Grandmother teaching granddaughter (2-3) cycling --- Image by © Corbis

Hier laat ik je los…

Door De Redactie
Kinderen moet je leren loslaten, maar wanneer doe je dat? Wanneer leren ze met de fiets rijden? Wanneer mogen ze voor het eerst alleen thuis blijven? Wij sommen de belangrijkste mijlpalen in het leven je kind op.

Wanneer kan je voor het eerst je kind alleen thuislaten of een heet strijkijzer toevertrouwen? Een dilemma waar bijna alle ouders met kampen. Elk jaartje ouder, verdient een beetje meer verantwoordelijkheid. We zetten het voor jou op een rijtje.

5 à 6-jarigen

Jeugdbeweging of sportclub

Je kind wordt niet alleen sterker, ook z’n coördinatie en sociaal gevoel worden beter. Het hoeft dus niet te verbazen dat heel wat kids op deze leeftijd klaar zijn om naar de jeugdbeweging of naar een sportclub te gaan.

Leren fietsen

Heel wat kinderen leren zelfstandig fietsen vanaf deze leeftijd omdat ze pas dan genoeg kracht en evenwicht ontwikkelen. Voor je zoontje of dochtertje zal het een hele ervaring zijn om alleen te fietsen, maar ook voor jou als ouder is dit een heuse mijlpaal. Want geef maar toe…ook jij ziet je kinderen liefst niet té snel wegfietsen om even later halsbrekende toeren uit te halen.

7 à 8-jarigen

Bye bye tanden

Herinner je nog die klasfoto’s van jezelf uit het eerste of tweede leerjaar waar jij heel wat tanden mist? Ook jouw kids zullen rond deze leeftijd tandjes beginnen verliezen. Voor hen een groot moment, want nu krijgen ze eindelijk “grote tanden“.

Klusjes opknappen

Vanaf nu kan jij als mama je kids inschakelen om kleine huishoudelijke taken op te knappen. Natuurlijk moet je hen niet het hele huis laten dweilen, maar vraag hen gerust om hun bed op te maken of de kruimels van tafel te vegen. Of laat hen hun eigen spullen in de vaatwas stoppen. Zo leren ze meteen ook iets over verantwoordelijkheid.

9 à 10-jarigen

Tijd om zichzelf te troosten

Moet je nu nog geregeld uit bed omdat je kindje een nare droom had en niet meer terug in slaap kan vallen? Vanaf een jaar of negen zou dit verleden tijd moeten zijn want vanaf die leeftijd zou je kind zichzelf moeten kunnen troosten na een nachtmerrie. Je kind zal vanaf dan in staat zijn om een onderscheid te maken tussen realiteit en een nachtmerrie en dat dankzij de jarenlange troost die jij hem of haar bezorgde!

Plannen maken

Je kinderen beginnen plannen voor zichzelf te maken én ze willen een stukje onafhankelijkheid van hun ouders. Zo gebeurt het wel eens dat er plots een vriendje voor de deur staat op uitnodiging van jouw zoon of dochter, terwijl jij helemaal niet op de hoogte was. Probeer samen een soort kalender op te maken en laat je kind plannen maken die je dan samen invult op de kalender. Hij of zij zal dat kleine stukje vrijheid top vinden!

11 à 12-jarigen

Eigen kledingkeuze

Vroeg of laat moet iedere mama eraan geloven, maar kinderen van 11 jaar beginnen (of hebben) een eigen eigen kledingkeuze te ontwikkelen. De tijd dat jij iedere avond braaf de kleren voor de dag nadien klaar legde, is dus voorgoed verleden tijd. Kinderen – zowel jongens als meisjes – worden zich stilaan bewust van hun eigen stijl en gaan dan ook volop experimenteren.

Even alleen blijven

Zit je zonder melk en wil je snel even over en weer naar de supermarkt? Je hoeft vanaf nu niet langer je hele hebben en houden mee te sleuren. Je zoon of dochter van 11 jaar kan gerust even alleen thuis blijven. Heb je nog jongere kindjes? Die neem je best wel mee naar de supermarkt, want je kan/mag nog niet verlangen van je oudste dat hij voor babysit zal spelen.

 

Partner Content