Fit & fris uit het vliegtuig

Door De Redactie
Ongezond is vliegen niet, maar veel mensen voelen zich niet bepaald lekker in de lucht. Hoe stap je fris en fit weer uit het vliegtuig? Zo!

Druk? Blijven slikken

Als het vliegtuig stijgt, gaat de luchtdruk dalen. Ook het zuurstofgehalte vermindert op grote hoogte. De luchtdruk in een vliegtuig wordt automatisch geregeld en is lager dan die waar wij aan gewend zijn. Het is van die drukverandering die bij het stijgen en dalen problemen kan geven. Veel mensen hebben last van oorpijn en als je verkouden bent, aan hooikoorts lijdt of een allergie hebt, kan die pijn nog verergeren.

Dit helpt: kauwen of slikken, je neus en mond dichtknijpen en hard uitademen. Als je weet dat je er gevoelig voor bent, kan je preventief een neusspray gebruiken.

Luchtziek? Ogen dicht

Niet zo heel veel mensen hebben last van luchtziekte, maar vrouwen hebben het vaker dan mannen. Je voelt je lusteloos, misselijk en uitgeput, hebt hoofdpijn, ziet bleek, transpireert en moet soms braken.

Dit helpt: ga in het midden van het vliegtuig zitten, hou je hoofd stil (het liefst tegen de hoofdsteun), lees neit en hou je ogen dicht. Drink zeker geen alcohol. Eventueel kan je preventief een pilletje tegen luchtziekte slikken.

Jetlag? Werk aan je ritme

Moe, moeite met in- en doorslapen, maagproblemen: als je naar een andere tijdzone vliegt, heeft je lichaam er soms moeite mee om zich aan te passen aan het tijdstip van je bestemming.

Dit helpt: probeer je lichaam al te laten wennen aan het nieuwe ritme. Drink geen alcohol, wissel enkele dagen voor de vlucht lichte en zware maaltijden af en eet de dag zelf weinig. Volg aan boord het ritme van de plaats van aankomst en ga bij aankomst meteen een uur in de zon zitten.

Economy Class Syndrome? Boek slim

Lang stilzitten met ingetrokken benen – zoals op de krappe plekjes in Economy Class – is niet bevorderlijk voor je bloedcirculatie.

Dit helpt: loop af en toe even rond en draag makkelijke schoenen en kleren die niet knellen. Al eerder last gehad van een trombose of spataders? Draag dan speciale elastische kousen en overleg met je arts of je aspirine kunt nemen voor de reis: dat verdunt je bloed en voorkomt de vorming van bloedklonters. Vraag aan je reisagent of vliegtuigmaatschappij om een plaats met meer beenruimte.

Flight-fitness

Absoluut een goed idee als je fit uit het vliegtuig wil stappen! Deze oefeningen doe je in je vliegtuigstoel: ze stimuleren de doorbloeding en zorgen dat je niet stram wordt van het lange stilzitten.

Voeten: zet je hielen op de grond, kantel je tenen zo hoog als je kan en kantel ze weer terug. Herhaal tien keer. Trek je hielen hoog op terwijl je je tenen op de vloer houdt, en kantel weer naar beneden. Doe dit ook tien keer.

Enkels: hef je voeten tien centimeter van de grond en beweeg ze in een cirkel. De rechtervoet beweeg je met de klok mee en weer terug, de linkervoet tegen de klok heen en weer terug. Herhaal tien keer.

Knieën: til je been een beetje op en duw met je hand datzelfde been naar beneden. Zo span je je arm- en beenspieren aan. Wissel van been en doe dit telkens tien keer.

Schouders: beweeg je schouders naar voor, naar boven en naar achter. Doe dit in één soepele, draaiende beweging. Draai daarna je schouders op dezelfde manier terug naar voor. Doe dit tien keer.

Armen: leg je ellebogen op de leuningen. Maak met je onder- en bovenarmen een hoek van 90°. Breng afwisselend je linker- en rechterhand naar je borst en weer naar beneden. Herhaal dit tien keer.

Nek: laat je hoofd langzaam naar je rechterschouder zakken en hou dit twee seconden vol. Draai het hoofd rustig naar de linkerschouder en doe hetzelfde. Doe dit vijf keer.

Partner Content