De Poppelaer als toegangspoort tot de Brechtse heide. © Toerisme Provincie Antwerpen

Groene plekjes in Brecht: 5x heerlijk vertoeven in de natuur

Libelle & Toerisme Provincie Antwerpen – Kempen

Niets zo rustgevend als een zalige wandel- of fietstocht in de natuur. En in de Kempen vind je heel wat uitgestrekte natuurgebieden, fraaie parken en wondermooie bossen waar het heerlijk vertoeven is. Wij verklappen jou deze week de mooiste groene plekjes in Brecht. 

5 niet te missen groene plekjes in Brecht

1. Wandelen en fietsen langs de Antitankgracht

groene plekjes in Brecht
Zicht op de Antitankgracht en een infobord langs de gracht. © Toerisme Provincie Antwerpen

De Antitankgracht is een vroegere verdedigingslinie rond Antwerpen en loopt van het Albertkanaal in Oelegem tot de Schelde in Berendrecht. In 1940, op een half jaar tijd, was het volledige traject van 33 km uitgegraven. Tegenwoordig is haar functie verschoven van militaire verdedigingsgracht naar ‘verdediger van natuur en landschap’, een uniek landschapselement, waarlangs je haast eindeloos kunt fietsen en wandelen. Bovendien draagt de Antitankgracht als groot natuurverbindingsgebied ook bij aan de migratie van dieren en planten.

2. Genieten van de stilte in De Poppelaer

groene plekjes in Brecht
Het bos en de poel in De Poppelaer zijn een oase van rust voor wandelaars. © Toerisme Provincie Antwerpen

De Poppelaer is een van de mooiste toegangspoorten tot de Brechtse heide. Het bos ligt aan de rand van de dorpskom in Sint-Job-in-‘t-Goor en is eigendom van de vzw Kempens Landschap. Kinderen kunnen er heerlijk ravotten in het speelbos, maar de stilte en rust maken het bos ook ideaal voor wandelaars. Vorige eeuw lag op deze plek het vliegveld van de avontuurlijke luchtvaartpionier baron Pierre de Caters, waarover Toerisme Brecht een themawandeling op knooppunten heeft gemaakt.

3. Wandel door de steenbakkerijgeschiedenis in De Leeuwerk

groene plekjes in Brecht
Uitzicht vanuit de vogelobservatiehut op de voormalige kleiput, dat nu een vijver is. © Toerisme Provincie Antwerpen

Het gemeentelijk domein ‘De Leeuwerk’ is een 19 hectare groot natuurgebied gelegen langs het kanaal Dessel-Schoten. De restanten van vroegere kleiputten verwijzen er naar de steenbakkerijgeschiedenis van Sint-Lenaarts. Het domein is vrij toegankelijk, maar je mag er enkel wandelen, vogels observeren in de kijkwand of gaan vissen (enkel met visvergunning).

4. Ontdek de fauna en flora in Kooldries-Hoofsweer

groene plekjes in Brecht
Zicht op een van de vijvers in Kooldries-Hoofsweer. © Toerisme Provincie Antwerpen

Het natuurgebied Kooldries-Hoofsweer behoort tot een oud kleiputtengebied dat herinnert aan het steenbakkerijverleden. Het landschap varieert er van bos, grasland en struikgewas tot stukjes heide en is een echte must visit voor natuurliefhebbers.

Het is een paradijs en broedgebied voor onder meer libellen en amfibieën, zoals de indrukwekkende kamsalamander, maar ook de vos graaft er zijn burcht en schapen grazen op het heideperceel. Voor de vogelliefhebbers is er aan de grootste put een kijkwand geplaatst. Voorzie zeker aangepast schoeisel voor je wandeling, want de wandelpaden zijn niet verhard en ook niet geschikt voor wieltjes.

5. Op avontuur in De Merel

groene plekjes in Brecht
Wandelpad door het natuurgebied De Merel. © Toerisme Provincie Antwerpen

De Merel is een waardevol natuurgebied van 170 hectare langs het kanaal Dessel-Schoten. Het domein bestaat uit bossen en graslanden waar je perfect kunt gaan wandelen, joggen of fietsen in de talrijke dreven en bospaden. Vroegere mestbunkers bieden er beschermd onderdak aan vleermuizen.

De gemeente Brecht is sinds 2009 eigenaar van een deel van De Merel en wil dat stuk verder ontwikkelen tot een sport- en recreatiedomein. Voorlopig tref je er tennis- en padelterreinen, een horecazaak en een cyclocrossparcours, maar ook een onthaal- en recreatiezone met fietsenstalling, infobord, picknickplaatsen en een prachtige buitenklas. Kinderen kunnen er begeleid het gebied ontdekken met een nieuwe route (3 km) in de gratis wandelapp Vossenstreken.

MEER UITSTAPJES IN DE BUURT:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content