De Tielenheide in Turnhout. © Toerisme Provincie Antwerpen

Groene plekjes in Turnhout: 5x heerlijk vertoeven in de natuur

Libelle & Toerisme Provincie Antwerpen – Kempen

Niets zo rustgevend als een zalige wandel- of fietstocht in de natuur. En in de Kempen vind je heel wat uitgestrekte natuurgebieden, fraaie parken en wondermooie bossen waar het heerlijk vertoeven is. Wij verklappen jou deze week de mooiste groene plekjes in Turnhout. 

5 niet te missen groene plekjes in Turnhout

1. Geniet van het panorama vanop de uitkijktoren langs het Bels Lijntje

groene plekjes in Turnhout
Uitzicht van uit de toren. © Toerisme Provincie Antwerpen

Op slechts tien minuten van het centrum van Turnhout vind je het uitgestrekte Vennengebied. Vanop de twaalf en een halve meter hoge uitkijktoren, die je op het traject van het Bels Lijntje vindt, krijg je een prachtig panoramisch zicht over al dat natuurschoon. Tijdens de creatie van de toren werd zoveel mogelijk rekening gehouden met de duurzaamheid en milieu-impact, zodat bezoekers op een verantwoorde manier kunnen genieten van het natuurgebied.

2. De natuur opsnuiven in de Tielenheide

groene plekjes in Turnhout
In de Tielenheide vind je naast een uitgestrekt heidegebied, ook bossen voor grazers. © Toerisme Provincie Antwerpen

De Tielenheide is een uitgestrekt heidegebied met een verhaal. Het is een voormalig militair domein en een van de best bewaarde heidelandschappen uit de Kempen. Via aangeduide wandelpaden kunnen wandelaars en bezoekers optimaal genieten van het gevarieerde heide- en duinlandschap. Naast de mooie natuur kun je er ook grazers, zoals paarden en schapen, spotten. Zij zorgen mee voor de geleidelijke overgangen van heide naar bos.

3. Kinderen baas in Park Heizijdse Velden

groene plekjes in Turnhout
Kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven in de speeltuin. © Toerisme Provincie Antwerpen

Het park Heizijdse Velden is de ideale plek voor kinderen om zich helemaal uit te leven. In de grote natuurspeeltuin kunnen ravotters naar hartenlust spelen en bij de Stadsboerderij, die een kinderboerderij en zorgboerderij combineert, kunnen ze kennismaken met speciale kruiden in de kruidentuin. Verder is er ook nog een ligweide, boomgaard, hondenspeelweide en een waterpoel.

4. Even uitrusten in de tuin van het Natuurpunt Museum

groene plekjes in Turnhout
Zicht op de vijver in de ecologische tuin van het Natuurpunt Museum. © Toerisme Provincie Antwerpen

In het Natuurpunt Museum vind je enkele permanente collecties, waarbij de link wordt gelegd tussen natuur en erfgoed, en tijdelijke tentoonstellingen over thema’s zoals klimaatverandering en stadsnatuur. Ga zeker ook een kijkje nemen in de ecologische tuin achter het museum, want het is niet alleen een rustgevende plek om door te wandelen, je vindt er ook een bloemenweide, bijenhotels en veel nuttige tips om je eigen tuin dier- en milieuvriendelijk te maken. De tuin is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het museum.

5. Breng een bezoekje aan de unieke Mariagrot

groene plekjes in Turnhout
Voorkant van de Mariagrot. © Toerisme Provincie Antwerpen

De Mariagrot in de vroegere tuinen van het Sint-Jozefcollege is een bijzonder plekje. Het is een imitatie van de grot in Lourdes, maar wat de Mariagrot zo uniek maakt is de achterzijde. Die deed vroeger dienst als podium voor toneelopvoeringen van de school, wat zeer exceptioneel was in die tijd. In 2013 werden zowel de grot als de omgeving door de stad gerenoveerd, waardoor het nu een heerlijk plekje is om even tot rust te komen.

MEER UITSTAPJES IN DE BUURT:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content