Dit is waarom we op 1 januari Nieuwjaar vieren

Dit is waarom we op 1 januari Nieuwjaar vieren
Getty Images

Dat je op 31 december jaarlijks het beste van jezelf geeft tijdens een knallend eindejaarsfeest, en dat Dafalgan ‘s anderendaags je trouwste vriend is, staat vast. Maar weet je eigenlijk wel waarom het nieuwe jaar op 1 januari start? 

Nieuwjaar: hoe het allemaal begon

Elk jaar vliegt de aarde één keer rond de zon, en dat wordt dan een jaar genoemd. Een aantal punten op die baan waren van groot belang vroeger, voor landbouwers bijvoorbeeld. Vooral de winterzonnewende was cruciaal! Deze vindt op 22 december om 12 uur ‘s nachts plaats. Dit wil zeggen dat de nacht van 22 op 23 de langste is, en dat de dagen nadien opnieuw langer worden en de nachten korter.

Waarom het nieuwe jaar niet starten op 22 december?

Tijdens deze donkere periode lijkt de winterzonnewende meer dan een reden tot feesten. En toch werd er ooit beslist om het feestgebeuren naar een later moment te verzetten, meer bepaald door the one and only Julius Caesar.

Ceasar voerde de Juliaanse kalender in, de voorloper van onze huidige Gregoriaanse kalender. De Romeinen vierden toen, door een foutje in hun berekening, de fameuze winterzonnewende op 25 december. Een week later vierden zij Janus, een Romeinse god met twee gezichten; waarvan er één naar voor kijkt en het andere naar achter. Op die manier keken de Romeinen naar het vorige en toekomende zonnejaar. En dat vond de keizer een mooi begin om het nieuwe jaar te vieren.

En wat denk jij? Heeft deze grote meneer met z’n lauwerkrans een goede keuze gemaakt?

Nog meer fijne weetjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)