© Allwrite

3x fietsen langs de mooiste theetuinen in Zeeland

Het weidse Zeeland heeft iets wat je bij ons niet vindt: zomerse theetuinen. Redacteur Johan bezocht de allermooiste en nipte vervolgens van een lekker kopje!

Wat is een theetuin?

In een theetuin kun je verschillende soorten thee drinken en iets eten. In Zeeland vind je ze in alle maten en soorten. Naast gepassioneerde uitbaters hebben ze allemaal een terras waar je in het groen een echt zomergevoel krijgt.

Theetuin Nieuwe Haven in Schoondijke

In Schoondijke in Zeeuws-Vlaanderen (op vijf kilometer van Breskens) begon Catja Haartsen vijf jaar geleden haar eigen theetuin: Theetuin Nieuwe Haven.

Catja: “We gingen vaak fietsen langs B&B’s met een tuin in Gelderland, maar vaak vond ik onze tuin echt véél mooier.” (lacht) Ze volgde een theecursus, gaf haar job in de bank op en nu is deze mooie, grote maar intieme theetuin voor maximaal zestig mensen haar favoriete bezigheid. En dat voel je. De rust valt er als een dekentje over onze schouders.

Op de kaart vind je naast tien verschillende soorten thee ook heel veel lekkers. Catja bakt alles zelf: hier geen klassieke appeltaart, maar taart van seizoensfruit zoals abrikozen of aardbeien. Wij gaan voor het neusje van de zalm: de Britse High Tea in drie rondes. Eerst genieten we van sandwiches met kipfilet en zalm en een courgettesoepje uit de eigen tuin. Daarna volgen huisgebakken scones met clotted cream en jam en ten slotte nog zoete hapjes. Heerlijk!

De tuin is ook echt een wandeling waard. De vele bloemen en planten zijn de passie van de gastvrouw, met de door groen omzoomde vijver en pergola als postkaartplaatje. Achteraan scharrelen ook nog kippen en grazen enkele ezels.

Praktisch: Open van 30 april tot 1 oktober. High Tea op reservatie. Nieuwe Havenweg 4, 4507 JB Schoondijke.

Fietstraject

Theetuin Nieuwe Haven ligt tussen fietsknooppunten 21 en 43 op de route ‘Rondje Breskens’ (30,64 km). Je trapt door natuurgebied de Nieuwerkerkse Kreek naar het dorp Groede, langs de Westerschelde en het in aanbouw zijnde recreatiegebied Waterdunen. Algauw beland je in Breskens. Bezoek er zeker het Visserijmuseum en de vuurtoren.

Startpunt: Parkeerplaats Dorpsplein (Dorpsplein 2, 4507 BH Schoondijke). Volg knooppunten 43‑17‑15‑85‑20‑7‑25‑22‑26‑23‑21.

Routeplan en beschrijving.

Theetuin Nieuwe Haven Zeeland
Allwrite

Landgoed In de Morelleput in Nieuwvliet

In 2003 verkocht ecoboer Jan de Zwart 120 hectare van zijn landbouwgrond in de Morelleput in de polders van Nieuwvliet, ooit een middeleeuwse haven. Maar hij hield 14 hectare aardappelveld, om er een landgoed vol natuur van te maken, mét een zelf ontworpen theetuin en een boerderij/B&B.

De grote inspiratiebron was zijn intussen overleden vrouw Corrie, een grote fan van Engelse theetuinen. Tegenwoordig runt dochter Suzanne het populaire theeterras, samen met haar gezin. Ook al zit het terras aan de dijk vol fietsers, we voelen ons bij het menu meteen in landelijke sferen. Suzanne bakt alles zelf, van de appeltaart over de carrotcake tot de perencrumble. Een glas homemade kweeperenlimonade erbij, en je bent de koning te rijk.

Maak zeker een wandeling op het landgoed. De wegwijzers voeren je door een waar natuurparadijsje met appelbomen, perelaars en pruimelaars. Met enkele kikkerpoelen is dit een oase van biodiversiteit, vol insecten en vogels. Overigens is de B&B de perfecte plek om tot rust te komen. ’s Avonds zijn de klanten in de tuin weg en belanden we in een oase van stilte onder een grandioze sterrenhemel.

Praktisch: Open van Pasen tot oktober. Sint Bavodijk 56-A, 4504 AB Nieuwvliet.

Fietstraject

In de Morelleput ligt vlak bij fietsknooppunt 41 in Zeeuws-Vlaanderen, bij natuurgebied De Blikken. Je komt in de buurt van de theetuin op de Zwinroute (31 km). Deze route voert je door Nederlandse grensdorpen zoals Sluis, langs natuurgebied de Verdronken Zwarte Polder, de Molen van Nieuwvliet, de Wallen van Sluis, het Zwin in Retranchement en Sint Anna ter Muiden, het op één na kleinste stadje van Nederland. Bij Cadzand-Bad fiets je met uitzicht op de Noordzee en de Westerschelde.

Startpunt: Jachthaven Cadzand. Volg knooppunten 32‑37‑10‑81‑11‑12‑41‑44‑36‑95‑97‑99‑94‑98‑93‑53‑30‑29‑32

Routeplan en beschrijving.

Smultip: In Cadzand vind je een van de beste Zeeuwse restaurants. Restaurant Dell’arte serveert een verfijnde productkeuken met vis en lokale ingrediënten.

Theetuin In de Morelleput Zeeland
Allwrite

Theeschenkerij Het Kaslokaal in Oostkapelle

Vlak bij de bekende kustplaatsjes Domburg en Vrouwenpolder kochten vader Jaap, moeder Janni en dochter Danielle drie jaar geleden van een oud koppel een verwilderde tuin naast een reeks serres of ‘kassen’. Ze knapten hem helemaal op en toverden hem om tot een wild ontdekkingsparadijs.

Je vindt er kippen, een kruidentuin, bijen en een moestuin met pompoen, tomaat, sla, courgette, artisjok, frambozen, rabarber en zonnebloemen. Ook alle andere ingrediënten die hier op tafel komen, zijn van de streek. Deze theetuin is supergezinsvriendelijk! Buiten aan een tafeltje genieten van een high tea met hapjes en biogroenten uit de eigen moestuin is sowieso al geweldig. Maar de eigenaars deden een slimme zet: ze maakten er een echte belevenis van.

We zien de kinderen zich uitleven in het speeltuintje of samen met hun ouders de moestuingroentjes en de kippen ontdekken. Alles wat je hier eet, is ook huisgemaakt. Dé trots van het huis is de High Tea Het Kaslokaal. We genieten van heerlijke courgettesoep uit eigen tuin met Zeeuws molenbrood, een quiche met courgette, scones met room en lemon curd en taartjes als toetje. Allemaal erg verfijnd – niet te verwonderen dus dat deze theetuin ook ’s winters zijn publiek heeft.

Praktisch: Het hele jaar door open. Noordweg 33a, 4356 EB Oostkapelle.

Fietstraject

Vanuit Oostkapelle zit je in geen tijd in de sfeer van zee, strand en vakantie. We huren elektrische fietsen bij Festina Lente en fietsen via knooppunt 20 in Oostkapelle via KP 16 en KP 27 naar het natuurreservaat Oranjezon in Vrouwenpolder. Het fietspad loopt verder door naar het Veerse Meer, maar wij willen het natuurgebied verkennen. In het vroegere waterwinningsgebied kun je nu zelfs damherten en reeën spotten. Op de ruige vlakte graast een tiental paarden. We stallen onze fiets aan de kant van de weg als we een bordje met ‘Aloha Beach’ op zien. Een strand in de buurt? Na een kwartiertje bereiken we een weids maar niet te druk strand, compleet met strandwacht en strandbar. Tijd om te relaxen!

Bij de fietsverhuurder kun je kiezen uit drie verschillende fietsroutes.

Theetuin Het Kaslokaal
Allwrite

Zo vind je een theetuin

Vaak kom je ze onverwacht tegen tijdens het fietsen, die theetuinen. Plan je een tocht en wil je checken of er ergens een mooie tuin onderweg ligt? Er bestaat geen overkoepelende website van alle Nederlandse theetuinen, maar met de hulp van Google lukt het doorgaans wel. Google gewoon even ‘theetuinen’ en de Nederlandse provincie waar je naartoe trekt, en je vindt ze meteen!

Dit lees je vast ook graag:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content