Haal meer uit je zondagmiddagdutje

Door De Redactie

Zondagmiddag, een ideaal moment om in de zetel te liggen, wat tv te kijken of een boek te lezen. Het is ook ideaal voor een dutje. Hoe kan je je beter voorbereiden op de komende werkweek dan met wat extra slaap. Dit zijn 9 tips om nog meer voordelen uit je slaapje te halen.

 1. Slaap voor 17 uur ’s avonds. Als je daarna nog een dutje doet dan raakt je lichaam en je slaapschema in de war. Zeker als je ’s nachts moeilijk in slaap kan vallen moet je je dutje voor 17 uur proberen te doen.
   
 2. Probeer je wat slaap in te halen? Ga dan voor een dutje van 90 minuten. Volgens onderzoek geeft een anderhalfuur slaap een boost aan je geheugen en aan je creativiteit. Ideaal dus als je daarna een belangrijke dag hebt.
   
 3. Wil je vandaag nog extra energie? Kies dan voor een dutje van 10 à 20 minuten. Dat is net lang genoeg om je batterijen weer op te laden en je zal geen last hebben van dat suffe gevoel dat je soms kan krijgen na een dutje.
   
 4. Vermijd een dutje tussen 20 en 90 minuten. Want dan word je in het midden van een slaapcyclus wakker, waardoor je het gevoel kan hebben of zelfs nog meer moe kan zijn dan voor je dutje.
   
 5. Ga liggen en neem een dekentje. Je kan ook in slaap vallen als je zit, maar je valt dubbel zo snel in slaap als je ligt. Een dekentje houdt je lichaamswarmte op peil, want slapen zorgt ervoor dat je metabolisme vertraagt en je lichaam afkoelt.
   
 6. Investeer in een hangmat. Volgens een recent onderzoek vallen mensen daarin veel sneller in slaap dan in een bed of een zetel. Plus je zal ook dieper slapen en dus uitgeruster zijn.
   
 7. Probeer een koffiedutje te doen. Het lijkt niet logisch om cafeïne te drinken net voor je een dutje doet, maar dat is het wel. Als je een kop koffie drinkt en daarna 20 minuutjes slaapt, dan zal de cafeïne voor nog meer energie zorgen als je wakker wordt.
   
 8. Wat je ook doet: drink zeker een glas koud water als je wakker wordt. Dan heb je geen last van een suf gevoel of van een lichte hoofdpijn.
   
 9. Ga ’s avonds niet later slapen als je ’s middags een dutje gedaan hebt. Een middagdutje is goed voor je gezondheid, maar ze kunnen je nachtrust niet vervangen. Dus ga zeker op tijd slapen als je een drukke week voor de boeg hebt.

Lees meer:

[LINK_TEXT id=1]

[LINK_TEXT id=2]

Partner Content