Unsplash

8x gratis uitjes om je kinderen mee te entertainen deze vakantie

Door De Redactie

Slenteren door de stad of wandelen in het groen is natuurlijk altijd gratis, maar met onze tips doe je daar nog een pak kosteloos vakantieplezier bij. Ontdek leuke speelplekken en verrassende gratis uitjes voor kinderen in eigen land.

1. Door het water

Topbelevenis: wandelen door vijverlandschap De Wijers mét het unieke pad door een plas (‘fietsen door het water’). Daarna kun je ravotten in de grote openluchtspeeltuin van Bokrijk, waar ook het mooie arboretum gratis is.

Tip: een uitgestippelde wandelroute (met kaartje) vind je hier.

2. Levend erfgoed

In Puyenbroeck in Wachtebeke zie je ‘levend erfgoed’: oude Belgische rassen van boerderijdieren. Dit groene domein heeft ook een gratis speelbos, speeltuin, waterspeeltuigen en geocache. En er zijn mooie wandelroutes in de buurt.

3. Slapende Reus

Een Slapende Reus? Die kom je tegen in Hoge Mouw in Kasterlee. Wandel naar de hoogste duinenrug voor het kunstwerk ‘A Giant Sculpture’. Twee leuke speelzones en een avonturenwandeling (TrekJanPad) op het domein.

4. Op expeditie

Hindernissen, raadsels, speelnatuur, klauterplezier… Het bosrijke Landschapspark Bulskampveld in West-Vlaanderen trakteert met vijf avontuurlijke wandelexpedities, waaronder Expeditie Kruiskerke en Expeditie Nieuwenhovebos.

5. De Witte

Het verhaal van De Witte is oud, maar de streken van de jongen uit Zichem zijn tijdloos. De wandeling ‘Met de Witte door Zichem’ laat kinderen kennismaken met de bengel, het dorpje Zichem en de drassige Demerbroeken. Leuke brochure en filmfragmenten vind je onderweg.

6. Saharasafari

Op naar de Sahara! In de miniwoestijn in Bosland in Lommel kom je heel wat natuurlijke speelelementen tegen. Of doe een schattenzoektocht (‘Koning Leeuw’). Ook een topper is de uitkijktoren Reus van Bosland. Leuk: leen een gratis hangmat om onderweg uit te blazen.

Tip: een uitgestippelde wandelroute (met kaartje) vind je hier.

7. Laarzen aan

Zalig ravotten is het in de schaduw van de IJzertoren in de waterspeelzone van domein De IJzerboomgaard. Er is ook een hoeve met een kinderboerderij en zelfpluktuin. In de buurt kun je een korte erfgoedwandeling door Diksmuide maken.

8. Voor echte speurneuzen

Op ontdekking in Wallonië? Dat wordt extra leuk dankzij twee gratis apps. ‘Mysteries op de boerderij’ serveert raadsels tijdens een wandeling in acht dorpen. ‘Mijn betoverende avonturen’ is goed voor twee speurtochten. In het Nederlands.

Tekst: Inge Taucher

Nog meer fijne uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content