Wout Hendrickx

DIY: zelf blauwe bordjes beschilderen

De hele zomer lang brengen we originele én snelle crea-ideetjes. We eindigen met deze prachtige blauwe bordjes, waarmee je de sfeer van de Middellandse zee zó in huis haalt.

Bordjes beschilderen: een makkie

Dit heb je nodig

  • witte porseleinen bordjes in verschillende vormen en groottes
  • afwasmiddel of terpentine
  • penselen en kwasten
  • verfstiften of porseleinverf (bijv. ‘Marabu’ bij Ava)

Zo doe je het

  1. Verf hecht zich beter op een vetvrij oppervlak, dus maak de bordjes goed schoon. Spoel ze met warm water en was ze af met ontvetter of (pure) terpentine. Droog de bordjes goed af.
  2. Laat je fantasie de vrije loop en versier de bordjes met leuke figuren of grafische patronen. Gebruik speciale porseleinverf, zoals ‘Marabu Porcelain’ (bijv. bij Ava). Voor fijne lijntjes en precisiewerk gebruik je porseleinstiften, zoals ‘Marabu Porcelain Painter’ (bijv. bij Ava).
  3. Laat de bordjes goed drogen voor je ze ophangt of gebruikt, zodat de verf goed gefixeerd is. Porseleinverf van Marabu hoef je niet te bakken en is na zo’n 3 dagen drogen vaatwasbestendig (max. 40°C). Werk je met porseleinstift van Marabu, dan moet je de bordjes wel in de oven bakken. Laat ze eerst 4 uur drogen en bak ze daarna een 30 minuten in een niet-voorverwarmde oven van 160°C. Laat ze nadien goed afkoelen.
1

Bladertakjes en bloemen

Bordjes beschilderen met takjes

Het bord: Hema, € 3,25. De verf: porseleinstift ‘Marabu gentiaan’, lijndikte 2 – 4 mm en porseleinverf ‘Marabu nr. 057 gentiaan’.

Het patroon: Maak een speels patroon van verschillende bladertakjes en bloemen op het bord. Werk hiervoor afwisselend met porseleinstift en porseleinverf.

2

Blaadjes

Bordjes beschilderen met blaadjes

Het bord: Dille & Kamille, € 4,50. De verf: porseleinverf ‘Marabu nr. 057 gentiaan’.

Het patroon: Zet een soepkom ondersteboven op het bord, geef met puntjes de randen aan en maak met een penseel en porseleinverf een cirkel. Schilder er blaadjes in verschillende groottes rond.

3

Stipjes

Bordjes beschilderen met stipjes

Het bord: Dille & Kamille, € 3,95. De verf: porseleinverf ‘Marabu nr. 057 gentiaan’ en porseleinstift ‘Marabu gentiaan’, lijndikte 0,8 mm.

Het patroon: Dompel een wattenstaafje in porseleinverf en stempel verschillende dikke stippen op het bord. Teken er met porseleinstift kleine stipjes tussen en werk de rand van het bord af met fijne penseelstreken.

4

Spiraal

Bordjes beschilderen met spiralen

Het bord: Action, € 0,99. De verf: porseleinstift ‘Marabu gentiaan’, lijndikte 0,8 mm.

Het patroon: Stippel met porseleinstift spiraalvormen op het bord, die je per 2 met elkaar verbindt. Vertrek telkens vanuit het midden, eindig de eerste spiraal met een los eindje en verbind pas na de tweede spiraal de beide spiralen met elkaar.

5

Ruitmotief

Bordjes beschilderen met ruitmotief

Het bord: Ikea, € 2,50. De verf: porseleinstift ‘Marabu gentiaan’, lijndikte 2 ‑ 4 mm.

Het patroon: Teken met porseleinstift parallelle lijntjes in ruitmotief. Start in het midden en werk naar buiten toe.

6

Keitjes

Bordjes beschilderen

Het bord: Action, € 2,49. De verf: porseleinstift ‘Marabu gentiaan’, lijndikte 2 ‑ 4 mm en porseleinverf ‘Marabu nr. 057 gentiaan’.

Het patroon: Teken met een porseleinstift kriskras dikke en dunne stippen door elkaar. Schilder de rand van het bord met een penseel.

7

Grote spiraal

Bordjes beschilderen

Het bord: Dille & Kamille, € 3,95. De verf: porseleinverf ‘Marabu nr. 057 gentiaan’.

Het patroon: Maak met een penseel een spiraalvorm op het bord. Start in het midden en werk zo verder naar de rand van het bord.

8

Grove lijnen

Bordjes beschilderen

Het bord: Hema, € 5. De verf: porseleinverf ‘Marabu nr. 057 gentiaan’.

Het patroon: Schilder met een penseel grove lijnen op het bord. Start in het midden en werk naar buiten toe. Schilder de rand van het bord ook met een penseel.

Tip! Toch een hulplijn nodig? Gebruik een dun touwtje dat je, over het bord heen, aan weerskanten vastzet met een stukje plakband en schuif het telkens een beetje op.

9

Golven

Bordjes beschilderen met golven

Het bord: Action, € 0,99. De verf: porseleinstift ‘ Marabu gentiaan’, lijndikte 2 ‑ 4 mm en en
porseleinstift ‘Marabu hemelsblauw’, lijndikte 1 ‑ 2 mm.

Het patroon: Teken met porseleinstift sierlijke kronkellijnen van de ene naar de andere kant van het bord. Kleur de ruimte tussen 2 opeenvolgende lijnen in met iets lichtere verf.

10

Boogjes

Bordjes beschilderen met boogjes

Het bord: Dille & Kamille, € 4,50. De verf: porseleinstift ‘Marabu gentiaan’, lijndikte 2 ‑ 4 mm en porseleinverf ‘Marabu nr. 057 gentiaan’.

Het patroon: Teken met porseleinstift verschillende rijen boogjes op het bord. Begin bovenaan en werk zo naar onder toe. Schilder de rand van het bord met een penseel.

11

Middelpunt

Bordjes beschilderen

Het bord: Søstrene Grene, € 4,92. De verf: porseleinstift ‘Marabu gentiaan’, lijndikte 2 ‑ 4 mm.

Het patroon: Stippel met porseleinstift lijntjes vanuit het middelpunt naar de buitenkant toe, tot aan de rand. Versier de rand met een ander stippelmotiefje.

12

Visjes

Bordjes beschilderen met visjes

Het bord: Dille & Kamille, € 11,95. De verf: porseleinstift ‘Marabu gentiaan’, lijndikte 1 ‑ 2 mm en porseleinstift ‘Marabu hemelsblauw’, lijndikte 1 ‑ 2 mm.

Het patroon: Teken met donkere porseleinstift verschillende visjes op het bord en kleur ze in met een iets lichtere stift. Werk af met oogjes en luchtbelletjes.

Productie en styling: Harald Ligtvoet • Foto’s: Wout Hendrickx • Met dank aan Dille & Kamille, Ikea en Van Uytsel

NOG MEER DIY-IDEETJES:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content