©PMerakos

Geheim Grieks paradijs: Volos, Pilion en de Sporaden

Samen met Grieks Verkeersbureau

Al eens van de havenstad Volos en het schiereiland Pilion gehoord? Het mooiste stukje vasteland van Griekenland is niet zo heel bekend. Ook op de Sporaden, de eilandjes voor de kust, vind je in de zomer nog rust. Ontdek verborgen stranden, oeroude bergdorpjes en wandelpaden waar je sneller centauren spot dan toeristen.

Start je schattenjacht in Volos

De havenstad Volos bestaat sinds de Griekse oudheid. Jason en de Argonauten zouden hier hun epische zoektocht naar het gulden vlies begonnen zijn. Waarom ze naar de Zwarte Zee roeiden terwijl thuis de schatten voor het rapen lagen, is een van de vele mysteries in de Griekse mythologie. Raadselachtig of niet, de oude verhalen prikkelen wel je verbeelding. De berg Pilion (1618 meter), die oprijst boven de baai van Volos, wordt nóg wonderlijker als je weet dat er centauren rondhuppelden. In de havenstad zelf vind je 600 tsipouradika, typische taverna’s die hapjes serveren bij de tsipouro, de brandewijn. Nu goed, eigenlijk zijn de mezedes, de zoute en kruidige gerechtjes, belangrijker dan de drank. Kies je tafeltje aan de kade op de Promenade Argonafton en vul het met zoveel mogelijk lekkers uit de zee!

©PMerakos

Toverberg van de centauren

Volos ligt halfweg tussen Thessaloniki en Athene, aan de Egeïsche Zee, en is je toegangspoort tot de Pilion. Berg en schiereiland dragen dezelfde naam. Traditionele dorpjes nestelen zich tegen de flanken. Vanaf de lente bloeien hier ontelbare bloemen en kruiden. Cheiron de centaur stichtte een school op de berg, waar je alles over kunst, muziek en geneeskrachtige planten kon leren. Drink een Griekse koffie op het dorpsplein van Tsagarada en bewonder de duizendjarige plataan, een attractie van wereldklasse. Pinakates, het best bewaarde dorp, heeft huizen met leistenen daken omringd door olijf- en appelbomen. Logeer in de gerenoveerd herenhuizen van Vyzitska of Makrynitsa of maak een ritje met Moutzouris, de legendarische stoomtrein die sinds 1895 naar het bergdorp Milies tuft. Bij de Italiaanse schilder De Chirico zie je het treintje soms voorbijkomen. Zijn zoon ontwierp de fotogenieke stenen viaducten die je onderweg oversteekt.

©Shutterstock

Wandelen, zeilen of canyoning

Een bewegwijzerd wandelnetwerk verbindt de 24 dorpen van de Pilion. Kies voor de Centaur Trail (2,7 km) als je op stap gaat met kinderen en voor de Village Trail (30 km) als je graag een stevige uitdaging aangaat en van stille paden houdt waar je even veel mensen als centauren ontmoet. Canyoning eindigt op de Pilion altijd met met zwempartij in zee, want de zes canyons op het schiereiland komen uit bij prachtige stranden. Aan hemelse plekjes om je badlaken uit te spreiden is er sowieso geen gebrek. Agios Dimitrios, Anchialos, Alykes en Pigadia horen bij de meest geliefde Griekse stranden. Damouchari, een dorpje met een roze kiezelstrand, duikt op in de ABBA-film Mamma Mia! De meest geheime strandjes bereik je door een zeilboot te huren.

©iStock

Mamma mia, wat een eiland!

In Volos vertrekken veerboten naar de Sporaden, de eilandengroep naast het schiereiland Pilion. Skiathos heeft maar liefst zestig zandstranden. Zelfs in de zomer vind je hier eenzame baaien. Wandelaars en mountainbikers kunnen zich uitleven in de beboste heuvels. Skopelos is de filmster van de eilanden. De huwelijksscène uit Mamma Mia! is opgenomen bij het witte kapelletje van Agios Ioannis, dat op een rots boven de zee troont. Beneden in de baai staan parasols op het strand. Alonissos, het verste eiland in de rij, vormt het hart van het Nationaal Park Alonissos en de Noordelijke Sporaden. Het heuvelstadje Alonissos kijkt uit over dichte pijnboombossen en baaien met verborgen strandjes. Op de kleine eilandjes voor de kust luieren zeldzame monniksrobben op de rotsen. Rustzoekers voelen zich thuis op Alonissos. Mens én dier.

©PMerakos

Ontdek alles over Griekenland hier.