© Getty Images

Op kamp? 5 redenen waarom het goed is voor je kind

Door Sara Dekens

Je kind op kamp laten gaan biedt niets dan voordelen voor je zoon of dochter. Het is goed voor het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid, maar bovenal is het gewoon plezant! Ontdek hier nog meer redenen waarom een zomerkamp een goed idee is.

Je kind op kamp? Dit zijn de voordelen

1. Even offline

Op kamp vertrekken betekent voor je kind even verdwijnen uit de dagelijkse routine, het liefst van al offline. Je zoon of dochter zal het in het begin niet toegeven, maar na enkele dagen beseffen ze hoe fijn het is om even de schermpjes los te laten en in de échte wereld te zijn. 

Het zijn meestal de smartphone en de computer die de kids binnen houden, terwijl er buiten zoveel te ontdekken valt. Kampplekken liggen vaak in de natuur, waar ze naar hartenlust kunnen ravotten en zich vuil én moe maken. Wedden dat ze hun smartphone geen seconde missen?

Tip: Gun je kind zijn kamp. Je hoeft hen niet elke dag te sms’en.

2. Vrienden maken

Als je kind op kamp gaat, komt het gegarandeerd met een heleboel nieuwe vrienden en vriendinnen terug. De plezante groepsactiviteiten in een ontspannen sfeer zorgen er namelijk voor dat je zoon of dochter op een ongedwongen manier nieuwe mensen leert kennen. 

Met die nieuwe vrienden – én de rest van de groep – moet je natuurlijk kunnen samenwerken als je wilt dat alles vlot verloopt. Je helpt elkaar niet alleen, maar je leert ook delen, afspraken maken en respect hebben voor elkaar. Zo’n kamp is prima voor je social skills!

3. Persoonlijke groei

Niet alleen de sociale vaardigheden groeien, eigenlijk kun je zeggen dat je kind na een zomerkamp in zijn geheel is gegroeid. Er staan heel wat activiteiten op de planning en ze leren er een heleboel nieuwe dingen. In het begin vinden ze het misschien spannend, maar na een of meerdere succeservaringen schiet hun zelfvertrouwen de hoogte in. 

Naast de spannende activiteiten horen ook de dagdagelijkse taakjes bij het kamp. In groep zal je kind er vast geen probleem mee hebben om zijn bord af te ruimen of mee te helpen met opruimen. Wie weet houdt hij die ingesteldheid wel vast, eens hij weer thuis is?

4. Zelfstandig worden

Op kamp heeft je kind vrienden en ook de leiding is er om alles in goede banen te leiden, maar toch zal hij ook dingen zelfstandig moeten doen. ‘s Morgens beslissen welke kleren hij aantrekt bijvoorbeeld, of zien dat hij voldoende eet om genoeg energie te hebben voor de activiteit die volgt. Het lijken misschien kleine dingetjes, maar het zijn belangrijke stappen in hun ontwikkeling

5. Fantastische ervaring

Je kind op kamp sturen is bovenal een fantastische ervaring. Ze hebben er de tijd van hun leven, dankzij de vrienden en een enthousiaste leiding. 

Kind op kamp? Ook voordelen voor de ouders

Qualitytime of me-time

Die eerste dag dat je kind op kamp vertrokken is, loop je er als ouder wat verweesd bij. Het voelt een beetje leeg in huis en je vraagt je af of alles goed gaat met je zoon of dochter. Toch biedt deze periode ook heel wat voordelen voor jou. Heb je meerdere kinderen, dan is dit de ideale gelegenheid voor wat qualitytime met je andere kind

Of wat dacht je van een date met je man of beste vriendin, zorgeloos gaan sporten of gewoon me-time met een goed boek in je tuin of op je terras?

Reflectiemomentjes

Het kan ook een moment zijn om de dingen even op een rijtje te zetten en te evalueren. Zijn er zaken die je na de zomer liever anders ziet, op school of met de hobby’s van de kinderen? Misschien merk je nu je zoon of dochter even het huis uit is dat je bepaalde zaken in de opvoeding liever op een andere manier aanpakt? Neem je tijd om rustig over de dingen na te denken.

Toch gevoelens van gemis? Schrijf een Libelle kampkaartje!

Dwalen je gedachten toch af naar zoon- of dochterlief op kamp, dan is het tijd om hem of haar een kaartje te schrijven. Want hoe zalig op kamp gaan ook is, het blijft spannend voor kinderen en ouders. Een kaartje opsturen en/of ontvangen is dan ook ontzettend leuk én geruststellend! 

Ver hoef je alvast niet te zoeken. In de volgende Libelle (nummer 26, verschijnt op 29 juni) vind je namelijk superleuke kampkaartjes

Bronnen: opzomerkamp.nl, jmouders.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content