Slimste Mens Ter Wereld: dit zijn de 34 deelnemers

Door Hanne Bral

Vandaag weten we welke 34 kandidaten vanaf maandag 16 oktober tegen elkaar zullen strijden in het nieuwe seizoen van De Slimste Mens Ter Wereld. We stellen ze even aan je voor.

Deze 34 knappe koppen strijden in De Slimste Mens Ter Wereld

Ahlaam Teghadouini

De Slimste Mens Ter Wereld
© Play4

26 jaar, actrice uit Brussel

Ze werd geboren in Nederland, maar sinds haar zevende woont Ahlaam in Brussel. Je kent de actrice misschien uit televisieseries als ‘Hoodie’, ‘Grond’, ‘Sihame’ en ‘Roomies’. In die laatste speelde ze de hoofdrol samen met Laura De Geest, waarvoor ze bekroond werden met een Kastaar en maar liefst vijf Ensors. Samen met onder andere Remco Evenepoel werd ze onlangs door minister Benjamin Dalle benoemd tot ambassadeur van Brussel.

Aimé Claeys

De Slimste Mens Ter Wereld
© Play4

27 jaar, acteur uit Gent

Van brandweerman in ‘Onder Vuur’ tot rijkswachter in ‘1985’: acteur Aimé heeft blijkbaar een voorliefde voor het spelen van stoere mannen. Het verbaast dan ook niet dat ook een ridder of cowboy op zijn verlanglijstje van personages staat. Al droomt hij ook van een rol in een kostuumdrama, wat wij ook weleens zouden willen zien. Naast acteren amuseert hij zich in de Gentse cafés ook met snooker.

Alex Agnew

Alex Agnew
© Play4

50 jaar, stand-up comedian uit Antwerpen

Na tien jaar koppig weigeren heeft Alex, beroemd om zijn ongecensureerde en grensverleggende humor, eindelijk besloten om deel te nemen aan De Slimste Mens Ter Wereld. Hij was namelijk altijd bezorgd om te verliezen, maar sinds hij de mijlpaal van vijftig jaar heeft bereikt, kan het hem simpelweg niet meer schelen. Mocht alles toch in het honderd lopen, heeft hij in ieder geval tien minuten nieuw materiaal voor zijn gloednieuwe show. “Dankjewel, Erik!”

An Janssens

de slimste mens ter wereld
© Play4

46 jaar, gevangenisdirecteur uit Antwerpen

Haar eerste spreekbeurt ooit in de lagere school ging over seriemoordenaars. Meer dan twee decennia later is An directrice van de oude, sterk overbevolkte gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat. Daar mocht ze onder andere acteur Matthias Schoenaerts verwelkomen, die er een graffitikunstwerk achterliet.

Annelien Coorevits

Annelien Coorevits
© Play4

36 jaar, presentatrice en voormalig Miss België 2007 uit Wevelgem

Annelien kenden we jarenlang als het vertrouwde gezicht van Vijf (Play5). Ze verscheen ook regelmatig als graag geziene gast in talloze televisieprogramma’s. Zo hing ze in ‘Over de Oceaan’ constant zeeziek over de rand van de boot, maar Annelien is bovenal een trotse West-Vlaamse. Daar werd het ondernemerschap haar met de paplepel ingegoten. Enkele jaren terug lanceerde ze haar eigen kledinglijn, AC, die ze bijna beschouwd als haar derde kindje.

Annelies Verlinden

Annelies Verlinden
© Play4

45 jaar, minister van Binnenlandse Zaken uit Merksem

Ze twijfelde lang over haar deelname aan ‘Viva La Feta’, en ook voor Erik was het niet makkelijk om Annelies te overtuigen om deel te nemen aan De Slimste Mens Ter Wereld. Maar, de aanhouder wint! Eerder dit jaar had ze al een korte ontmoeting met paus Franciscus, dit najaar mag ze op audiëntie bij de quizpaus van Vlaanderen.

Average Rob (Robert Van Impe)

Average Rob
© Play4

31 jaar, YouTube-fenomeen uit Overijse

Een tikkeltje gek, maar vooral geniaal. Dankzij zijn unieke stijl van humor en zijn gave om alledaagse absurditeiten van het leven te benadrukken, groeide Average Rob uit tot een YouTube-fenomeen in eigen land en ver daarbuiten. Afgelopen zomer struinde hij samen met Omdat Het Kan Soundsystem alle festivalweides af. Eerder dit jaar stoomde hij zich in een recordtempo klaar voor de Iron Man-triatlon met het motto “Fuck it, ik begin er gewoon aan en we zien wel!”. Met diezelfde ingesteldheid zit hij binnenkort tegenover Erik.

Bart Peeters

Bart Peeters
© Play4

63 jaar, zanger, drummer, gitarist, presentator en acteur uit Mortsel

The Radios, De Droomfabriek, Het Peulengaleis, Dag Sinterklaas, Mag Ik U Kussen en nog zoveel meer: iedereen weet wie Bart Peeters is. Zelf beweert hij geen doorgewinterde quizzer te zijn, maar hij is wel een trouwe kijker van De Slimste Mens Ter Wereld. En met zijn pretoogjes en vooral zijn legendarisch lachje hoeft hij zeker niet onder te doen aan het gegrinnik van Erik.

Charlie Dewulf (die/hun)

de slimste mens ter wereld
© Play4

29 jaar, regisseur/scenarist uit Menen

Charlie is zonder twijfel de meest kleurrijke deelnemer: die draagt namelijk enkel rode, gele en blauwe kleren. Samen met hun goede vriend en ex-deelnemer Senne Misplon heeft die alvast een perfecte huisgenoot om zich goed voor te bereiden op de quiz. En hopelijk is Charlie beter in quizzen dan in koken, want in ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ liep het wat mis…

Charlotte Adigéry

Charlotte Adigéry
© Play4

33 jaar, muzikant uit Narbonne (FR)

Vorig jaar bracht Charlotte samen met Bolis Popul het album ‘Topical Dancer’ uit, wat een groot succes werd. Ze tourden de wereld rond en maakten een grote indruk op het legendarische Glastonbury-festival. Charlotte liet al weten dat haar outfits en looks voor De Slimste Mens Ter Wereld compleet over te top zullen zijn. Wij zijn alvast benieuwd!

Charlotte De Bruyne

Charlotte De Bruyne
© Play4

33 jaar, actrice uit Gent

Ze zoende al met Mister Fifty Shades of Grey in ‘Flying Home’, zat in de jury van ‘De Twaalf’ en leerde onlangs West-Vlaams praten voor haar hoofdrol in de nieuwe fictiereeks ‘Juliet’. Ze speelt ook de hoofdrol in ‘Het Smelt’, de langverwachte film van Veerle Baetens naar het boek van Lize Spit. Voor De Slimste Mens heeft Charlotte een geheim wapen, haar papa is namelijk een erg goede quizzer. Hopelijk heeft ze die genen geërfd.

Comfort Achuo (Commy)

De Slimste Mens Ter Wereld kandidaten
© Play4

33 jaar, de mol 2023 en gynaecologe uit Kameroen

Comfort – sinds dit jaar mag heel Vlaanderen Commy zeggen – toonde zich in het laatste seizoen van ‘De Mol’ als uiterst sympathieke, maar zeer doeltreffende saboteur. Haar tegenstanders in De Slimste Mens Ter Wereld beginnen nu al te zweten…

Dominique Van Malder (Dompi)

Dominique Van Malder
© Play4

47 jaar, acteur en presentator uit Dendermonde

Samen met boezemvriend Joris Hessels maakte Dominique – Dompi voor de vrienden – de reeks ‘Radio Gaga’. Daarin doorkruisten ze met hun verzoekjescaravan heel Vlaanderen. In de taboedoorbrekende fictiereeks ‘De Club’ vertolkt hij de rol van een man die heel graag papa wil worden, maar dat niet kan. Het was zijn laatste rol in zijn ‘oude’ lichaam, alvorens hij een maagring liet plaatsen. Die emotionele en ingrijpende ervaring deelde hij in het programma ‘Patiënt Dompi’. Een en al levenservaring, humor en wijsheid, is hij een ideale Slimste Mens-kandidaat.

Elisabeth Lucie Baeten

de slimste mens ter wereld
© Play4

32 jaar, schrijver, scenarist en actrice uit Leuven

Elisabeth noemt zichzelf een irritante optimist. Haar boeken ‘Leven in het nu – Gids voor de do’s, de don’ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden’ en ‘En Ze Leefden Nog’ liggen in de winkelrekken. Haar reeks ‘De Laatste Dag’ – die ze zelf schreef én waarin ze de hoofdrol speelt – kun je bekijken op VRT MAX. En Elisabeth zelf vind je binnenkort in de rode De Slimste Mens-stoeltjes.

Fien Germijns

Fien Germijns
© Play4

28 jaar, radio- en televisiepresentatrice uit Merksem

Fien Germijns kennen we als de immer vrolijke energiebom van zowel radio- als televisiewereld. Voor haar deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld vroeg ze haar zus om kleren voor haar te maken. En Fien is ambitieus, want ze liet maar liefst zes outfits maken. Die kan ze meteen ook aantrekken voor haar ochtendshow op Studio Brussel, want het belooft een heuse marathon te worden voor haar. Tussendoor op tijd eens een dutje doen, wordt haar strategie.

Gert Verheyen

Gert Verheyen
© Play4

53 jaar, ex-voetballer en sportcommentator/-analist uit Hoogstraten

Zo deskundig als hij voetbalwedstrijden analyseert, zo behendig bestuurde hij de zeilboot in ‘Over de Oceaan’. Drie van zijn reisgezellen zijn ook jurylid in De Slimste Mens Ter Wereld: James Coooke, Ella Leyers en Jonas Geirnaert. Misschien is Gert dus wel de best voorbereide kandidaat van dit seizoen.

Guga Baúl (Laurent Bailleul)

guga baul
© Play4

37 jaar, stemmenimitator, komiek en acteur uit Oostende

In seizoen 10 deed deze wandelende stemmenbibliotheek al eens mee als last-minute invaller, maar deze keer kijkt Guga ernaar uit om iets beter voorbereid te zijn. Al heeft hij wel wat schrik om afgeleid te worden door de jury. Misschien omdat dit seizoen ook Tine Embrechts de jury vervolledigt?

Gustaph (Steph Caers)

Gustaph
© Play4

43 jaar, zanger uit Leuven

Gustaph vertegenwoordigde op spectaculaire wijze ons land op het jongste Eurovisiesongfestival, tourde de wereld rond met Hercules & Love Affair en rijdt samen met zijn man door heel Vlaanderen, die zijn merchandise verzorgt. Vragen rond aardrijkskunde en verkeersborden zouden dus al geen probleem moeten zijn. Alle antwoorden tovert hij zonder twijfel uit zijn hoge hoed.

Jacotte Brokken

Jacotte Brokken
© Play4

30 jaar, weervrouw uit Beveren

Je zou weervrouw Jacotte kunnen omschrijven als een soort vleesgeworden carpe diem, altijd optimistisch, voor wie het glas altijd halfvol is. Vol zelfs, want er zit ook lucht in. Vraag haar iets over sumoworstelen of een of andere Japanse traditie, en ze kan er urenlang over vertellen. Haar thesis schreef ze over mesoporous titanium. Euh, Erik, is dat geen interessante vraag voor de quiz?

Jade Mintjens

Jade Mintjens

24 jaar, stand-up comedian en actrice uit Turnhout

Ze kan de meest alledaagse situaties omtoveren tot comedy-goud, en gaat tijdens De Slimste Mens Ter Wereld de strijd aan met twee hele goede vrienden: Manu Van Acker en Vincent Voeten. Jade is ook erg grote fan van jurylid Bart Cannaerts en kent zijn shows zelfs vanbuiten. Als dat maar niet voor te veel afleiding zorgt…

Jeroen Leenders

De Slimste Mens Ter Wereld
© Play4

45 jaar, acteur en stand-up comedian uit Bonheiden

Ooit was hij taxi-chauffeur, daarna behaalde hij een diploma als helikopterpiloot en ondertussen is hij al vele jaren comedian. In zijn totaalbeleving ‘The Jeroen Leenders Experience!’ zoekt hij de grenzen op tussen comedy, filosofie en pure anarchie. Dat zorgt ongetwijfeld voor vonken tijdens de show.

Joost Klein

joost klein
© Play4

25 jaar, muzikant, schrijver, zanger uit Leeuwarden (NL)

In de zomer van 2022 zorgde ‘De Prins van Gabberpop’ voor een ware Joost-mania en liet tal van festivalweides overdonderd achter. Zijn doel voor het komende jaar? Deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Liefst voor Nederland, anders is hij bereid om met een Belgische te trouwen zodat hij ons land kan verdedigen. Eerst staat Joost nog in de Lotto Arena, de grootste show van zijn carrière tot nu toe. En dat belooft een ongekend spektakel te worden!

K1D (Badara Niasse)

de slimste mens ter wereld
© Play4

32 jaar, rapper uit Sint-Niklaas

K1D is een Belgisch rapwonder met Senegalese wortels en hij verovert al lange tijd de rapscene met zijn strakke beats en frisse rhymes. Hij kijkt niet veel televisie, behalve De Slimste Mens dan. Hij droomt er dan ook al lang van om eens deel te nemen.

Kelly Claessens

de slimste mens ter wereld
© Play4

41 jaar, interieurarchitect uit Brussel

Kelly heeft al van jongs af aan een passie voor het inrichten van ruimtes en ontwikkelde al snel haar unieke stijl. Intussen neemt ze in het programma ‘Blind Gekocht’ niet alleen de centen, maar ook het woonlot van de deelnemers in handen. Een zingende interieurarchitecte zullen we in Kelly niet vinden, want haar grootste nachtmerrie is om te moeten zingen tijdens De Slimste Mens Ter Wereld.

Laura De Geest

de slimste mens ter wereld
© Play4

29 jaar, actrice uit Anderlecht

Een actrice met een onfeilbare intuïtie, zo zou je Laura kunnen omschrijven. Ze is streng voor zichzelf én de mensen waarmee ze werkt, maar blijft ook heel bescheiden. Het grote succes van ‘Roomies’ (waarin ze samen met Ahlaam Teghadouini de hoofdrol speelt) ligt volgens haar aan het uitstekende scenario, eerder dan aan haar acteerprestaties. Wanneer ze speelt, geeft ze alles van zichzelf en put ze uit al haar talenten. Een mentaliteit die ze ongetwijfeld zal meebrengen tijdens de quiz, waar ze trouwens enorme fan van is.

Manu Van Acker

Manu Van Acker
© Play4

24 jaar, radiopresentator en acteur uit Oostende

Manu Van Acker ken je als radiopresentator bij MNM, maar ook van televisieprogramma’s als ‘Iedereen Beroemd’, ‘De Redders’, ‘Nonkels’, ‘Café De Mol’ en ‘De Tafel van Vier’. Hij staat bekend om zijn gastvrije karakter en organiseert graag brunches en bijeenkomsten met vrienden bij hem thuis. Deze keer mag hij zelf eens in de watten gelegd worden.

Maureen Vanherberghen

Maureen Vanherberghen
© Play4

35 jaar, presentatrice, zangeres en actrice uit Hoegaarden

Maureen kun je omschrijven als een duivel-doet-al. Ze schitterde al in verschillende Ketnet-reeksen en was een van de helden in de gelijknamige reeks. Ook op MNM voelt ze zich helemaal in haar nopjes. Tijdens het Gala van de Gouden K’s in januari stak ze per ongeluk haar eigen prachtige haar in brand. Gelukkig is de Slimste Mens-studio goed verzekerd.

Nathalie Meskens

Nathalie Meskens
© Play4

41 jaar, presentatrice, actrice en zangeres uit Antwerpen

“Leren ‘nee’ zeggen, het is en blijft moeilijk voor mij”, vertelde Nathalie onlangs nog in een interview. Tien jaar nadat ze in de jury zat, nodigt Erik haar nu uit om als kandidaat mee te doen. De vrouw met de stralende glimlach herinnert zich vooral dat ze destijds erg blij was om niet in de kandidatenstoel te moeten zitten. Daar komt nu dus verandering in.

Petra De Sutter

de slimste mens ter wereld
© Play4

60 jaar, gynaecoloog, vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post uit Oudenaarde

Petra was meer dan 30 jaar lang actief als gynaecoloog en professor aan de UGent. In 2014 viel ze in de armen van de politiek. Uit haar comfortzone treden, is ze dus gewend. Vanwege haar versleten knieën zei ze ‘nee’ tegen tal van andere programma’s, maar toen Erik persoonlijk haar kabinet bezocht om een paar vragen uit te testen voor De Slimste Mens, doorstond ze de test met glans en werd haar competitieve geest aangewakkerd. Ze is er helemaal klaar voor, al vreest ze voor vragen over de schoenmaat van Kim Kardashian…

Robin Pront

Robin Pront
© Play4

37 jaar, regisseur uit Antwerpen

In 2012 mochten vier onbekende Vlamingen deelnemen aan De Slimste Mens Ter Wereld… en Robin Pront was daar één van. Ondertussen is hij wereldberoemd, dankzij het immense succes van zijn films ‘D’Ardennen’ en ‘Zillion’. Robin’s meest gegoogelde zoekterm is ‘volgende match Antwerp’, en toevallig geldt dat ook voor Erik. Het belooft dus een gezellig onderonsje te worden tussen fervente voetbalfans van den Antwaarp.

Soundos El Ahmadi

De slimste mens ter wereld
© Play4

41 jaar, actrice, presentatrice en stand-up comedian uit Amsterdam (NL)

Soundos gaat door het leven met twee middelvingers in de lucht, en staat vooral bekend om haar scherpe grappen en zelfspot. ‘You love her or you hate her’, daar is ze zich van bewust. Soundos hecht wel belang aan er goed uitzien, zodat mensen op z’n minst kunnen zeggen: “Ik haat haar, maar ze is wel knap!”. In 2012 waagde zich al eens aan de Nederlandse versie van De Slimste Mens Ter Wereld, en wist ze twee afleveringen te overleven.

Spinvis (Erik de Jong)

Spinvis
© Play4

62 jaar, componist en zanger uit Spijkenisse (NL)

Spinvis is de artiestennaam van Erik de Jong. Zijn Nederlandstalige poëtische songs doen al jaren harten smelten. Nederland en Vlaanderen zijn fan van hits als ‘Bagagedrager’, ‘Voor Ik Vergeet’ en ‘Ik Wil Alleen Maar Zwemmen’. Op zijn beurt is Spinvis zelf fan van doe-vragen en vragen over België, zodat hij ons land beter kan leren kennen. Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep, kom de volgende aflevering terug!

Toby Alderweireld

toby alderweireld
© Play4

34 jaar, voetballer uit Wilrijk

In juni schitterde hij met wellicht zijn belangrijkste doelpunt uit zijn carrière en bezorgde Royal Antwerp FC er na 66 jaar een nieuwe titel mee. Het was Erik zijn persoonlijke missie om Toby te overhalen om mee te doen met De Slimste Mens Ter Wereld, en na talloze – zenuwslopende – pogingen is het hem eindelijk gelukt. Het was niet eenvoudig om een gaatje te vinden in Toby’s drukke agenda, maar naast de Champions League zal de kapitein van The Great Old dit jaar dus ook De Slimste Mens spelen.

Vincent Voeten

de slimste mens ter wereld
© Play4

35 jaar, politie-inspecteur en stand-up comedian uit Beerse

Om zich goed voor te bereiden op de quiz, bestelde de Kempense politie-inspecteur enkele boeken. Al besefte hij pas achteraf dat hij de boeken in het Engels heeft besteld. Hopelijk keurt Erik dus ook antwoorden in het Engels goed. En anders kan zijn vriendin Rachel, die advocate is, misschien wel iets regelen achter gesloten deuren…

De Slimste Mens Ter Wereld: vanaf 16 oktober om 21u15 op Play4 en GoPlay. In de eerste aflevering bijten Alex Agnew, Charlotte De Bruyne en Joost Klein de spits af.

Podcast ‘De Slimste Mens: The Morning After’

Elke avond is er een winnaar, die voor minstens één dag De Slimste Mens Ter Wereld is. Maar er is natuurlijk ook telkens een spijtige afvaller. Pieterjan Marchand, bekend van YouTubekanaal Supercontent, ontvangt elke ochtend na de feiten de pechvogel aan een uitgebreide ontbijttafel in de nieuwe podcast-met-beeld ‘De Slimste Mens: The Morning After’. Ideaal om te beluisteren tijdens je ochtendrit naar het werk.

‘De Slimste Mens: The Morning After’ is van dinsdag tot vrijdag elke ochtend te bekijken en te beluisteren via GoPlay en je favoriete podcast-app.

Las je deze artikels al?

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content