Getty Images

Hoe gezond is een e-bike nu eigenlijk?

Door Karen Baert

Vlaanderen is gek op fietsen. Ook de elektrische fiets is enorm populair, want met de e-bike krijg je altijd een duwtje in de rug. Het is duurzaam, comfortabel en ideaal voor een langere fietsafstand. Maar is dat elektrisch fietsen wel zo gezond?  

Trappen om te rijden

Een elektrische fiets ondersteunt je bij het trappen, waardoor je lichter en vaak sneller fietst. Dat maakt toch liever lui dan moe, zou je kunnen denken. Maar niets is minder waar, want de elektrische motor wordt pas geactiveerd als je zelf trapt. Daardoor worden spierkracht en de kracht van de motor gecombineerd. Omdat je minder hard je best moet doen om vooruit te raken, zul je met een e-bike dan ook minder energie per kilometer verbruiken in vergelijking met een normale fiets.

Meer kilometers op de teller

Hoewel een elektrische fiets minder lichamelijke inspanning vraagt, wordt dit ruim gecompenseerd door het aantal kilometers. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een e-bike sneller de fiets nemen dan eigenaars van een gewone stadsfiets. Meer nog, eenmaal in het zadel leggen ze ook langere afstanden af. En hoe meer kilometers je fietst, hoe meer fysieke inspanning. Aan het eind van de rit verbruiken elektrische fietsers dus meer energie, en wordt de gemotoriseerde trapondersteuning volledig gecompenseerd.

De e-bike past op deze manier dus meer in een gezonde levensstijl dan je zou denken. Elektrisch fietsen is dus even goed voor je gezondheid als gewoon fietsen, als je daardoor meer kilometers aflegt. Omdat elektrische fietsers gemiddeld ook ouder zijn dan andere fietsers, is de gezondheidswinst mogelijks nog sterker.

Bewegen en ontstressen

Als je vaker de fiets neemt, neem je minder vaak de auto. Of je nu kiest voor een elektrische fiets of een gewone, beweging is sowieso een goed idee voor je hele lichaam. Een dagelijkse fietstocht houdt je gewrichten soepel en boost je immuniteit. Bovendien is fietsen goed voor je mentale gezondheid en verklein je daardoor het risico op stress met 20%. Geef toe, waarom zou je het fileleed induiken als je kunt genieten van de wind in de haren op de fiets?

Milieuvriendelijk verplaatsen

Maar is de elektrische fiets even milieuvriendelijk als de fiets zonder trapondersteuning?  Vergeleken met een nieuwe auto is de hoeveelheid C02-uitstoot minimaal. Zo stoot een elektrische fiets slechts 3% van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto. Die minimale CO2-uitstoot komt vrij door het opwekken van de elektriciteit voor de accu. Elektrisch fietsen is dus een milieuvriendelijk alternatief voor je dagelijkse verplaatsingen.

Toch is er een kleine kanttekening. De accu, en de productie ervan, is niet alleen het duurste, maar ook meest milieubelastende onderdeel van je elektrische fiets. Je versleten accu recycleren is dus een must!

Bron: Gazelle fietsen, gezondleven.be, duurzaamheidskompas.nl

Meer gezonde tips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content