Geweldige leestip: Help me! van Marianne Power

Door Celine Werner

Kunnen zelfhulpboeken jou helpen om je leven te beteren? Dat vroeg freelance journaliste Marianne Power zich af. En om hier een antwoord op te krijgen volgde zij gedurende iets meer dan een jaar strikt de adviezen van zelfhulpboeken op. 

En over die ervaringen brengt ze nu zelf een boek uit ‘Help me!’.

Hier gaat het boek over

Marianne Power, geboren in 1976, is een Engelse journaliste van Ierse afkomst. Ze woont in Londen en schrijft voor onder andere Daily MailTelegraphThe Irish IndependentRedGrazia en Vogue. Op het gebied van werk had ze dus zeker geen reden tot klagen, maar voor de rest bestond haar leven vooral uit angsten, schulden, katers en Netflix-marathons. En van een relatie met een man was er al zeker geen sprake.

Daarom deed ze een poging om een gelukkig mens te worden door de goede raad te volgen die je in zelfhulpboeken tegenkomt:

  • Op een vreemde man afstappen om een date te versieren,
  • een koude zwempartij in de maand januari,
  • deelnemen aan een stand-upcomedy show, …

Marianne deed het allemaal. En wat blijkt: zelfhulp kan wel degelijk je leven veranderen, maar misschien niet op de manier die je zou verwachten.

Wedden dat je af en toe een traantje wegpinkt? Soms omdat de Britse humor jou aan het lachen brengt, en soms ook omdat de keiharde waarheid jou zal ontroeren. Een aanrader!

We hadden een kort gesprek met Marianne

Zou je de zelfhulpboeken die je tijdens het experiment gelezen hebt nog steeds aanraden? 

“Sommigen wel, zoals ‘Fuck it’ en ‘The power of now’ bijvoorbeeld, maar er zijn er ook andere boeken die in ‘Help me!’ voorkomen die me totaal niet liggen, ondanks hun grote succes.”

Lees je na je experiment nog steeds zelfhulpboeken?

“Ja, maar ze gaan nu wat meer de spirituele toer op. Het jaar dat ik dit experiment uitvoerde was een vrij zwaar jaar, waarin ik meer in aanraking gekomen ben met ‘hogere krachten’. Voor m’n onderzoek geloofde ik hier niet zozeer in, maar sindsdien sta ik daar zeker voor open.”

In het boek merken we dat je mama wat sceptisch stond tegenover je idee. Wat vindt ze er nu van? 

“Ze is natuurlijk erg trots, en intussen heeft ze m’n boek al vier keer gelezen, maar zij zal nooit ofte nimmer een zelfhulpboek openslaan.”

We hebben gehoord dat de filmrechten verkocht zijn na een grote verhitte veiling. Welke actrice lijkt je de geknipte persoon om jou te spelen? 

“Ik heb niet meteen een bekende actrice in m’n hoofd. Dankzij dit boek leren mensen me kennen, dus het zou misschien wel leuk zijn dat een onbekende actrice dezelfde kans krijgt.”

Heb je al plannen voor een nieuw boek?

“Eigenlijk niet. Ik probeer nu vooral te genieten van de mogelijkheden die ik krijg door de release van dit werk. De vertaalrechten zijn verkocht aan meer dan twintig landen, en zo krijg ik de opportuniteit om te reizen, en dat is erg fijn.”

Had je verwacht dat het zo’n succes zou zijn?  

“Ergens wel. Toen ik het idee kreeg, voelde ik dat het goed zat. Maar het is dan ook een lang proces geweest, in totaal heeft dit alles maar liefst vier jaar in beslag genomen. Dus ergens hoopte ik wel dat mensen het zouden appreciëren.”

Vanaf 6 september te koop!

Zin om dit waargebeurde verhaal te lezen? Dan hebben we goed nieuws, want vanaf 6 september is dit pareltje te verkrijgen voor maar 19,99 euro. Nog heel even aftellen dus!

‘Help me!’ van Marianne Power, vertaling door Sabine Mutsaers, uitgeverij Spectrum, 2018, 320 pg., ISBN: 9789000361090

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content