Een droomjob in 7 stappen

Door De Redactie
Ben je net afgestudeerd en al op zoek naar een toffe job? Of wil je promotie maken deze zomer? Hoe raak je gemakkelijk hogerop de professionele ladder? Met de juiste instelling en wat praktische aanpassingen lukt het aardig. We geven 7 geheimen van succes prijs, zodat je vlot hogerop geraakt.

1. Weet waar je goed in bent:

Uit onderzoek blijkt dat de eerste vijf jaar cruciaal zijn voor het verloop van een carrière. Vraag je vroeg genoeg af waar je goed in bent. Welke functie past bij jou? Die kennis is immers noodzakelijk bij het kiezen van het juiste beroep. In een later stadium kan je het takenpakket van je job meer laten afstemmen op je kwaliteiten. Weet je niet waar je goed in bent? Vraag raad aan vriendinnen en collega’s. Zij kunnen vlotter je sterke en zwakke punten opsommen.

2. Volg je hart

Sta open voor je roeping. Is er iets waar je van nature goed in bent? Het moooiste is om van je roeping of je hobby je beroep te maken. Om te ontdekken wat jouw ding is, moet je je afvragen wat je raakt en waar je gevoelig voor bent. Het loont de moeite, want in een beroep dat je graag uitoefent, kan je makkelijker promotie maken.

3. Vertrouw op je gevoel

Intuïtie mag gerust gebruikt worden op de werkvloer. Veel succesvolle managers nemen beslissingen op basis van hun buikgevoel en bedenken pas achteraf hun argumenten. Gebruik je inuïtie op de juiste manier en combineer je gevoel met je analitisch vermogen.

4. Leer van mannen

Een goede sfeer is belangrijk op het werk. Maak van discussies geen persoonlijke kwestie. Je mannelijke collega’s doen dat ook niet en doen daar goed aan. Wees ook niet te bescheiden. Als niemand weet wat je ambities zijn, kan je nooit voor een nieuwe carrièrestap in aanmerking komen.

5. Kennis is macht

Je hoeft niet per sé voor 100% te voldoen aan de omschrijving van een vacature om ervoor in aanmerking te komen. Je kan toch ook bijleren on the job? Als je 70% van de functie-eisen onder de knie hebt, is de overige 30% slechts een uitdaging. Bovendien is het belangrijk om tijdig over te stappen naar een nieuwe functie. Grijp ook je kans om bij te scholen.

6. Dress for success

Wil je vlot hogerop? Kleed je alvast naar je volgende droomjob, zodat het plaatje van in het begin klopt. Wie er goed uit ziet, voelt zich ook meteen een heel pak zekerder.

7. Netwerken

Het klinkt cliché, maar succesvol netwerken is misschien wel de belangrijkste methode om succes op het werk te vergaren. Denk aan zakelijke borrels en receptie, maar ook in de fitnessclub en op de speelplaats van de school. Ook online-netwerken kan handig van pas komen. Je weet immers nooit waar er leuke jobs op de loer liggen en wie op zoek is naar nieuw personeel.

Partner Content