©OT Ile d’Oléron-Marennes, Marais de l’Ile d’Oléron

Even deconnecteren? De natuur nodigt je uit…

Advertorial

Tot rust komen lukt vaak beter wanneer de kracht en de schoonheid van de Franse Atlantische kust je gemoedelijk omarmen. Bos, strand en bergen vormen de ideale plekken om je focus eens helemaal te verleggen. Lekker veel naar buiten, diep inademen en deugddoende ervaringen opdoen. Met deze vijf doe-en-ervaar tips ‘pure nature’ kan het allemaal!

1. Wijntoeren te paard in de Médoc

De vino rando die Ranch les Lamberts heeft uitgestippeld brengt het beste van twee werelden samen: een ritje te paard gekoppeld aan een proeverij in één van de omliggende wijnkastelen in de Médoc. De pony’s verzorgen, trimmen en zadelen? Gids Marion legt het met veel geduld uit. En het moet gezegd: de omgeving leent zich perfect voor een tocht in het zadel. Hier in het hart van ongerepte bossen regeert de rust, en Marion zoekt de wilde en weinig gebruikte paden op. Een duik in de wijnkelder van één van de vele chateaus gecombineerd met een degustatie, is de perfecte tussenstop vooraleer de pony’s je weer zachtjes terug naar de boerderij loodsen.

© Destination-Cote-Atlantique-Gironde-Office-Tourisme-Medoc-Plein-Sud

2. Coco Barn Woodlodge

Een afspraakje met de Landes? Geen betere plek dan in de Coco Barn Lodge, een domein van 6ha groot te midden van bossen, rivieren en weilanden. In de weelderige tuin is La petite Landaise een echte parel, met zijn mezzanine op boomniveau en zijn rooms with a view over bos en rivier. Uitbaters Corenthine en Antoine, liefhebbers van het buitenleven, brachten hier hun passie voor natuurlijke materialen samen en creëerden een heel eigen universum, gelardeerd met de mooiste vintage decoratie. De ligweide, het houten zwembad, maar ook de nabijheid van strandplaatsen als Messanges en de unieke havenplaats Capbreton: relaxen was nooit zo eenvoudig…

© Céline Hamelin, Coco Barn Wood Lodge

3. Op sterrentocht in de Vendée

Met 1 tweesterrenrestaurant en 5 éénsterrenrestaurants is de Vendée uitzonderlijk culinair gezegend. Zomaar een week lang kan je in deze regio elke dag komen proeven van de rijkdommen van de zee. Zoals bij tweesterrenchef Alexandre Couillon in zijn La Marine op Noirmoutier: al tijden wordt hij een ‘ongeëvenaarde vernieuwer’ genoemd. Maar net zo verfijnd word je in de watten gelegd bij de creatieve composities van Anthony Lumet in Pousse-Pied te La Tranche sur Mer, de exotische parfums van Jean-Marc Pérochon (Brétignolles sur Mer), de lichte en moderne keuken van Les Genêts van Nicolas Coutand te Brem-sur-Mer, de korte en wisselende menu’s van Xavier Giraudet (La Robe in Montaigu) of het geraffineerde seizoensrestaurant La Table du Boisniard van Valentin Morice in Chanverrie. Laat het je smaken!

©Simon Bourcier, restaurant Fleurs de Thym, Les Sables-d’Olonne

4. Neerwaartse Hond aan de branding van de zee

Even terug naar de basis? Afzakken naar het prachtige Ile d’Oléron betekent je tempo rustig vertragen, lichaam en geest bevrijden en je energie een boost geven door contact te maken met strand en oceaan. Dat kan door middel van enkele yogasessies in het rulle zand, want keuze genoeg hier om je matje uit te rollen: de kustlijn strekt zich over meer dan 100 kilometer uit. Enorme vlaktes, die met hun fijne witte zand, hun duinen en golven uitnodigen om te luieren, te wandelen, te vertragen. De weelderige bossen beschutten de unieke flora en fauna op het eiland tegen zeewind en getijden. Wedden dat zelfs de zeemeeuwen hier rustig worden?

© Destination-Cote-Atlantique-Oléron-Marennes

5. Moonwalk in de Baskische bergen

In Espelette neemt Panpi, een ervaren berggids, elke dinsdagavond een groep van zo’n 15 personen mee op sleeptouw naar de heuvels van Bassebourg in het land van Auge. Op de herderspaden vervoert hij je met zijn kennis over de lokale fauna en flora, en wie weet kom je de pottok wel tegen, kleine paarden die hier in volle vrijheid leven. Bij het vallen van de avond komt de top in zicht, waar je getrakteerd wordt op een panoramisch uitzicht over de Atlantische Oceaan en de bergen van Navarra. Het afdalen gebeurt met de lampen aan: net een wolk vuurvliegjes die de flanken feeëriek doen oplichten…

© G.Arrieta, Baskische bergen bij valavond

Ontdek een uitgebreider aanbod met ontspannende activiteiten op https://atlantischekustfrankrijk.nl. Bekijk hier wat de Franse Atlantische kust nog meer te bieden heeft.