
Etiquette op reis
26 jun 2012
Elk land heeft zijn eigen tradities en gebruiken. Vaak worden deze ook nog eens aangevuld met religieuze voorschriften. Je bent op vakantie dan misschien ‘slechts’ een toerist, het getuigt van veel respect als je enkele etiquetteregels in acht neemt tijdens je verblijf.
-
In Afrikaanse landen is het de gewoonte om eten te delen. Let er echter op dat je enkel met de vingers van je rechterhand eet. Ook iets aanreiken doe je met rechts. De linkerhand gebruikt men voor sanitaire doeleinden en wordt bijgevolg als onrein beschouwd. Dit geldt evenzeer voor een aantal Aziatische landen, zoals India en Nepal.
-
Een gouden regel als je naar Japan reist: neem voldoende visitekaartjes mee. Het uitwisselen van naamkaartjes vormt een vast onderdeel van de eerste kennismaking. Dingen die je beter niet doet zijn: je neus snuiten waar anderen bij zijn, een fooi geven in een hotel of taxi en wisselgeld natellen, omdat je met dat laatste aangeeft dat je de ander niet vertrouwt.
-
Als je nog nooit in Indië bent geweest, kan een eerste gesprek met een Indiër wel eens verwarrend zijn. Dit is omdat een Indiër in plaats van ‘ja’ te zeggen, een snelle wiebelende beweging van links naar rechts maakt met zijn kin. Stel je er geen vragen bij. Hou in gedachten dat dit doorgaans een volmondig ‘ja’ betekent.Religie speelt in veel landen een prominente rol. Bijgevolg dien je daar het nodige respect voor op te brengen.
-
In Indië zorg je best dat je schouders en benen (tot net onder de knie) bedekt zijn. Ook in Arabische landen pas je bij voorkeur je kleding aan. Vooral als vrouw kan je een kwade toon zetten bij de plaatselijke bevolking als je te kortgerokt over straat loopt. Enkele don’ts: kijk een man niet in de ogen, loop nooit met nat haar over straat want dat wordt met seks geassocieerd, loop bij voorkeur niet alleen over straat en rook niet op straat want dat doen enkel prostituees.
- Afdingen is in veel landen een nationale sport. Er zijn echter wel enkele basisregels. Het is niet beleefd om met een onderhandeling te beginnen en het voorwerp uiteindelijk niet te kopen. Normaal gaat men door tot beide partijen tevreden zijn. Doorgaans vraagt de verkoper twee tot drie keer de waarde van het object. Houd hier rekening mee als je begint af te dingen.
Meer lezen?
‘Etiquette in het buitenland, Zakboek voor stijlvol reizen’, Kevin Strubbe & Liesbeth Hobert, Uitgeverij Van Halewyck, 2009
€19,95