© Getty Images

Dit is waarom we op 1 januari Nieuwjaar vieren

Door Celine Werner

Hoewel er dit jaar geen eindejaarsevenementen plaatsvinden door de coronacrisis, houdt niets je tegen om in dichte kring af te tellen naar het nieuwe jaar. Maar weet jij eigenlijk waarom we Nieuwjaar vieren op 1 januari?

Nieuwjaar: hoe het allemaal begon

Elk jaar vliegt de aarde één keer rond de zon, en dat wordt dan een jaar genoemd. Een aantal punten op die baan waren van groot belang vroeger, voor landbouwers bijvoorbeeld. Vooral de winterzonnewende was cruciaal! Deze vindt op 22 december om 12 uur ‘s nachts plaats. Dit wil zeggen dat de nacht van 22 op 23 de langste is, en dat de dagen nadien opnieuw langer worden en de nachten korter.

Waarom het nieuwe jaar niet starten op 22 december?

Tijdens deze donkere periode lijkt de winterzonnewende meer dan een reden tot feesten. En toch werd er ooit beslist om het feestgebeuren naar een later moment te verzetten, meer bepaald door the one and only Julius Caesar.

Caesar voerde de Juliaanse kalender in, de voorloper van onze huidige Gregoriaanse kalender. De Romeinen vierden toen, door een foutje in hun berekening, de fameuze winterzonnewende op 25 december. Een week later vierden zij Janus, een Romeinse god met twee gezichten; waarvan er één naar voor kijkt en het andere naar achter. Op die manier keken de Romeinen naar het vorige en toekomende zonnejaar. En dat vond de keizer een mooi begin om het nieuwe jaar te vieren.

En wat denk jij? Heeft deze grote meneer met z’n lauwerkrans een goede keuze gemaakt?

Nog meer fijne weetjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content